REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Ligoninė (nuotr. Fotodiena.lt)

Hipertenzija, arba padidėjęs kraujo spaudimas, yra vienas iš tų slaptųjų ligų žudikių, kadangi nėra tikslių šios ligos simptomų.

9

Hipertenzija, arba padidėjęs kraujo spaudimas, yra vienas iš tų slaptųjų ligų žudikių, kadangi nėra tikslių šios ligos simptomų.

REKLAMA

Kas trečias vyresnio amžiaus žmogus turi hipertenzija. Trečdalis suaugusiųjų net nežino turintys šią ligą. „Pats geriausias šios ligos gydymas, tai yra jos prevencija“, - teigė „Blood Pressure UK“ spaudos atstovas.

„Kuo ankščiau sužinosi ar jūsų kraujo spaudimas yra tinkamas ar ne, tuo labiau padėsite savo sveikatai.“

Padidintu laikomas spaudimas, viršijantis 140/90mmHg. Toliau, 8 ženklia, kurie nurodo padidėjusį kraujo spaudimą.

1. Galvos skausmas – kraujo spaudimo nepastovumas gali sukelti dažną galvos skausmą. 2. Svaigulys – padidėjęs spaudimas verčia širdį dirbti sparčiau, todėl galima jausti svaigulį. 3. Neryškus vaizdas – hipertenzija, gali sutrikdyti akies nervams ir sukelti išblyškusį vaizdą. 4. Pykinimas – taip pat nuo kraujospūdžio pakilimo žmogus gali pradėti vemti ar jausti pykinimą. 5. Skausmas krūtinėje – širdis plaka greičiau todėl pradeda skaudėti krūtinę. 6. Padažnėjęs kvėpavimas – sutrikęs kraujospūdis taip pat sumažina įtraukiamo deguonies kiekį. 7. Kraujavimas iš nosies – nosies kraujagyslės nuo įtampos gali pratrūkti. 8. Veido raudonis, prakaitas, perdidelis neramumas – nuo kraujospūdžio žmogui gali prasidėti paikos antpuoliai, padidėti jautrumas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip susidaro aukštas kraujospūdis?

Nėra gerai žinoma, kokia yra pati pagrindinė aukšto kraujospūdžio atsiradimo priežastis. Antsvoris, vyresnis amžius, ypač vyresni žmonės nei 65 metų, rūkymas, o taip pat žmonės, kurių šeimoje jau buvo asmenų su aukštu kraujospūdžiu rizikuoja jį taip pat gauti.

REKLAMA

Taip pat, per didelis druskos kiekis maiste, per dažnas alkoholio vartojimas ir netinkamas miego ritmas didina aukšto kraujospūdžio atsiradimo galimybes.

Kaip sumažinti padidėjusį kraujospūdį?

„Blood Pressure UK“ nurodo keletą būdų kaip tai sumažinti.

Reikia daugiau judėti, laikytis sveikos gyvensenos, sveikiau maitintis. Jie iškelia tokia hipotezę, kad sumažindami druskos sunaudojimą savo dietoje, sumažinsite kraujospūdžio padidėjimo riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų