REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Gražiai padengtas stalas – svečius gerbiančių namų ženklas, būdas pasidalyti šiltais jausmais su tais, kuriuos kviečiame pavakaroti ar į šventę. Pabodo turimos staltiesės? Štai ką vertėtų žinoti ją renkantis.

 Gražiai padengtas stalas – svečius gerbiančių namų ženklas, būdas pasidalyti šiltais jausmais su tais, kuriuos kviečiame pavakaroti ar į šventę. Pabodo turimos staltiesės? Štai ką vertėtų žinoti ją renkantis.

REKLAMA

Dydis, forma, spalva

Staltiesę rinkitės tokios pačios formos, kaip ir stalas – kvadratinę, ovalią, apskritą, trikampę. Tiesa, ant apskrito stalo tiks ir kvadratinė staltiesė ar net dvi: apačioje užtieskite ilgą, apskritą, ant viršaus – kitos spalvos trumpesnę, stačiakampę. Stačiakampe staltiese galima uždengti ne tik stačiakampio, bet ir ovalo formos stalą.

Tinkamas dydis. Būtų gerai, kad ant pietų stalo tiesiamos staltiesės kraštai iš visų pusių nusvirtų ne mažiau kaip 15 cm. Vakarienei ar kavos staleliui parinkta staltiesė gali būti ir ilgesnė, net iki žemės, tik svarbu, kad nesipintų po kojomis. Čia vertėtų priminti, kad medvilninės ir lininės staltiesės po skalbimo yra linkusios susitraukti.

Ovalinio ar stačiakampio formos stalo staltiesės. Prieš eidami pirkti staltiesės išmatuokite stalo ilgį, plotį ir prie šių skaičių pridėkite 40 cm. Tarkime, jei stalo matmenys – 150 ir 150 cm, jums tiks staltiesė, kurios matmenys 190 ir 190 cm. Jei tokios nerasite, rinkitės bent jau panašaus dydžio.

REKLAMA
REKLAMA

Jei ieškote staltiesės apskritam stalui, išmatuokite jo skersmenį. Tarkime, stalo skersmuo 110 cm, o jūs norėtumėte, kad staltiesės kraštai nusvirtų 20 cm. Tada prie 110 pridėkite 40 cm (20×2). Kitaip tariant, jums reikia apskritos staltiesės, kurios skersmuo – 150 cm.

REKLAMA

Pagal etiketo taisykles, staltiesė gali būti šiek tiek per didelė, tačiau jokiu būdu ne per maža.

Jeigu staltiesės kraštai išmarginti įmantriais raštais, gausiai siuvinėti ar puošti mezginiais, jie turėtų nusvirti 30–40 cm.

Lininės staltiesės – ekologiškos, dažnai net perduodamos iš kartos į kartą. Jos gali būti išaustos vien iš lino, tačiau neretai audinys būna maišytas ir su natūraliais, pavyzdžiui, medvilnės, ir su cheminiais pluoštais.

Lininių staltiesių yra ir labai plonų, ir grubesnio audimo, ir kietų, ir minkštų, tačiau visos jos labai patvarios, gerai sugeria drėgmę, ekologiškos, jas galima virinti, balinti, dažyti, todėl paprastai būna šiek tiek brangesnės nei kitos. Tačiau jos turi trūkumų: suglamžytos nelengvai išlyginamos, po skalbimo gali susitraukti, deformuotis.

REKLAMA
REKLAMA

Medvilninės staltiesės taip pat ilgaamžės. Jos gali būti pasiūtos iš grynos medvilnės audinio, iš maišyto su natūraliais, dažniausiai su lino, ar cheminiais, tarkime, poliesterio, pluoštais.

Medvilniniai audiniai gerai praleidžia orą, puikiai sugeria drėgmę, o mišrios sudėties – ilgaamžiai, juos galima skalbti skalbyklėje, gręžti, lyginti karštu lygintuvu. Baltas medvilnines staltieses galima skalbti labai karštame vandenyje, tačiau jos turi trūkumų: greitai glamžosi, išskalbtos gali susitraukti, išblukti.

Iš poliesterio siūtos staltiesės – tvirtos. Iš poliesterio siūtos staltiesės vis populiarėja. Jos būna blizgios, matinės, gali atrodyti kaip iš grynos medvilnės, organzos ar šilko – nelygu gamybos technologija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Poliesteris nekeičia formos, nesiglamžo, yra tamprus, stiprus, atsparus saulės spinduliams ir trinčiai, greitai džiūsta, neblunka, nebrangus. Šių staltiesių trūkumai: elektrinasi, lengvai užsidega, jų negalima skalbti karštame vandenyje, lyginti karštu lygintuvu, balinti su chloro turinčiomis priemonėmis.

Teflonu dengto audinio staltiesės negražiai krinta. Dabar teflonu impregnuojamos įvairios medžiagos: ir medvilnė, ir poliesteris, ir kt. Šias staltieses lengva valyti muiluotame vandenyje suvilgyta šluoste, jos nepralaidžios skysčiams, galima skalbti skalbyklėje ir net lyginti, tiesa, tik iš kitos pusės.

Trūkumai: kai kurios jų negražiai krinta, ilgainiui po skalbimų tampa pralaidžios vandeniui, liečiamos primena sugeriamąjį popierių.

Akrilu dengto audinio staltiesės nepraleidžia vandens. Jos neblunka, nebijo karščio, nesigramžo, nesitraukia po skalbimo, nesugeria riebalų, yra atsparios įvairioms cheminėms medžiagoms. Jų trūkumas – atsparumas vandeniui ir riebalams po skalbimų mažėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų