REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Kotletai su svogūnų laiškais (nuotr. facebook.com)

Akivaizdu, kad vasarą ženkliai padaugėja apsinuodijimų maistu atvejų ir viena dažniausių to priežasčių – saulėje paliekami maisto produktai. Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė įspėja, kokių rekomendacijų būtina laikytis, norint išvengti apsinuodijimų.

9

Akivaizdu, kad vasarą ženkliai padaugėja apsinuodijimų maistu atvejų ir viena dažniausių to priežasčių – saulėje paliekami maisto produktai. Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė įspėja, kokių rekomendacijų būtina laikytis, norint išvengti apsinuodijimų.

REKLAMA

Pasak specialistės, maisto produktų laikymo sąlygos priklauso nuo jų sudėties: kiek produkte yra baltymų, cukraus ar vandens. Pavyzdžiui, karštą vasaros dieną užšaldyti maisto produktai gali būti laikomi tik šaldiklyje, o šiuos parsivežus iš parduotuvės, būtina kuo skubiau įdėti į šaldiklį arba suvartoti.

Pavojingiausi produktai

Pasak specialistės, visi produktai, turintys daug baltyminės masės, kaip ledai, tortai, pyragai, pyragaičiai su kreminiais įdarais, vasarą yra pavojingiausi.

REKLAMA
REKLAMA

„Šie maisto produktai privalo būti laikomi nors 6 laipsnių temperatūroje, kadangi kambario temperatūroje, o tuo labiau ant saulės, bakterijos maiste dauginasi žaibišku greičiu“, – sako Rita Sadūnaitė.

REKLAMA

Jos teigimu, bet kokiame maisto produkte, kuris paliktas ant saulės, po pusvalandžio mikrobų skaičius padidėja dvigubai, o po valandos – net keturis kartus.

„Esant karščiui, kada sudaromos ypač palankios sąlygos mikroorganizmų dauginimuisi, pastarųjų išaugusi koncentracija maiste labai lengvai ir greitai gali sukelti apsinuodijimus. Be to, jei tą patį maistą valgo žmonių grupė, galimi ir apsinuodijimų protrūkiai“, – perspėja VMVT atstovė.

Apsinuodijimai maistu dažniausiai sukelia pykinimą, vėmimą, viduriavimą, tačiau galimi ir rimtesni pavojai, pavyzdžiui, žarnyno infekcija užsikrėtus salmonelioze.

REKLAMA
REKLAMA

Ne tik saldūs baltyminiai produktai, bet ir namuose virti, kepti ar troškinti mėsos, bulvių ir kiti patiekalai gali kelti grėsmę sveikatai. Įprasta einant į darbą pietums įsidėti namuose gaminto maisto, tačiau karštą vasaros dieną svarbu atsiminti kelias taisykles.

„Kol šviežiai paruoštas patiekalas yra karštas arba neseniai atvėsęs – jį valgyti galima, tačiau ypač vasarą rekomenduojama maistui atvėsus kuo skubiau jį įdėti į šaldytuvą. Jei paruoštą maistą norite neštis į darbą, iki pietų pertraukos jį taip pat privalote laikyti šaldytuve“, – teigia pašnekovė.

Salmoneliozės pavojus

Salmonelės, kaip ir kiti mikroorganizmai, esant aukštai temperatūrai, dauginasi itin sparčiai. Priklausomai nuo to, kokį užkrato kiekį žmogaus organizmas gauna, tuo greičiau yra susergama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, žmogus suvalgė pyragėlį su mėsa, kuris buvo laikomas netinkamoje temperatūroje. Kadangi dėl šių sąlygų bakterijos maiste sparčiai dauginosi, žmogus jau po poros valandų pasijus prastai: ims vemti, viduriuoti“, – aiškina maisto produktų inspektorė.

Šilumoje laikant daržoves arba vaisius, iš jų pradeda garuoti drėgmė, šie ima vysti, senti, minkštėti ir pastarųjų kokybė neišvengiamai blogėja. Vis dėlto, tiek vaisiai, daržovės, tiek uogos šilumai yra atsparesni, kadangi turi apsauginę luobelę ir mikrobinė tarša nėra tokia pavojinga. Todėl specialistė pataria, jei karštą vasaros dieną norite mėgautis maistu besišildant saulėje, patikimiausia rinktis daržoves, vaisius ir uogas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų