REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Monika Laky (nuotr. asm. archyvo)

Penktadienio rytas Kaune prasidėjo itin aktyviai – tarptautinės priešvėžinės iniciatyvos „Ride4Women” komanda dviračiais išvyko Vilniaus link.

4

Penktadienio rytas Kaune prasidėjo itin aktyviai – tarptautinės priešvėžinės iniciatyvos „Ride4Women” komanda dviračiais išvyko Vilniaus link.

REKLAMA

Kasmet organizuojamuose ilgo maršruto dviračių žygiuose per Europos šalis taip pat nebuvo aplenkta ir Lietuva – čia buvo pasirinkta Kaunas-Vilnius atkarpa, besitęsianti 135 kilometrus.

Šią iniciatyvą prieš penkerius metus pradėjo Europos gydytojas onkoginekologas Rene Laky ir jo žmona, lietuvė Monika Laky.

Renginio svečiams jis norėjo įtvirtinti, kad svarbiausia yra ligos prevencija – reguliarūs vizitai pas gydytojus ir skiepai. Tačiau net ir išgirdus teigiamą gimdos kaklelio vėžio diagnozę, jeigu liga pagauta ankstyvojoje stadijoje, ji yra beveik visuomet išgydoma.

Renginio svečius taip pat sveikino ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. „Labai gražus metas Lietuvoje: švenčiame savo Valstybės šimtmetį, Mindaugo karūnavimą dieną, vyksta Dainų šventė. Ir jūs šią visą gražią puokštę papuošėte tuo, kas yra ne mažiau svarbu negu švęsti. Jūs dalinatės žinia, kuri yra labai svarbi. Jūs esate pilietiški, aktyvūs, neužsidarę ir drąsinate visuomenę rūpintis savo sveikata. Labai džiaugiuosi, kad jūsų maršrutas nusidriekė per Lietuvą. Ir kad atvykote į Kauną, kur yra sveikatos mokslų širdis“, – sakė A. Veryga ir užsiminė, kad mielai pats mintų bent 5 km palaikomąjį žygį kartu su renginio svečiais, tačiau šventinė diena įpareigoja vilkėti kostiumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Ride4Women“ komanda, kurios dalis – kasdien su vėžio gydymu susiduriantys gydytojai, žygio metu mina po bene 200 km per dieną. Taip jie siekia atkreipti dėmesį į šokiruojančią moterų sergamumo vėžiu Europos šalyse statistiką ir kokią didelę svarbą gydymui turi ankstyva vėžio diagnostika, skiepai ir sveika gyvensena.

REKLAMA

Šiemet žygis skirtas gimdos kaklelio vėžio prevencijai didinti, mat tai viena iš keturių dažniausiai moteris paliečiančių vėžio rūšių. Kasmet vien tik Europoje per 58 tūkst. moterų diagnozuojama ši liga. Deja, apie 24 tūkst. moterų per metus nuo jos miršta. Europos Sąjungos šalyse nuo gimdos kaklelio vėžio kas valandą miršta po vieną moterį, nors laiku diagnozavus ši liga gali būti visiškai išgydoma. Iniciatyvą „Ride4Women“ remia ir įgyvendinti padeda Europos ginekologų-onkologų draugija (ESGO) ir kompanija „Roche“,  daug dėmesio skirianti onkologinių susirgimų, tarp jų – ir gimdos kaklelio vėžio – prevencijai bei gydymui.

Šiemet „Ride4women“ maršrutas driekiasi per 9 Europos miestus – bus įveikti 1758 kilometrai nuo Talino iki Vienos per Rygą, Kauną, Minską, Liubliną, Kelcus, Budapeštą ir Bratislavą. Žygis truks 13 dienų, nuo liepos 2 iki 15 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų