REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Pilvo skausmas (nuotr. 123rf.com)

Apendicitas gali sukelti pavojų jūsų gyvybei, todėl svarbu žinoti jo simptomus. Nėra žinoma, kodėl mes turime apendicitą, bet žinome tai, kad jis gali sukelti daug nemalonumų.

9

Apendicitas gali sukelti pavojų jūsų gyvybei, todėl svarbu žinoti jo simptomus. Nėra žinoma, kodėl mes turime apendicitą, bet žinome tai, kad jis gali sukelti daug nemalonumų.

REKLAMA

Jei apendicitas tiesiog trūksta, tai gali sukelti riziką jūsų sveikatai. Jis nedelsiant turi būti operuojamas, todėl būtina žinoti, kaip jį pastebėti.

Pasak Nacionalinės Sveikatos Centro Jungtinėje Karalystėje, apie 40 000 žmonių, kasmet, susiduria su apendicitu. Dažniausiai jis pasireiškia vaikuose ir jaunuoliuose, nuo 10 iki 20 metų.

Kas yra apendicitas?

Apendicitas – tai mažas ir plonytis, nuo 5 iki 10 cm dydžio, organas, primenantis kapšelį, kuris yra sujungtas su akląją žarna.

Apendicitas atsiranda tada, kuomet maišelis pradeda išsipūsti ir suplyšti. Tai yra labai skausminga ir gali sukelti tolesnių sveikatos sutrikimų, todėl būtina jį gydyti kuo greičiau.

REKLAMA
REKLAMA

Kokie yra pagrindiniai simptomai?

Pasak NSC Jungtinėje Karalystėje, yra daug jo simptomų. Patys pagrindiniai tai, yra skausmas aplink pilvą, ypač bambą, kuris net gali pasislinkti, po kelių valandų, į kairiąją rankos pusę. Kosulys, skaudančios vietos lietimas ar net vaikščiojimas, gali pabloginti jaučiamą skausmą.

REKLAMA

Vaikai gali turėti aukštą temperatūrą, jaustis lyg sirgdami. Skausmas gali būti jaučiamas ir besituštinant, gali pasireikšti vidurių užkietėjimas.

Kaip apendicitas diagnozuojamas?

Pastebėti apendicitą vaikams ir jaunuoliams yra gana sunku.

Nėra tikslių tyrimų, kurie nurodytų, ar vaiko jaučiamas pilvo skausmas yra sukeltas apendicito. Gydytojai gali prašyti atlikti daug šlapimo ir kraujo tyrimų, norėdami išsiaiškinti skausmo pagrindinę priežastį.

Gydytojai gali nuspręsti pašalinti apendiksą, net jei jums nėra apendicito, norėdami užkirsti kelią jo atsiradimui ateityje.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jis gydomas?

Apendicitas gydomas išoperuojant apendiksą iš žmogaus organizmo. Operacija dar žinoma kaip, Apendektomija.

Nėra žinoma, kodėl apendiksas yra mūsų organizme, nes jis neatlieka jokių svarbių kūno funkcijų, todėl vaikas gali gyventi ir be jo.

Operacijos metu, vaikas bus užmigdytas bendros narkozės. Yra žinomi du operacijos atlikimo būdai, bet dažniausiai taikomas laparoskopinis metodas.

Jis yra žymiai greitesnis, todėl vaikas daug greičiau atsigauna.

Operacija vykdoma padarant 3-4 mažus įpjovimus pilve. Tuomet yra įvedama mažas vamzdis, kuris pumpuoja dujas į apatinę pilvo dalį, taip suteikdamas gydytojui daugiau erdvės atlikti operaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po to, yra įvedama kitas vamzdelis su kamera ir šviesa, laparaskopas, kuris padeda gydytojui matyti, kas vyksta pilve. Panaudojant mažus, specialius įrankius, apendiksas yra pašalinamas, o pilvo ertmę yra užsiuvama.

Kartais, šis metodas nėra galimas, todėl gali būti, kad jūsų vaiką reikės operuoti kitu būdu. Tai priklauso nuo to, jei vaikas jau turėjo pilvo operacijų ar jo apendicitas jau pratrūkęs.

Šios operacijos metu, pilvo apačioje, įpjaunamas didesnis pjūvis ir pro jį apendiksas yra pašalinamas.

Kokie yra pavojai?

Apendektomijos metu patirti tam tikras komplikacijas nėra įprasta. Žinoma, jokia operacija nėra visiškai saugi, todėl gali atsirasti tokie simptomai:

REKLAMA

Infekcija; Poodinis kraujavimas, kuris sukelia išsipūtimą; Randai; Išvaržos.

Kiek laiko reikia atsigauti?

Jei jūsų vaikas operuotas laparaskopijos metodu, praėjus 24 valandos jis jau gali keliaut namo, bet atlikus atviro pjūvio operaciją, jam gali prireikti net savaitės atsigauti.

Vaikas gali jausti skausmą net kelias dienas po operacijos ir jam gali atsirasti mėlynės.

Atsiklausus gydytojo, galima naudoti skausmą malšinančius vaistus, bet tik tuomet, kai vaikas negali iškęsti skausmo.

Atlikus laparaskopiją, vaikas gali jausti skausmą pečiuose, bet tik savaite. Tą skausmą, sukelia dujos, kurios buvo pumpuojamos į pilvo apačią, operacijos metu. Taip pat, vaikui gali prasidėti vidurių užkietėjimas. Jei tai tampa problema, kreipkitės į jūsų šeimos gydytoją.

Į ką reikia atkreipti dėmesį po operacijos?

Po apendicito pašalinimo reikėtų atkerpti dėmesį ar jūsų vaikas nepradėjo reguliariai vemti, ar neturi aukštos temperatūros, ar nepūliuoja žaizda, ar nepadidėjo skausmas ir ar neatsirado patinimas, ar nėra žaizda karšta.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų