REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
95
Maistas (nuotr. 123rf.com)

Nors sveikos mitybos principai žinomi daugeliui, tačiau jų laikytis ne taip paprasta, o ypač sunku išvengti užkandžiavimų. Juk taip norisi ką nors nuolatos kramsnoti ir be abejonės kaloringi ir nesveiki užkandžiai patys skaniausi.

95

Nors sveikos mitybos principai žinomi daugeliui, tačiau jų laikytis ne taip paprasta, o ypač sunku išvengti užkandžiavimų. Juk taip norisi ką nors nuolatos kramsnoti ir be abejonės kaloringi ir nesveiki užkandžiai patys skaniausi.

REKLAMA

Kodėl taip sunku suvaldyti užkandžiavimo įprotį ir kaip su juo kovoti pasakoja buvusi bikini fitneso varžybų dalyvė, sveiko gyvenimo būdo projekto Missfit.lt įkūrėja Karolina Germanavičiūtė.

„Dėl nesuvaldomo noro užkandžiauti gali būti kaltos dvi priežastys: tai vidinės, psichologinės problemos arba karti dietų patirtis bei noras save kaip įmanoma labiau apriboti mityboje“, – sako pašnekovė.

Nuolatinės mintys apie maistą

Specialistės teigimu, kuomet žmogus į save žvelgia labai savikritiškai, jaučiasi prislėgtas, vienišas, liūdnas, šias nemalonias emocijas dažnai bando nuslopinti valgydamas. Pavyzdžiui, vienatvę ar skyrybas išgyvenanti moteris savo vidinę tuštumą bando užpildyti smaguriaudama saldumynais, juk girdėta situacija, tiesa?

REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat viena iš svarbiausių problemų, kad žmonės į maistą žiūrį kaip į vieną didžiausių gyvenimo malonumų, deja, tačiau ilgainiui tai tampa nuolatiniu galvojimu apie maistą. Tokiais atvejais vertėtų prisiminti, juk turėtume valgyti tik tam, kad gautume energijos“, – kalba Karolina Germanavičiūtė.

REKLAMA

Instinktyvų ir sunkiai suvaldomą užkandžiavimą taip pat gali lemti dietų laikymasis. Moteris tikina, kad jei save alinote dietomis, itin varžėte mitybą ir atsisakėte daug maisto produktų, natūralu, jog mintys apie maistą ir užkandžius sekins vis labiau.

Kaip su tuo kovoti?

Be abejonės, nuolatinis užkandžiavimas skatina svorio priaugimą, dėl kurio pradėjus nerimauti ir norint numalšinti nusivylimą, vėl griebiamasi užkandžių.

Siekiant palaikyti esamą svorį, specialistė pataria apskaičiuoti savo kūno masės indeksą (KMI) ir per dieną suvartoti ne daugiau kalorijų, kaip rekomenduojama Taip pat, norint atsikratyti papildomų kilogramų, patartina kalorijų suvartoti mažiau ir esant kalorijų deficitui kilogramai ims tirpti.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, galime dažnai išgirsti vyraujantį įsitikinimą, kad jei nuolatiniam užkandžiavimui pasirinksime sveiką maistą, pavyzdžiui, riešutus, džiovintus vaisius, svoriui ir sveikatai tai nepakenks, tačiau K. Germanavičiūtė tai paneigia.

„Žinoma, nesveikus užkandžius iškeisti į sveiką maistą yra neabejotinai geresnis variantas, tačiau jei jų valgysite per daug, svoris vis tiek augs. Taip nutinka, kadangi nespėjate per dieną sudeginti visų suvartotų kalorijų, ypač jei esate mažiau fiziškai aktyvus“, – aiškina specialistė.

Vis dėlto, renkantis užkandžius svarbu neapsigauti. Pavyzdžiui, riešutai su prieskoniais, dažikliais, druska ar cukrumi nėra sveikas pasirinkimas, o ir jų suvalgyti natūraliai norėsis kur kas daugiau. Tai rekomenduojama ir gaminant maistą, kadangi be prieskonių ir kitų sveikatai nepalankių priedų pagamintas maistas greičiau suteikia sotumo jausmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint išvengti intensyvaus užkandžiavimo ir nepriaugti svorio, specialistė rekomenduoja dažniau rinktis augalinę mitybą.

„Taip besimaitinant greičiau pasijuntate sotūs. Daržovėse, vaisiuose bei grūduose yra daug skaidulų, tačiau ne tiek daug kalorijų. Net moterys turinčios viršsvorio ir pasirinkusios augalinę mitybą: atsisakiusios pieno ir gyvūninės kilmės produktų, be papildomų pastangų atsikrato nereikalingų kilogramų“, – patarimais dalinasi Karolina Germanavičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų