REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
56
Svorio lentelė

Norėdami sužinoti, kiek turėtumėte sverti (koks yra idealus jūsų kūno svoris), turėtumėte apgalvoti keletą faktorių – savo amžių, raumenų ir riebalų santykį, ūgį, lytį bei kaulų tankį, o ne galvoti apie kūno apimtis ar lygintis su aplinkiniais.

56

Norėdami sužinoti, kiek turėtumėte sverti (koks yra idealus jūsų kūno svoris), turėtumėte apgalvoti keletą faktorių – savo amžių, raumenų ir riebalų santykį, ūgį, lytį bei kaulų tankį, o ne galvoti apie kūno apimtis ar lygintis su aplinkiniais.

REKLAMA

Kai kurie sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai siūlo skaičiuoti savo kūno masės indeksą (KMI) ir teigia, kad tai - geriausias būdas sužinoti, ar jūsų kūno svoris yra idealus. Tačiau kiti teigia, kad KMI nėra tikslus rodiklis, kadangi jį skaičiuojant nėra įtraukiama raumenų masės vertė.

Vertėtų prisiminti, kad skirtingų žmonių idealus kūno svoris gali būti labai įvairus. Lygindami save su šeimos nariais ir draugais rizikuojate arba siekti per didelio svorio (jei esate apsupti nutukusių ar viršsvorį turinčių žmonių), arba per mažo (jei visi jūsų aplinkiniai dirba modeliais).

Taip pat ir savęs lyginimas su kitais, ne pačiais artimiausiais žmonėmis, gali būti netinkamas. Viršsvorio ir nutukimo rodikliai JAV ir JK yra daug didesni nei, pavyzdžiui, Nyderlanduose.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, olandas galėtų siekti žemesnio idealaus svorio, nei amerikietis, jei savęs lyginimas su aplinkiniais būtų vienintelis naudojamas metodas.

Gali būti, kad naujai atliktas tyrimas apvers aukštyn kojomis valstybines idealaus svorio rekomendacijas. Tyrėjai nustatė, kad viršsvorį turinčių žmonių bendras mirtingumo rodiklis yra žemesnis už normalų svorį turinčių žmonių mirtingumą.

REKLAMA

Kūno masės indeksas (KMI)

Jūsų KMI yra jūsų svorio ir ūgio santykis. Sveikatos apsaugos institucijos visame pasaulyje sutaria, kad: • Žmonės, kurių KMI yra žemesnis nei 18,5 yra nepakankamo svorio. • KMI nuo 18,5 iki 25 yra idealus. • Žmogus, kurio KMI yra tarp 25 ir 30 laikomas turinčiu viršsvorio. • Žmogus, kurio KMI viršija 30 yra nutukęs.

Kai kuriose šalyse sveikatos apsaugos institucijos teigia, kad žemoji KMI riba yra 20, o visi žemesni rodikliai reiškia nepakankamą svorį.

Kodėl KMI tinka ne visuomet?

KMI yra labai paprastas skaičiavimo būdas, kurį taikant žmogaus liemens, krūtinės, klubų išmatavimai paliekami nuošalyje. Kardinalus šio skaičiavimo trūkumo pavyzdys gali būti tai, kad olimpinio 100 metrų sprinto čempiono KMI greičiausiai bus didesnis nei to paties ūgio namisėdos.

REKLAMA
REKLAMA

Namisėda greičiausiai turės nemažą pilvą, nedaug raumenų ir daug riebalų klubų srityje, šlaunų viršutinėje dalyje, kraujyje ir kitose kūno dalyse. Tuo tarpu atletas greičiausiai turės lieknesnį liemenį, daug mažiau kūno riebalų ir džiaugsis geresne sveikata. Naudojantis tik KMI kriterijais, namisėda gali būti laikomas sveikesniu.

KMI į skaičiavimą neįtraukia kaulų tankio (kaulų masės). Osteoporoze (kaulų išretėjimu) sergantis žmogus gali turėti žemesnį KMI, nei kitas to paties ūgio sveikas žmogus, tačiau osteoporoze sergančiojo liemuo bus platesnis, jis turės daugiau kūno riebalų ir silpnus kaulus.

Daugelis ekspertų kritikuoja KMI kaip bendrai nenaudinga sveikatos įvertinimui. Geriausiu atveju, tai - grubiai apytikris bendras standartas, kuris gali nurodyti skirtingų šalių gyventojų statistinius skirtumus, tačiau neturėtų būti naudojamas atskirų asmenų sveikatos apsaugai.

Paprastai tariant, ekspertai teigia, kad KMI nuvertina viršsvorį turinčių ir nutukusių žmonių kūno riebalų kiekį ir jį pervertina liesų ir raumeningų asmenų atvejais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų