REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaunietė Vitalija Vosylė augina trylikametę dukrą Piją, tačiau pastaruoju metu tai jai teikia daugiau rūpesčių nei džiaugsmo: mergaitė, po autoįvykio, liko neįgali. 

Kaunietė Vitalija Vosylė augina trylikametę dukrą Piją, tačiau pastaruoju metu tai jai teikia daugiau rūpesčių nei džiaugsmo: mergaitė, po autoįvykio, liko neįgali. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nors Pija dienas leido reanimacijoje, kur buvo kovojama dėl jos gyvybės, taikytos narkozės, o dabar jai sutrikusi atmintis, paralyžiuota kairė kūno pusė, dienomis ją lydi epilepsija ir kiti liekamieji pažeidimai, Kauno skyriaus neįgalumo tarnyba, pasak mergaitės motinos, nemato priežasties, kodėl mergaitei reikėtų suteikti neįgalumą. 

REKLAMA

Neslepia nuoskaudos

Vis dėlto, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos atstovė spaudai Nomeda Pikelytė tv3.lt tvirtino, kad situacija yra kitokia: pasak atstovės, neįgalumas bus nustatytas tik pabaigus reabilitacijos kursą. 

V. Vosylė, mergaitės mama, neslėpė nuoskaudos ir nusprendė viešai papasakoti, kas slegia jos širdį. Pasirodo, viskas prasidėjo prieš du su puse mėnesio, o liepos 6-ąją Vitalija jau pristatė dokumentus į neįgalumo tarnybą Kaune.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, moteriai, pasak jos pačios, buvo pasakyta, kad neįgalumas jau nepriklauso. 

Vitalija negali su tuo susitaikyti. Ji pati tiksliai žino, kasdien būdama su mergaite, kad jai reikalinga nuolatinė pagalba, tačiau neįgalumo tarnybos tai griežtai neigia. 

Nesupranta, kodėl turi kovoti 

Šiuo metu Vitalija su dukrele yra trečio lygio reabilitacijoje. Pijai iki šiol likęs atminties sutrikimas, kairės pusės paralyžius, epilepsija, sunkūs liekamieji pažeidimai. 

„Po įvykio praėjo du su puse mėnesio, o jau liepos 6-ąją buvo pristatyti dokumentai nustatyti Pijai neįgalumą ir įvertinti specialiuosius poreikius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir ką jūs manote? Man paskambino pats Kauno skyriaus neįgalumo tarnybos vedėjas ir pasakė apie sprendimą: neįgalumas dukrai duotas nebus.

Taigi, mielieji mano, mano dukra visiškai sveika. O dabar aš paaiškinsiu, kodėl tas neįgalumas yra toks reikalingas: Visų pirma, aš dukras auginu viena, o po sunkios traumos mergaitę reikia slaugyti 24/7, į darbą išeiti negaliu ir kada vėl galėsiu dirbti, nežinau, todėl mes jau tris mėnesius gyvename be pajamų šaltinio.

Toliau: neturint neįalumo, nekompensuojami mums reikalinga specialūs batai ir kiti įmantresni įtvarai: mes negalime kreiptis dėl neįgalumo technikos. Šiuo metu mums reikalinga tualeto kėdės, kurios trečio lygio reabilitacija tokio amžiaus vaikui neturi, o iš techninės pagalbos neįgaliųjų skyriaus negaliu prašyti.

REKLAMA

Reikalingas specialus, patogus, pritaikytas neįgaliojo vežimėlis, kurio kažkokia dalis kompensuojama tik praėjus 6 mėnesiams nuo neįgalumo nustatymo.

Nekompensuojami vaistai, nepritaikyta švietimo sistema ir t.t.

Įdomiausia, kad neįgalumo tarnyba net nebuvo įvertinti mano dukros būklės, gebėjimų ir savarankiškumo“, - piktinosi moteris.

Ji negalėjo atsistebėti, kodėl turinti kovoti dėl to, kas priklauso jos dukrai. 

Neįgalumo nustatymas tik po reabilitacijos

Tuo tarpu Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos atstovė spaudai Nomeda Pikelytė tv3.lt tvirtino, kad viešos kalbos feisbuke nėra visiškai tikslios, mat apie tai, ar mergaitei skirti neįgalumą, net nebuvo spręsta. 

REKLAMA

„Teisės aktai numato, kad neįgalumas ar nedarbingumas gali būti skiriamas tik tada, kai pasibaigia visos pagal gydymą priklausančios reabilitacijos.

Kitaip tariant, jos sveikata bei būklė net nebuvo vertinama. Pasibaigus gydymui moteris vėl galės kreiptis su nauju siuntimu, kuriame bus surašytos diagnozės. 

Šiuo metu mergaitė yra reabilitacijoje, todėl jai teisiškai negali priklausyti joks neįgalumas. Formalumai bus tvarkomi tik pasibaigus tam“, - aiškino atstovė. 

Pasiteiravus, ką moteriai daryti, kol neįgalumas mergaitei nėra skirtas, o būtinųjų priemonių, kurios nėra kompensuojamos, gauti negali, N. Pikelytė paaiškino, kad šeimai reikėtų kreiptis į specialiuosius paramos fondus, kurie galėtų užtikrinti gerovę. 

N. Pikelytė nesiėmė aiškinti ir Kauno skyriaus Neįgalumo komisijos žodžių. Pasak jos, ji nežino, ką jis galėjo šnekėti, todėl šio klausimo nebuvo linkusi komentuoti. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų