REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Kiek reikia miegoti, kad nemirtumėte per anksti? (nuotr. 123rf.com)

 Remiantis tyrimo duomenimis, moterys, kurios atsibunda anksti yra mažiau linkusios į depresiją nei tos, kurios mėgsta ilgiau pamiegoti.

8

 Remiantis tyrimo duomenimis, moterys, kurios atsibunda anksti yra mažiau linkusios į depresiją nei tos, kurios mėgsta ilgiau pamiegoti.

REKLAMA

Mokslininkai teigia, kad saulės šviesos poveikis daro teigiamą įtaką žmogaus organizmui ir 12-17 proc. mažina tikimybę susirgti depresija.

Apklausus 32 000 moterų, kurių amžiaus vidurkis 55 metai, paaiškėjo, kad tos, kurios save apibūdino, kaip mėgstančias ilgiau vakaroti, dažniau kenčia nuo psichinių sutrikimų.

Anot mokslininkų, net ir tie, kurie mėgsta eiti miegoti vėlai, gali sumažinti riziką keldamiesi anksčiau ir matydami daugiau saulės šviesos.

Tyrimai parodė, kad „pelėdos“ yra mažiau linkusios į vedybas ir teikia pirmenybę gyvenimui vienoms, turi polinkį rūkymui bei yra kankinamos miego sutikimo. Visą tai gali padidinti depresijos riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ryšys tarp miegojimo įpročių ir depresijos išlieka net atsižvelgus į šiuos veiksnius.

Tyrimas atliktas Kolorado Boulderio universiteto mokslininkų bendradarbiaujant su Brigham ir moterų ligonine Bostone.

REKLAMA

Tai didžiausias kada nors atliktas tyrimas, kuris ištyrė ryšį tarp moterų chronotipo, miego ypatumų, ir rizikos susirgti depresija.

Anot mokslininkų, chronotipas, daro įtaką depresijos rizikai net tada, kai dienos šviesa ir darbo grafikas "pašalinami iš lygties" .

Manoma, kad depresija pasireiškia 1 iš 10 žmonių. „Aplinka ir gyvenimo būdas gali būti ne toks svarbus faktorius nagrinėjant chronotipo ir depresijos ryšį“, - teigia Céline Vetter, pagrindinė tyrimo atstovė.

Depresija yra gana dažnas psichikos sutrikimas, kuris gali pasiglemžti bet ką.

1 iš 10 žmonių gali ja apsirgti savo gyvenime. Tai yra rimtas sutrikimas, kuris gali sutrikdyti žmogui mėgautis gyvenimu.

REKLAMA
REKLAMA

Sirgdami žmonės jaučia emocinį nuovargį ir tuštumą, bet laiku skiriamos terapijos ir medikamentai gali ją sunaikinti.

Tapti vyturiu nesudėtinga

Kai kurie iš mūsų esame ankstyvi paukščiai, kiti vėlios pelėdos, tačiau vėlyvas atsikėlimas nėra lemtas genetiškai, sako mokslininkai.

„Kada ir kiek dienos šviesos gaunate įtakoja jūsų biologinį miego ritmą, chronotipą, o šviesos gausa įtakoja polinkį į depresiją", - prideda gydytoja Vetter.

Taip, chronotipas yra svarbus, kai kalbame apie depresiją, tačiau poveikis yra nedidelis. Būti ankstyvu yra naudinga ir jus tai galite įtakoti.

Ji priduria, kad būtina pakankamai miegoti, sportuoti, praleisti laika gryname ore, stengtis gauti kuo daugiau dienos šviesos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip vyko tyrimas: Tyrime dalyvavo 32,470 seselių, kurios apžiūrėdavo pacientų sveikatą.

Tyrimo pradžioje, nė vienas iš dalyvių nerodė depresijos ženklų.

37% moterų apibūdino save kaip mėgstančias keltis anksti ryte, 53% neturi reguliaraus miego ritmo ir 10% eina miegoti vėlai.

Tyrimas atsižvelgė į tokius depresijos faktorius kaip kūno svoris, fizinis aktyvumas, įvairūs ilgalaikiai sutrikimai, miego trukmė ir net darbas naktimis.

Apskaičiavus gyvenimo būdo daromą įtaką depresijos rizikai, moterys, kurios ankščiau eina miegoti turėjo apie 12-27% pranašumą nesusirgti depresija nei, tos kurios neturi įprasto miego ritmo.

Moterys, kurios eina miegoti vėliau, parodė 6% padidėjusią riziką apsirgti depresija, nei kitos.

REKLAMA

Kas yra depresija? Visiškai normalu kartais jaustis šiek tiek liūdnai, bet depresija, tai ilgą laiko tarpą jaučiamas liūdesys ir apatija.

Depresija gali susirgti bet kas, įvairaus amžiaus ir gyvenimo būdo žmogus gali pajusti šią ligą. Tyrimai parodė, kad net kas dešimtas žmogus gali tapti depresijos auka.

Depresija, tai yra sunkus psichikos sutrikimas, kurio nėra lengva atsikratyti.

Nėra aiškiai apibrėžtų depresijos simptomų, bet dažniausiai ji pastebima ilgalaikiu liūdesiu, nenoriu veikti, atsiranda polinkis užsidaryti savyje ir atsiskirti nuo kitų.

Taip pat depresija gali sukelti tokius fizinius signalus, kaip: miegojimo sutrikimai, nuovargis, apetito stoka, sumažėjęs noras mylėtis ir netgi fizinis skausmas.

REKLAMA

Blogiausiais atvejais, gali net privesti prie savižudybės.

Jei žmogus išgyveno sunkų laikotarpį, patyrė tam tikrą šoką ar šeimoje turėjo žmonių sirgusių depresija, tai padidina rizika apsirgti jam pačiam.

Jei manote, kad jūs ar jums artimas žmogus turi šiuos simptomus, susisiekite su juo ir gydytoju. Pradėjus gydymą, pakeitus gyvenimo stilių, šią liga galima įveikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų