REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Porelė (nuotr. 123rf.com)

Seksas turi didelę įtaką daugeliui gerovės aspektų: tai vienas iš mūsų pagrindinių fiziologinių poreikių. Seksas užpildo mūsų pasitenkinimo poreikius ir yra vienas pagrindinių mūsų socialinio gyvenimo elementų.

7

Seksas turi didelę įtaką daugeliui gerovės aspektų: tai vienas iš mūsų pagrindinių fiziologinių poreikių. Seksas užpildo mūsų pasitenkinimo poreikius ir yra vienas pagrindinių mūsų socialinio gyvenimo elementų.

REKLAMA

Tačiau milijonai žmonių praleidžia bent dalį savo gyvenimo nuo pilnametystės, neturint lytinių santykių. Šis seksualinio poreikio patenkinimo vengimas gali sukelti emocinę aistrą, gėdą ir žemą savigarbą - tiek asmeniui, kuris vengia sekso, tiek ir partneriui, kuris yra atmestas.

Visgi, nors mūsų visuomenė daug dėmesio skiria lytiniams santykiams, mes nežinome, kiek yra to vengiančių.

Žmogaus elgesio tyrinėtojas nustatė, kad seksualinių santykių vengimas daro įtaką daugeliui mūsų gerovės aspektų. Taip pat jis konstatavo, kad žmonės vengia lytinių santykių dėl daugelio skirtingų priežasčių, nors dalį galima lengvai išspręsti.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo seksas naudingas?

Dažniau seksu užsiiminėjantys žmonės turi aukštą savigarbą, pasitenkinimą gyvenimu ir kokybiškesnį gyvenimą. Priešingai tie, kurie jo užsiima mažiau. Sekso dažnumas yra susiję su psichologiniu aklumu, nerimu, depresija ir santykių problemomis.

REKLAMA

Alfredas Kinsey tyrime nustatė, kad iki 19 proc. suaugusiųjų neužsiima iš vis seksu. Tai skiriasi priklausomai nuo lyties ir santuokos, taip pat ir su tuo, ar vyras ilgai neturi partnerės, žmonos.

Kiti tyrimai patvirtina, kad moterys dažniau vengia lytinių santykių nei vyrai. Iš tikrųjų, to vengia beveik 40 procentų moterų. Tai dažniausiai lemia skausmas sekso metu ir mažas lytinis potraukis.

Kitos priežastys: moterys dažniau vengia lytinių santykių dėl seksualinės prievartos vaikystėje. Nėščias moteris santykiai gąsdina dėl pavojaus persileisti. Taip pat sekso jos gali atsisakyti dėl nepakankamo susidomėjimo ir nuovargio.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausia vyrų, vengiančių sekso, priežastis yra erekcijos sutrikimas, lėtinės ligos, sveikatos sutrikimai ir galimybių trūkumas.

Medicinos problemos – sąrašo viršuje

Tyrimų duomenys rodo, kad tiek vyrų, tiek moterų pagrindinės sekso vengimo priežastys yra medicininės problemos.

Pavyzdžiui, sergantys širdies ligomis, dažnai vengia sekso, nes bijo širdies priepuolio. Kiti tyrimai parodė tą patį dėl kitų ligų.

Asmenybės ir psichiniai sutrikimai, priklausomybės ir piktnaudžiavimas narkotinėmis medžiagomis bei prastas miegas, vaidina svarbų vaidmenį seksualiniuose santykiuose.

Daugelis vaistų, pvz. antidepresantai, mažina lytinį aktyvumą, todėl padidėja seksualinių santykių vengimo pavojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Socialiniai ir emociniai veiksniai bei pasekmės

Daugelis vyresnio amžiaus suaugusiųjų neužsiima seksu dėl gėdos ir kaltės jausmų ar tiesiog todėl, kad mano esantys „tam per seni“. Tačiau būtų neteisinga manyti, kad vyresnio amžiaus žmonės nėra linkę užsiimti seksu.

Koks yra sprendimas?

Nedaugelis žmonių kalba su savo gydytojais apie jų seksualines problemas. Iš tiesų, bent pusė visų vizitų pas medikus, niekaip nesusiję su seksualinėmis problemomis.

Visgi, vertėtų apie tai kalbėtis ir konsultuotis su medikais – neverta savęs kankinti. Taip sako ir Mičigano universiteto psichiatrijos ir visuomenės sveikatos daktaras Shervin Assari.

Šis straipsnis iš pradžių buvo paskelbtas „The Conversation“. Jį galite rasti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų