REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Rasa Marozienė (kairėje) ir Inga Župerkienė. / Asmeninio archyvo nuotr

Šįkart mūsų rubrikos „Gaminame su“ šeimininkės – pusseserės! Tokio dueto dar tikrai neturėjome. Prisiskanausime, brangieji, visko! Mat surviliškietė Inga Župerkienė mėgaujasi ruošdama mėsos, paukštienos bei žuvies patiekalus, o jos pusseserė krekenaviškė Rasa Marozienė sąla eksperimentuodama su naujausiomis desertų madomis, kurios neretai pašnekovę pasiekia net iš Anglijos! Kodėl konditerijos vėjai pučia iš taip toli, netrukus sužinosite.

6

Šįkart mūsų rubrikos „Gaminame su“ šeimininkės – pusseserės! Tokio dueto dar tikrai neturėjome. Prisiskanausime, brangieji, visko! Mat surviliškietė Inga Župerkienė mėgaujasi ruošdama mėsos, paukštienos bei žuvies patiekalus, o jos pusseserė krekenaviškė Rasa Marozienė sąla eksperimentuodama su naujausiomis desertų madomis, kurios neretai pašnekovę pasiekia net iš Anglijos! Kodėl konditerijos vėjai pučia iš taip toli, netrukus sužinosite.

REKLAMA

Inga sako gerokai daugiau gaminti pradėjusi tik tada, kai ištekėjo ir ėmė gyventi šeimyninį gyvenimą. Vis tik puikios šeimininkės buvo ir pašnekovės mama, ir abi močiutės, tad iš kur gauti patikimų virtuvės patarimų, netrūko.

„Turėjau ne močiutes: vieną vadinome kaimo baba, o kitą – babyte. Tai ta babytė labai mėgdavo gaminti ir daug ko esu iš jos išmokusi. Tiesa, ji daugiau ruošė konditerijos gaminius: bandeles, sausainius. Labai save graužiu, kad neperėmiau šių receptų“, – nuogąstauja pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Mėgstamiausiųjų sąraše – žuvis

Pasidalijusi saldžiais vaikystės prisiminimais, Inga atskleidžia, kad ji pati labiausiai mėgsta ruošti mėsos, paukštienos ir žuvies patiekalus.

REKLAMA

„Labai mėgstu žuvį. Be jos nei aš pati, nei mano šeima neįsivaizduojame savo mitybos, – sako Inga ir atskleidžia naująjį sėkmingą virtuvės atradimą. Tiesa, tai ne žuvies, o paukštienos patiekalas. – Mūsų giminė plati. Per Kūčias ar Kalėdas dažniausiai susirenkame pas mus namie. Šiemet nusprendžiau iškepti žąsį. Su ryžiais bei kitaip esu ją kepusi ir anksčiau, bet šį kartą pabandžiau su raugintais kopūstais. Puikiai pavyko ir visiems labai patiko.“

Šiuo receptu Inga mielai sutiko pasidalinti ir su „Rinkos aikštės“ skaitytojais, tad šeimininkių iššūkis Kalėdoms – aiškus!

REKLAMA
REKLAMA

Babos žuvies vyniotinis1 kg žuvies heko (su kaulu)

5 kietai virti kiaušiniai

1 pakelis sviesto (ne tepaus riebalų mišinio!)

Žuvį supjaustome gabaliukais, pagardiname druska, pipirais ir česnaku, apvoliojame miltuose ir iškepame keptuvėje. Iš iškeptų žuvies gabalėlių išimame kaulus. Su mėsmale malame visus ingredientus: žuvį, kiaušinius ir sviestą (kietą, tirpdyti nereikia). Paragaujame, ar netrūksta druskos. Tada sukdami į maistinę plėvelę formuojame vyniotinį ir dedame pernakt į šaldytuvą. Iš šios porcijos gausime du vyniotinius.

Patiekdami žuvies vyniotinį jį supjaustome, patepame majonezu ir apibarstome smulkintais žaliais svogūnų laiškais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai senas receptas. Šį vyniotinį darydavo mano baba ir mama. Receptas paprastas, bet verta išbandyti ir paragauti. Kiek šiuo receptu pasidalinu, tai visiems labai patinka, – džiaugiasi Inga ir priduria dar šį tą. – Formuojant vyniotinį į vidų galima įdėti džiovintų grybų ar morkyčių, bet mes dažniausiai darome tokį paprastą.“

Su raugintais kopūstais kepta žąsis

Ištriname žąsį druska, pipirais ir smulkintu česnaku. Marinuojame tris dienas. „Jokių vegetų aš nenaudoju, tik natūralius prieskonius, – sako Inga. – O vasarą pati užsiauginu prieskoninių žolelių, prisidžiovinu jų ir taip pasiruošiu savų prieskonių.“

REKLAMA

Pasimarinavusią žąsį prikemšame raugintų kopūstų. Žinoma, prieš tai juos nusunkiame. Prikimštą žąsį užsiūname. Prieš šaudami į orkaitę vandeniu sudrėkiname kepimo popierių ir apdengiame žąsį, kad ji kepdama neapdegtų. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 2,5 val. Laikas priklauso nuo žąsies dydžio.

Saldumynai be sąžinės graudulio

Kad ir kokiais įmantriais patiekalais bemalonintume skrandį, vietos bent mažulyčiam desertui visuomet atsiras. Šokoladinių keksiukų receptu pasidalijusi Rasa tikina, kad šiuos gardėsius skanauti galėsime be sąžinės graužaties.

Jei taip, tai dar įdomiau! Pasmalsaukime, kokie stebuklai dedasi šios šeimininkės virtuvėje.

Atsisakė kvietinių miltų

Rasos išsilavinimas – konditerija ir duonos kepimo technologija. Moteris prisimena, kai dar būdama mažytė namie virdavo saldainius. Vėliau desertų receptus ji sekdavo žurnaluose, o atėjus interneto erai – virtualioje erdvėje.

REKLAMA

Pastaruoju metu konditerės virtuvėje įvyko nemenkas perversmas – ji atsisakė įprastų glitimo turinčių miltų. Kvietinius iškeitė į grikių, avižų ar migdolų miltus.

„Kvietinių miltų alternatyvos tikrai neblogos, – tikina Rasa. – Iš grikių, avižų, migdolų miltų taip pat pavyksta skanūs ir purūs gaminiai, nenusileidžiantys keptiems iš tradicinių kvietinių miltų. Kepiau netgi tortą. Maišiau grikių, migdolų miltus ir morkų tarkius. Biskvitas išėjo labai skanus.“

Nauji konditerijos vėjai patinka ir Rasos artimiesiems. „Visi nori tokių desertų paragauti ir nustemba, kad iš tokių miltų ar produktų gali išeiti skanūs gaminiai“, – pasakoja krekenaviškė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per saldainius nudegė nosį

Paklausta apie smagiausius nutikimus virtuvėje, Rasa nusijuokia ir trumpai papasakoja tragikomišką vaikystės istoriją, kai per saldainius ji ant nosies įsitaisė randą.

„Virdavome saldainius irisus iš cukraus ir grietinės ar pieno, o kartais tiesiog pakakdavo ir deginto cukraus. Išvirti saldainiai metaliniuose puodukuose labai greitai sustingdavo ir, kai vėl jų užsimanydavome, turėdavome pašildyti. Kartą bešildant man ant nosies užtiško lašas ir nudegino. „Va, tavo virimas – ant nosies“, – sakydavo man. Ilgą laiką ant nosies buvo likusi mažytė duobutė, bet dabar jos jau beveik nebesimato“, – šypsosi pašnekovė.

REKLAMA

Desertų mados – ir iš Anglijos

Desertų idėjas Rasa gaudo internete. Taip pat nemažai įvairiausių įdomybių bei naujovių nuorodų pašnekovei atsiunčia ir Anglijoje kulinarijos mokslus kremtanti Rasos dukra.

„O kurios tortai puošia šventinį stalą, kai dukra grįžta?“ – teiraujuosi. „Susitariam, bet matau, kad dukra nori parodyti, ko išmoko, tad aš jai užleidžiu pozicijas virtuvėje“, – šypteli ji.

Šokoladiniai keksiukai su grikių miltais (be glitimo)100 g grikių miltų

50 g migdolų miltų

3 kiaušiniai

100 g juodojo šokolado

50 g alyvuogių aliejaus

2 sunokę bananai

1 a. š. kepimo miltelių

1a. š. prieskonių meduoliams kepti

žiupsnelis druskos

Kiaušinius su žiupsneliu druskos gerai išplakti plakikliu iki purios masės. Šokoladą ištirpinti vandens garų vonelėje, bananus sutrinti šakute. Viską įmaišyti į kiaušinių masę, supilti aliejų ir dar kartą permaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir prieskoniais, tada suberti į pasigamintą masę ir kruopščiai išmaišyti. Kepti keksiukų formelėse 175–180 laipsnių temperatūroje apie 17–25 min.

REKLAMA

„Tai labai skanūs aromatingi keksiukai. Galima valgyti ir negalvoti apie savo kūno kilogramus“, – šypsodamasi patikina šeimininkė.

Avižiniai blynai1,5 puodelio avižų miltų

1/2 puodelio pieno

2 kiaušiniai

1 prinokęs bananas

žiupsnelis druskos

sauja džiovintų razinų ar spanguolių

„Jei norite spalvotų blynų, galima įdėti saują smulkintų špinatų. Išeina labai graži žalia spalva, –leistis į drąsesnius eksperimentus virtuvėje kviečia Rasa. – Špinatų galite įsigyti šaldytų kubeliais arba šviežių. Šviežius nuplikykite verdančiu vandeniu ir susmulkinkite trintuvu („blenderiu“).“

Tešla maišoma kaip ir paprastiems blynams. Bananas sutrinamas šakute ir įmaišomas į tešlą. Tada sudedami visi kiti priedai. Kepama keptuvėje įpylus aliejaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valgyti galima su uogiene, šviežiomis uogomis, pasibarsčius cukraus pudros arba net ant karštų blynų uždėjus po gabalėlį šokolado.

„Šie blynai labai tinka pusryčiams – pakeičia košę, taip pat suteikia energijos ir praskaidrina nuotaiką, – gardėsio privalumus beria Rasa. – Šiuos blynus lengva pasigaminti ir skanu valgyti. Avižų miltų yra pirkti prekybos centruose, bet taip pat galima jų pasigaminti tiesiog avižinius dribsnius sumalus kavamale.“

Akvilė KUPČINSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų