REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
39
Balkonas (asociatyvi nuotr.) (nuotr. 123rf.com)

Kelių kvadratinių metrų miesto balkoną vasarą galima paversti puikiu laisvalaikio kampeliu, kuriame ryte smagu išgerti kavos, po darbų jaukiai pavakarieniauti, pasėdėti su knyga, o mėgėjai gali auginti ir nedidelį darželį. Vilnietės Irinos Loskut balkonas jau birželį džiugina praeivių akis, o juk jį papuošti nėra labai sudėtinga.

39

Kelių kvadratinių metrų miesto balkoną vasarą galima paversti puikiu laisvalaikio kampeliu, kuriame ryte smagu išgerti kavos, po darbų jaukiai pavakarieniauti, pasėdėti su knyga, o mėgėjai gali auginti ir nedidelį darželį. Vilnietės Irinos Loskut balkonas jau birželį džiugina praeivių akis, o juk jį papuošti nėra labai sudėtinga.

REKLAMA

Gėlės pagal nuotaiką

„Neturiu nei sodo, nei kaimo, tačiau labai norisi pasipuošti aplinką, todėl prieš daugiau kaip dešimtmetį pradėjau puošti savo balkonus, – pasakojo trijų kambarių buto šeimininkė I.Loskut. – Vienas balkonas yra rytų pusėje, kitas šiaurinėje.

Žinoma, rytiniame balkone gėlėms augti palankiau: čia gerai auga šalavijai, heliotropai, pelargonijos, vasariniai jurginai, lobelijos, razetos, petunijos ir daugelis kitų vienmečių gėlių.“

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurinėje pusėje esančiame balkone, kur vyrauja pavėsis, moteris pasodino gumbinių begonijų, žiemių, chlorofitų, aspidistrų, linažolių. „Apsodinti balkonus ir palanges gėlėmis nesunku, juolab mano vyras sukalė lovelius, juos nudažė ir pritvirtino“, – pasakojo ji.

REKLAMA

Loveliams reikėtų 1,5–2 cm storio, 22–25 cm aukščio, 25 cm pločio ir atitinkamo ilgio lentų. Dugne kas 15–20 cm patartina išgręžti skylučių vandeniui nutekėti. Gėlių lovelius galima pritvirtinti metaliniais kabliukais balkono viršuje arba sustatyti apačioje.

Reikėtų nepamiršti lovelių dugne ant plyšių tarp lentų bei išgręžtų skylučių pridėti samanų arba samaninių durpių, kad lentoms džiūvant neišbyrėtų žemės, o ant jų viršaus berti žemių mišinį, kurį sudaro 1 dalis mėšlinės arba kompostinės žemės ir 0,5 dalies smėlio.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, kokius dažniausiai renkasi augalus, Irina juokdamasi prisipažino, kad augalus pasirenka pagal nuotaiką: „Į lovelius sodinu našlaites, spriges, krūmines pelargonijas ir begonijas, verbenas ir lobelijas, petunijas, puikūnus ir kitokias gėles. Mano nuomone, svarbiausia suderinti augalų spalvas bei aukštį, kad būtų malonu pažiūrėti ir, žinoma, leisti laiką balkone.“

Pavasario darbai

Ji stengiasi, kad gėlės balkone žydėtų nuolat. Pavasarį, kai žemė atšyla, šeimininkė sodina dvimetes gėles: našlaites, saulutes, nemiršėles, turkiškuosius gvazdikus, darželinius katilėlius.

„Balkonams ir palangėms puošti tinka ir tulpės, narcizai, scylės, krokai, žydrės, – pasakojo balkono gėlininkystės entuziastė. – Visos šios svogūninės gėlės į lovelius sodinamos rudenį, rugsėjo–spalio mėnesiais, arba balandžio pradžioje, jei svogūnėliai buvo rudenį pasodinti į vazonėlius. Peržydėjusias dvimetes ir svogūnines gėles reikėtų pakeisti vienmetėmis ar daugiametėmis gėlėmis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irina pabrėžia, kad labai svarbu parinkti gėlėms tinkamą substratą. „Durpių substratas per lengvas, o priemolio žemė iš daržo per sunki, todėl geriausia augalus sodinti į trašią kompostinę žemę, – dalijosi patyrimu ji. – Loveliuose turi būti geras drenažas, kad vanduo galėtų nubėgti. Jei bėgs ant grindų ar liesis į kitą balkoną, blogai, todėl viską reikia apgalvoti.“

Ne mažiau svarbu, pasak Irinos, parinkti tinkamus augalus – pagal tai, kiek per dieną saulė apšviečia balkoną. „Pietinėje namo pusėje esančiame balkone gerai augs kone visos žydinčios šviesamėgės vasarinės gėlės, – sakė šeimininkė. – Tačiau reikės labai dažnai laistyti, karštomis dienomis rytą ir vakare.

REKLAMA

Yra viena bendra taisyklė – kuo gausiau augalas žydi ir kuo daugiau turi lapijos, tuo daugiau jį reikia tręšti ir laistyti.“

Laistymas

Šiaurinėje pu

Gėlėmis papuošti vilniečių balkonai (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)sėje augalų lapai mažiau išgarina vandens, žemėje ilgiau laikosi drėgmė, todėl nereikės dažnai laistyti. Tačiau būna taip, kad palaisčius ar po lietaus vanduo užsistovi ir kenkia augalų šaknims. Tad laistyti reikia labai atidžiai, svarbu nepersistengti.

Šiauriniame balkone gerai auga gumbinės ir svyrančios begonijos, neblogai jausis Naujosios Gvinėjos ar Valero sprigės, fuksijos, torenijos, lobelijos, šilingės, šliaužiančiosios tramažoles, taškuonės ir kitos. Rytinis balkonas gauna švelnesnės rytinės saulės, o vakarinis – popietinės ir vakarinės. V

REKLAMA

ieta pusiau šešėlyje idealiai tinka kabantiems gėlių krepšeliams. Nedidelis žemės kiekis juose išdžiūva ne taip greitai kaip saulėtoje pusėje. Kita vertus, saulę mėgstantys augalai pusiau pavėsyje auga gana gerai, taigi pasirinkimas platus: surfinijos, pelargonijos, verbenos, gubojos, šlamučiai, lakišiai, ragilės, gurklinės nemezijos ir kitos.

Ypač gerai pusiau pavėsyje auga besidriekiantys ir svyrantys augalai. „Pas mus dažnai pučia vakarų vėjai, tad vakariniuose balkonuose kabančius krepšelius ar lovelius reikia gerai pritvirtinti, taip pat rinktis tvirtus, kompaktiškus augalus, – patirtimi dalijosi Irina. – Tiks pelargonijos, verbenos, petunijos, begonijos, ledinukai, darželiniai margeniai, šalavijai, rudbekijos ir kt. Beje, atspariausios vėjui bei mažiausiai nukenčia nuo lietaus svyrančios pelargonijos, o surfinijos labai mėgsta drėgmę, jas reikia gausiai tręšti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Auga ir daržovės

Balkono gėlininkystė daugiabučių gyventojams dažnai atrodo nepasiekiama ar kažkas nerealaus. „Norėčiau padrąsinti visus auginti daugiau ir kuo įvairesnių augalų, – kvietė Irina. – Yra daugybė tam skirtų veislių: naujos braškių, vynuogių, agurkų ar pomidorų rūšys džiugins visą šiltąjį sezoną. Juk smagu ryte nusiskinti savo užaugintą pomidorą ir visai nesvarbu, kuriame aukšte gyvenate.“

Labai gražu, kai gėlių spalvos derinamos viena prie kitos, aplinkos, taip pat pastato, turėklo spalvų. Irina aukštesnes gėles sodina lovelio centre ar prie sienos. Žemos gėlės tinka kompozicijai įrėminti iš kraštų.

Įstiklintame, uždarame ir tvankiame it šiltnamis balkone galima auginti vynvytį, sausmedį, tunbergiją, vijoklinių žirnelių, pupelių, ipomėjų, kurie bus natūrali užuolaida kitiems balkono augalams.

REKLAMA

Jų šešėlyje galima drąsiai auginti kitas gėles, ir jos nenuvys, tarkim pelargonijos, surfinijos, verbenos, cimbžiedos, lakišiai ir kitos. Jei norite, kad augalai gerai vešėtų, galima naudoti universalias lietuviškas trąšas. Jau prieš sodinant augalus, žemę vertėtų patręšti lėtai tirpstančiomis trąšomis.

Baldai ir apšvietimas

Kraštovaizdžio dizainerė Donata Urbelytė siūlo įkvėpimo semtis iš Viduržemio jūros regiono šalių, kur net miniatiūriniai balkonėliai nuo ankstyvo pavasario papuošiami žydinčiomis gėlėmis. „ Žinoma, mūsų klimato sąlygomis egzotinių augalų gal ir neužauginsime, tačiau didžiąją dalį idėjų savo balkone tikrai galima įgyvendinti“, – svarstė specialistė.

REKLAMA

Norint įsirengti balkoną, kuriame miela būtų praleisti laisvalaikį, pakanka keleto taisyklių. „Balkone jaukumo visada suteikia medinės grindys, – siūlo dizainerė. – Dabar gausu tokiose zonose eksploatuoti tinkamų impregnuotos medienos ar kokybiškos jos imitacijos grindų.“

Taip pat geras pasirinkimas – akmens masės plytelės. Galima rasti jaukių atspalvių, derinti kelias spalvas. O jei artimas Viduržemio jūros regiono stilius, dizainerė pataria iškloti balkoną spalvingomis mozaikos plytelėmis ar jos intarpais.

„Jei norisi privatumo, pasistatykite įvairių pertvarų, sienelių, gražiai atrodo ažūriniais raštais išpjaustytos medinės ar fanerinės sienelės, bambukinės tvorelės, – pasakojo D.Urbelytė. – Čia taip pat gali padėti vijokliniai augalai, lipantys balkonų turėklais. Specialiomis kopėtėlėmis galite suformuoti paaukštintas sieneles, ar netgi suformuoti vijoklinę pastogę.“ Scanpix nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balkoną gali papuošti ir miniatiūrinis prieskonių darželis. Gražu, jei prieskoniai auginami vienoduose vazonėliuose ar specialiuose loveliuose su skyreliais.

Norint pasislėpti nuo tiesioginių saulės spindulių, praverčia išskleidžiamos balkonų markizės. Pritaikius audinį prie eksterjero, jos atrodo stilingai, jas patogu naudoti, išskleisti pagal poreikį. Tiesa, kokybiški markizių mechanizmai nemažai kainuoja. „Kaip alternatyvą galite savo balkone pritaikyti ir paprastą dailaus audinio lauko skėtį, kuris pagelbės lyjant, suteiks pavėsį kaitros metu, be to, sukursite jaukų kampelį“, – pripažino kraštovaizdžio specialistė.

Praktiškas sprendimas – lengvi, sulankstomi, atsparūs drėgmei lauko baldai. Taip pat balkone galima patiesti džiuto ar nailono kilimėlį. Net paprasčiausia plastikinė kėdė ar medinis suoliukas bus patogesni, jei ant jų bus padėta pagalvėlių.

Taip pat turėkite po ranka keletą minkštų pledų, į kuriuos būtų smagu įsisupti vėsesnį vakarą. „Jei pakanka vietos, pakabinkite hamaką ar sėdimą krėslą. Jei tokių galimybių nėra, gera alternatyva – supamasis fotelis, – pasakojo D. Urbelytė. –Balkone sukursite romantišką atmosferą, jei vakarais uždegsite žibintus, lempučių girliandas ar paprasčiausias žvakes.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų