REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
Vizitas pas ginekologą (nuotr. 123rf.com)

 Moterų patiriamas diskomfortas dėl lytinių lūpų – itin delikati tema, apie kurią dažnai vengiama kalbėtis net su pačiais artimiausiais žmonėmis.

28

 Moterų patiriamas diskomfortas dėl lytinių lūpų – itin delikati tema, apie kurią dažnai vengiama kalbėtis net su pačiais artimiausiais žmonėmis.

REKLAMA

Tačiau šioje srityje operacijos atliekamos ne vien dėl estetikos, bet ir tuomet, kai dėl per didelių, nevienodų ar po gimdymo traumos netinkamai sugijusių lytinių lūpų moterys jaučia skausmą sportuodamos, dėvėdamos prigludusius drabužius, lytinių santykių metu.

Apie šią tabu laikomą temą pasakoja dr. Ernest Zacharevskij, „SV plastinės chirurgijos centro“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistas.

Aktualu daugeliui moterų

„Visų žmonių išvaizda, veido bruožai, sudėjimas yra skirtingi, o lytiniai organai – jokia išimtis. Nors vieno grožio etalono nėra, jei moteris jaučia vienokį ar kitokį diskomfortą, reikėtų pasikonsultuoti su specialistu, mat šios problemos gali būti nesudėtingai išspręstos“, – sako dr. E. Zacharevskij.

Į plastikos chirurgus moterys kreipiasi dėl skirtingų priežasčių. Pirmoji grupė – neretai jauno amžiaus merginos ir moterys, kurioms brendimo metu išryškėja genetiškai paveldėtos neįprastai didelės (hipertrofija), nevienodo dydžio (asimetriškos) ar tamsėjančios spalvos (hiperpigmentacija) mažosios lytinės lūpos.

REKLAMA
REKLAMA

Antroji grupė, tarp kurių daugiausiai 34-40 metų amžiaus moterų, kreipiasi dėl įgytų problemų. Lytinių lūpų forma, spalva gali keistis nėštumo metu, itin dažnai moterys į plastikos chirurgus kreipiasi po gimdymo traumų, neteisingai sugijus žaizdoms ir susiformavus randams. Be to, ne ką mažiau svarbūs ir su amžiumi atsirandantys pakitimai – didžiosios lytinės lūpos yra linkusios prarasti formą, suplonėti, dėl ko nukenčia ir jų funkcija, ir išvaizda.

REKLAMA

Kreipiasi drąsiau

Kaip pasakoja dr. Zacharevskij, nors su lytinėmis lūpomis susijusios problemos visuomenėje vis dar laikomos tabu, vis daugiau moterų išdrįsta kreiptis į specialistus.

Svarbu suprasti, kad tai normali operacija, kuri leidžia pamiršti diskomfortą, nesvarbu, ar jis yra estetinis, ar ir fizinis.

„Mano praktikoje pasitaikė atvejis, kai jauno amžiaus mergina turėjo lytinių lūpų asimetriją, dėl kurios jautė didžiulį diskomfortą.

Ji atidėliojo pirmuosius lytinius santykius su vaikinu, kuriam net nedrįso papasakoti apie savo problemas. Tačiau reikėjo vieno žingsnio – pasikonsultuoti su specialistu, o tuomet, kartu išsprendus problemą, tiesiog džiaugtis gyvenimu“, – pasakoja dr. E. Zacharevskij.

REKLAMA
REKLAMA

Operacija nesudėtinga

Nors apie šias problemas išdrįsta papasakoti ne visos moterys, kaip teigia dr. E. Zacharevski, lytinių lūpų korekcijos mūsų šalyje atliekamos jau seniai, ir jos nėra itin sudėtingos. Priklausomai nuo esamos problemos ir galimų jos sprendimo būdų, gali pakakti ir vietinės nejautros.

„Moteris norėčiau padrąsinti, kad gydymas nėra sudėtingas. Jei pacientei yra mažųjų lytinių lūpų asimetrija ar hipertrofija, operacijos metu pašalinamas perteklinis audinys. Jei didžiosios lytinės lūpos praradusios formą, dydį, jos pildomos pačios pacientės riebaliniu audiniu. Kai kuriais atvejais operacijos metu sprendžiamos kelios problemos vienu metu“, – sako dr. E. Zacharevskij.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priklausomai nuo operacijos pobūdžio, pacientės gali vykti namo net tą pačią ar kitą dieną. Bet kokiu atveju naudojami tirpstantys siūlai, kurių nelieka po 2-3 savaičių, žaizdai jau spėjus sugyti.

Moterys kartais linkusios atsisakyti operacijų, baimindamosi sudėtingo pasiruošimo arba varginančios priežiūros po jų. Žinoma, po operacijos reikia šiek tiek daugiau poilsio, tačiau jau po kelių savaičių galima sportuoti, kiek daugiau nei po mėnesio – turėti lytinių santykių.

„Pooperaciniu laikotarpiu reikėtų vengti fizinio krūvio, vartoti gydytojo paskirtus nuskausminamuosius ir priešuždegiminius vaistus. Taip pat rekomenduojama maudytis tik duše, naudoti gydytojo paskirtas intymios higienos priemones“, – pabrėžia dr. E. Zacharevskij.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų