REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
46
Mieganti pora  (nuotr. 123rf.com)

Manote, kad miegas reikalingas tik fizinėms jėgoms atgauti ir galvai pailsinti? Klystate! Per miegus mūsų smegenys dirba ir generuoja naujas idėjas.

46

Manote, kad miegas reikalingas tik fizinėms jėgoms atgauti ir galvai pailsinti? Klystate! Per miegus mūsų smegenys dirba ir generuoja naujas idėjas.

REKLAMA

Miegas apibendrina, sujungia prisiminimus ir užtvirtina juos taip, kad galėtume jais pasinaudoti vėliau. Tokį atradimą paskelbė amerikiečių mokslininkai.

Autorių, išspausdinusių straipsnį Psichologijos mokslo asociacijos leidžiamame žurnale „ Psychological Science“, nuomone, miegas padeda atrinkti iš prisiminimų emocines smulkmenas ir reorganizuoti atmintį tokiu būdu, kad smegenims taptų lengviau generuoti naujas kūrybines idėjas.

„Miegas padaro prisiminimus ryškesniais, – aiškina tyrimų autorės Jessica D. Payne iš Notre Dame universiteto Indianos valstijoje ir Elizabeth A. Kenssinger iš Bostono kolegijos.

REKLAMA
REKLAMA

D.Payne ir E.Kenssinger tyrinėjo, kas vyksta su atmintimi, kai žmogus miega. Mokslininkėms pavyko nustatyti, kad tuo metu apdorojama didžioji dalis emocinių prisiminimų. Jos taip pat ištyrė smegenų aktyvumą miegant ir nustatė, kad naktį ypač aktyviai veikia smegenų dalis, atsakinga už emocijų ir atminties sąryšius.

REKLAMA

„Mūsų visuomenėje, kurios gyvenimo tempas labai spartus, vienas iš pirmųjų dalykų, be kurio žmonės mokosi išsiversti, yra miegas, – sako Payne. – Manau, kad dėl to kaltas visiškas nesupratimas, kokį vaidmenį miegas vaidina mūsų gyvenime. Mums atrodo, kad miego metu organizme nieko nevyksta.“

Naktimis mūsų smegenys ne tik sujungia prisiminimus, bet ir atrenka svarbią informaciją. Mokslininkės mano, kad būtent tai padeda žmonės pabusti su naujomis kūrybinėmis idėjomis.

D.Payne ir pati atsižvelgė į tyrimų rezultatus: „Anksčiau turėjau galimybę kasnakt miegoti po aštuonias valandas, tačiau nesinaudodavau šia galimybe, kol nepradėjau tyrimų., – pasakoja ji. – Žmonės, kurie sako, kad atsimiegos karste, atima iš savęs sugebėjimą mąstyti dabar. Mes galime mažiau miegoti, bet tai turės neigiamos įtakos mūsų kognityviniams sugebėjimams.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų