REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
65
Pristatyta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų antroji dalis (nuotr. Fotodiena.lt)

Valdovų rūmai po savaitės, liepos 6-ąją, kvies į statybos pabaigtuvių iškilmes – 15 metų užtrukusių statybų finišą žadama atšvęsti ypatingų parodų atidarymu bei operos „Elenos pagrobimas“ koncertiniu atlikimu.

65

Valdovų rūmai po savaitės, liepos 6-ąją, kvies į statybos pabaigtuvių iškilmes – 15 metų užtrukusių statybų finišą žadama atšvęsti ypatingų parodų atidarymu bei operos „Elenos pagrobimas“ koncertiniu atlikimu.

REKLAMA

„Parengėme kultūrinės bombos vertės dalykus“, – apie planuojamą atidarymo dieną penktadienį žurnalistams sakė Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jolanta Karpavičienė.

Anot jos, Valdovų rūmų lankytojai jau atidarymo dieną galės pamatyti iš Vokietijos ir Italijos atvežtas ypatingas parodas.

„Atidarysime dvi dideles, epochinės reikšmės tarptautines parodas, kurios, viena vertus, liudija Lietuvos istorinius, kultūrinius ryšius su užsienio valstybėmis, kita vertus, įkūnija mūsų, kaip institucijos, ir apskritai muziejinės kultūros Lietuvoje saitus“, – teigė J. Karpavičienė.

Tuo metu opera „Elenos pagrobimas“, kaip pažymi J. Karpavičienė, iškilmėms pasirinkta, nes tai – pirmoji Lietuvos istorijoje pastatyta opera.

REKLAMA
REKLAMA

„1636 metų rugsėjo 4 dieną Vilniuje, kaip ir keletoje kitų Europos to meto sostinių, jau sklido europinio lygio barokinės operos kultūra“, – pažymėjo muziejaus atstovė.

REKLAMA

Jos teigimu, opera buvo atkurta pagal išlikusi libretą. Operos koncertinė versija bus atliekama antrojoje Valdovų rūmų dalyje atidaromoje renginių salėje, ji taip pat bus transliuojama į Valdovų rūmų kiemą ir per LRT televiziją.

Pabaigta antroji Valdovų rūmų dalis, be minėtos universalios renginių salės, kvies į viešą mokslinę biblioteką, pristatys Lietuvos valdovų lobyną, be kita to, atkurtas prie rūmų, kaip manoma, veikęs karalienės Bonos Sforcos iniciatyva žaliavęs sodelis.

Antrąją Valdovų rūmų dalį žurnalistams pristatęs muziejaus direktorius Vydas Dolinskas rūmų pabaigtuves vadino svajonių išsipildymu.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien tikrai labai išskirtinė diena, kada pildosi svajonės. Nuo 17 amžiaus vidurio Maskvos karo ir tvano Lietuvos bajorija svajojo, kad šituose rūmuose vėl galėtų apsigyventi valdovas, kad jie galėtų tarnauti kaip Lietuvos valstybingumo centras. Po rūmų nugriovimo 19 amžiuje sukilėliai, romantikai taip pat svajojo, kad kada nors tie rūmai vėl šitoje tuščioje vietoje bus atkurti. Prieš pat mirtį svajojo ir prezidentas Algirdas Brazauskas, kad šitie rūmai kada nors turėtų būti atkurti. Ir šita svajonė mūsų šiandien išsipildo“, – kalbėjo V. Dolinskas.

Jis džiaugėsi, kad šių rūmų neištiko niekaip nepastatomo nacionalinio stadiono likimas, nors buvusios žemutinės pilies atkūrimas ir užtruko 15 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2013 metų liepą lankytojams atverta pirmoji rūmų dalis.

Iš viso Valdovų rūmų statyba kainavo per 100 mln. eurų.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai atkurti virš 1987 – 2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis – kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų