REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Kelionės (nuotr. 123rf.com)

Nors internete gausu pamokymų, kaip rasti pigesnius skrydžius ar viešbučius, nemažai žmonių užsienyje vis dar patenka į tam tikras situacijas, kuriose išleidžia daugiau pinigų, nei galėtų.

27

Nors internete gausu pamokymų, kaip rasti pigesnius skrydžius ar viešbučius, nemažai žmonių užsienyje vis dar patenka į tam tikras situacijas, kuriose išleidžia daugiau pinigų, nei galėtų.

REKLAMA

To išvengti galima laikantis kelių paprastų biudžeto valdymo patarimų, kuriuos surinko finansų ekspertai iš Londone įkurtos skaitmeninės bankinės alternatyvos „Revolut”. Šie patarimai jums padės kelionėse nepasiklysti tarp skirtingų valiutų, pilnai kontroliuoti savo pinigus ir net sutaupyti!

1. Atsiskaitymai skirtingomis valiutomis gali būti pigesni

Toks patarimas gali būti ypač naudingas renkantis keliones į Aziją, be to, ten nuvykus taip pat dažnai prisireikia rezervuoti vietinius skrydžius. Pirmiausiai, kad iš tiesų išleistumėte mažiau, turite būti tikri, jog perkant kita valiuta neteks mokėti už jos keitimą – yra bankinių alternatyvų, kurių išduodamos kortelės leidžia atsiskaityti bet kuria valiuta be papildomų keitimo mokesčių. Be to, pavyzdžiui, perkant skrydžius iš tarp Londono ir Niujorko, vien pasirinkimas atsiskaityti Danijos kronomis gali sutaupyti apie 15 eurų.

2. Niekada nekeiskite pinigų prieš kelionę arba oro uoste

Ši dažna klaida jau eilę metų tuština keliautojų kišenes. Daugeliu atvejų, jeigu pinigus prieš kelionę nutarsite keisti vietiniame banke ar valiutų keitykloje, susidursite ne tik vartotojui nepalankiu valiutų keitimo kursu, bet ir komisiniais už keitimą. O viena „brangiausių” keliautojų klaidų - tai valiutos keitimas oro uoste, tiek prieš skrydį, tiek ir nusileidus: būtent čia visada siūlomi patys prasčiausi keitimo kursai ir didžiausi komisiniai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau mes suprantame, kad tam kuriose situacijose keliaujant grynieji būna reikalingi. Ką daryti tokiu atveju? Atvykus į kelionės tikslą, geriausia susirasti bankomatą ir pinigus išsigryninti iš savo kortelės.

REKLAMA

Stenkitės vienu kartu išsigryninti tiek pinigų, kad jų pakaktų visai kelionei, kadangi jeigu tai darysite kelis kartus, kaskart turėsite mokėti ir mokesčius už kortelės naudojimą užsienyje. Idealiu atveju - naudokitės tokia kortele, kuri leidžia pinigus užsienyje išsigryninti nemokamai.

3. Visada atsiskaitykite ir vietos valiuta

Tai - vienas iš svarbiausių dalykų, ką turi žinoti visi keliautojai. Jei iškeliaujate už euro zonos ribų, visada rinkitės, kad lėšos iš jūsų kortelės būtų nuskaitytos vietos valiuta - tas pats galioja ir atsiskaitant kortele, ir išsigryninant pinigus bankomante.

REKLAMA
REKLAMA

Jei pasirinksite, kad lėšos būtų nuskaitytos jūsų kortelės valiuta (tarkime, eurais), tada užsienio bankas atsiskaitymo metu eurus konvertuos į vietos valiutą, ir pritaikys savą kursą bei keitimo mokestį. Taigi, vėliau pamatysite, kad iš jūsų kortelės buvo nuskaičiuota tikrai daugiau pinigų, nei manėte!

4. Laikykitės numatyto biudžeto

Žinoma, atostogaujant norisi sau nieko negailėti, tačiau jei kartais aplanko nuostaba dėl to, kur išgaravo pinigai - vertėtų sau nustatyti bent apytikrį dienos biudžetą. Jei nemėgstate rinkti čekių ir skaičiuoti išlaidų, naudokitės išmaniosiomis technologijomis - galite rasti ne vieną mobiliąją programėlę, kuri padės sekti savo išlaidas realiu laiku ir geriau įsivaizduoti, kiek pinigų jums dar liko iki atostogų pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Jokių skolų!

Ši situacija ypač gerai pažįstama visiems, keliaujantiems su draugų kompanija - vienas jūsų kelionėje apmoka pietų sąskaitą, kitas nuperka muziejaus bilietus, trečias - ledų… Tačiau kai reikia suskaičiuoti ir išsidalinti atostogų išlaidas, paaiškėja, kad kai kurie atsiskaitymo čekiai pamesti, kažkas mokėjo grynais, o kiti - kortele.

Natūralu, kad ir šiaip nesinori švaistyti laiko su skaičiuotuvu, todėl kartais kai kurie lieka už savo atostogas ir neplanuotai permokėję. Kad išvengtumėte panašių situacijų ir negaištumėte laiko skaičiavimams, stenkitės visas išlaidas pasidalinti iškart. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų