REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
G. Blockytės kolekcija  (Nuotr.Mua ir foto NUAGE)

Depresija – vienas dažniausių psichikos sveikatos sutrikimų. Tačiau šiomis dienomis vieni šią ligą laiko pasiteisinimo būdu dėl blogos nuotaikos, kiti – per daug nurašo ją ir tikina, kad jiems ar jų artimiesiems yra viskas gerai. Tačiau Goda Blockytė šią problemą nutarė viešinti visai netradiciniu būdu – per drabužius.

28

Depresija – vienas dažniausių psichikos sveikatos sutrikimų. Tačiau šiomis dienomis vieni šią ligą laiko pasiteisinimo būdu dėl blogos nuotaikos, kiti – per daug nurašo ją ir tikina, kad jiems ar jų artimiesiems yra viskas gerai. Tačiau Goda Blockytė šią problemą nutarė viešinti visai netradiciniu būdu – per drabužius.

REKLAMA

Depresija – dažnai aiškius simptomus turintis žmogaus emocinės pusiausvyros sutrikimas, kuriam būdinga prislėgta, bloga nuotaika. Tačiau kiek kartų savo artimoje aplinkoje girdėjote, kad depresija yra tik išsigalvojimas? O kiek kartų susimąstėte, ar jūsų pažįstamas tikrai nesusirgo šia pavojinga liga?

 

Nėra tikslios statistikos

Vilniaus dailės akademijos absolventė Goda Blockytė tikina, kad depresijos ateities statistika nežada nieko gero. Pasak jos, yra prognozuojama, jog jau 2020 metais depresija taps bene dažniausia sergama liga pasaulyje, kuri galimai atneš ir daugiausia mirčių.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasakyti tikslią depresijos statistiką yra labai sudėtinga, nes iš vienos pusės – yra labai daug žmonių, kurie serga depresija, tačiau niekur nesikreipia, todėl neįmanoma fiksuoti jų skaičių. Kitą vertus, teko girdėti, kad ši liga kartais yra diagnozuojama visai be reikalo“, - paaiškina ji.

REKLAMA

G. Blockytė pripažįsta, kad depresija šiomis dienomis yra viena opiausių problemų pasaulyje ir ypač Lietuvoje, kurioje žymūs žmonės vis dažniau kalba apie šią ligą. Būtent dėl to ji nusprendė šią temą gvildenti ir savo asmeninėje drabužių kolekcijoje.

„Kadangi geriausias dalykas, ką moku daryti – kurti, todėl nusprendžiau, kad apie šią ligą garsiai kalbėsiu būtent per drabužius. Norėjau atkreipti visuomenės dėmesį į žmones, sergančius šia liga“, - sako VDA absolventė.

Patalpino įrašą „Facebook“

Tačiau G. Blockytės kolekcijos kelias prasidėjo ne nuo paprastų drabužių eskizų piešimo. Visų pirma, ji nusprendė atlikti savotišką eksperimentą ir savo „Facebook“ paskyroje patalpinti įrašą, kuriame prašė atsiliepti depresija sergančių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Per vos porą dienų atsiliepė 9 žmonės, du iš jų buvo iš itin artimo mano draugų rato. Negalėjau tuo patikėti, nes tie žmonės man visada atrodydavo laimingai kuriantys savo gyvenimus. Tai man tik įrodė, kad mes galbūt ne visada pastebime kitų žmonių problemas ar būtent šią ligą, kuri gali baigtis tragiškai“, - pasakoja mergina.

Taip atsiliepus depresija sergantiems žmonėms, G. Blockytė su darbo vadovės prof. Jolantos Talaikytės pagalba po truputį pradėjo judėti savo kūrybos keliu. Atsiliepusių žmonių ji paprašė nupiešti kelis piešinius.

„Tuos piešinius paprašiau piešti įvairiomis savo gyvenimo akimirkomis. Taip norėjau, kad jie fiksuotų savo pasąmonės srautą, kas tuo metu vyksta jų galvoje. Norėjau, kad tai taptų vizualia informacija, kaip jaučiasi depresija sergantys žmonės“, - tikina pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau tarp atsiųstų piešinių kolekcijos autorė stengėsi įžvelgti bendrų panašumų ir tiksliai juos perkelti ant savo kuriamų drabužių. Tiesa, autorė išduoda, kad piešinius jungė linijų kontrastai, jaučiamas ekspresyvumas ir irzlios linijos.

„Vienas bendras panašumas buvo aiškus – nuotaika. Ji buvo labai irzli ir jautėsi stipri įtampa“, - priduria ji.

Juodai baltos spalvos

G. Blockytė skaičiuoja, kad apgalvoti eskizus jai prireikė maždaug mėnesio. Mergina stengėsi negalvoti apie konkretų rezultatą ir įsijausti į ligos nuotaiką, kaip tai darė ir piešinių autoriai. Jos kolekcijos motyvai – taip pat apgalvoti smulkmeniškai. Pavyzdžiui, deformuotos drabužių linijos ir juoda, balta spalva turi gilią prasmę.

REKLAMA

„Sakoma, kad sergantis depresija žmogus viską mato kaip per juodą uždangą, bet išėjęs į viešumą jis elgiasi taip, lyg jam nebūtų nieko nutikę“, - juodai baltos kontrastus paaiškina autorė.

Mergina teigia, kad savo kolekcijoje ji norėjo paliesti ir visuomenėje susiformavusius stereotipus. „Kai kurie žmonės depresiją tapatina su psichiniais ligoniais. Todėl vienas iš drabužių turi asociacijų su tramdomaisiais marškiniais“, - sako ji.

Nepažįstamųjų palaikymas

G. Blockytė neneigia – ji itin bijojo pristatyti šią savo drabužių kolekciją. Kaip ji pati pasakoja, žmonės, sužinoję, kad ji kuria drabužius tokia tema, jai sakydavo, kad lietuviai ir taip depresuota tauta, kam gi reikia kurti dar ir tokius drabužius.

REKLAMA

Tačiau kolekcijos autorės tokie pasakymai nei kiek neatbaidė, o pristačiusi ją, ji sulaukė gausybės nepažįstamų žmonių palaikymo.

„Prie manęs po kolekcijos pristatymo priėjo keli žmonės ir pasakojo, kaip jiems ėjo šiurpai, nes jie patys yra susidūrę su šia liga gyvenime. Jie tikino, kad ši kolekcija juos ypač palietė. Tai mane labiausiai ir džiugino“, - šypsosi mergina.

Mergina juokauja, kad sulaukdavo ir šmaikščių replikų, tokių kaip „O Blockytė kuria kolekciją apie depresiją, jau matyt pati bus ja susirgusi“. Tačiau kolekcijos autorė tikina, kad kuriant kolekciją jos tikrai neapėmė neigiami jausmai, priešingai – buvo įdomu kalbėtis su sergančiais žmonėmis, tyrinėti jų būseną ir pasąmonės srautą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikia pabrėžti, kad tai nebuvo apranga, skirta apsirengti žmogui, kuris serga depresija. Norėjau drabužiais perteikti pačią depresijos būseną. Kartais tavo minusas gali tapti tavo stiprybe, kažkam pakankamai stipriu postūmiu“, - kalba pašnekovė.

Socialinių tinklų galia

Kolekcijos autorės nuomone, šiandieniniame visur skubančiame pasaulyje, kuriame viskas pagrįsta socialiniais tinklais, depresija įgauna ypač didelį pagreitį.

„Kiekvieną dieną žmonės mato savo draugų nuotraukas iš egzotinių kelionių su kokoso kokteiliu rankose. O kiti, galbūt, skaičiuoja paskutinius pinigus nuomai. Norėjau atkreipti dėmesį į susiformavusius žmonių stereotipus, kad kiti paklaustų savęs, ar jie tikrai yra susidarę tinkamą nuomonę ir stereotipus“, - aiškina ji.

REKLAMA

Paklausus, ar ateityje ji norėtų ir toliau gilintis į šią temą, kolekcijos autorė prasitaria, kad būtų visai įdomu paeksperimentuoti su įvairiomis kitomis žmonių būsenomis.

„Pavyzdžiui, pirmoji meilė, baimė ir kitos emocijos. Būtų smagu vilkėti drabužius, kurie puikiai atspindėtų vidinę būseną“, - šypsosi G. Blockytė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų