REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
UNICEF bėgimas  (nuotr. Organizatorių)

Dideli vieši renginiai ypač masina dalyvauti šeimas su mažais vaikais, tačiau tokio didumo renginys vaiko emocijoms gali tapti tikru iššūkiu. Pirmojo septynmečio edukologė, knygos „Vienas vaikas – 7 intelektai” autorė Renata Lazdin dalinasi idėjomis apie tai, kaip psichologiškai parengti vaiką tokiems renginiams kaip UNICEF vaikų bėgimas.

Dideli vieši renginiai ypač masina dalyvauti šeimas su mažais vaikais, tačiau tokio didumo renginys vaiko emocijoms gali tapti tikru iššūkiu. Pirmojo septynmečio edukologė, knygos „Vienas vaikas – 7 intelektai” autorė Renata Lazdin dalinasi idėjomis apie tai, kaip psichologiškai parengti vaiką tokiems renginiams kaip UNICEF vaikų bėgimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas emocijomis gausesnis, nekasdienio veiksmo įvykis mažam vaikui ar net pradinukui gali tapti tikru iššūkiu. Todėl sekmė šioje vietoje priklauso nuo to, kaip gerai esame vaiką paruošę. Žemiau rasite rekomendacijas kaip paruošti vaiką bėgimui, tačiau tą patį algoritmą galima taikyti ir bet kokiam kitam gyvenimo pokyčiui artėjant – persikraustymas į naują būstą, mokyklos ar darželio lankymo pradžia, naujo šeimos nario gimimas ar panašiai.

REKLAMA

Apie ką reikia pasikalbėti su vaiku įvykiui rengiantis ? Sakydama “pokalbis” turiu galvoje žinoma, ne tik žodžius, bet ir vaizdines priemones bei žaidimus.

Taigi, vaikui sekasi tūkstančius kartų geriau, jie jis yra pasiruošęs. Todėl nekasdienę tokio bėgimo situaciją praverstų “apžaisti” gerokai iki renginio. Be tiesioginės naudos tai suteiks Jums daugybę žaismingų akimirkų, sustiprins šeimos ryšius ir, natūraliai, sukurs daug geresnę nuotaiką namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Ką Jūsų mažylis norėtų žinoti: • Kur vyks bėgimas? Apsilankykite ten, kur numatyta, kad vyks renginys, nupasakokite kur galimai bus starto linija, kur dalins marškinėlius, o kur medalius.

• Kodėl svarbu dalyvauti? Naujosios kartos vaikai ypatingi tuo, kad jiems ypatingai svarbūs tam tikro sumanymo ar veiksmo motyvai. Žinodami, kodėl kažkas vyksta, jie įsitraukia daug labiau.

• Kas laukia ypač malonaus? Marškinėliai, medaliai, geras jausmas – paruoškite vaiką ir šiems malonumams. “Būsi panašus į žymius bėgikus, sportininkus”. Tokie komentarai pastiprina vaiko norą dalyvauti. Patyrinėkite – kokie motyvai svarbiausi būtent Jūsų herojui ir akcentuokite juos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Kokie iššūkiai laukia? Geriausia, ką vaikui gali suteikti tėvai ir ugdytojai, tai ne perdėtas rūpestis, o pagalba suvokiant, kad gyvenimas reikalauja tam tikrų pastangų. Pasikalbėkite apie tai, kad renginyje bus labai daug žmonių, nemažai triukšmo, gali ateiti nuovargis, tačiau visi kartu pasitelksime supergalias ir nugalėsime visus iššūkius.

• Kaip vyks bėgimas? Nuostabi proga pažaisti kartu su vaiku. Apžiūrėkite kitų panašių ar jau įvykusių renginių nuotraukas žiniasklaidoje. Tuomet pasitelkite gyvūnų ar kitokias figūrėles (kareivėlius, minkštus žaislus), surikiuokite juos prie starto linijos, paskelbkite pradžią, vaizduokite, kad jie bėga minioje, jaudinasi, bet galiausiai finišuoja labai laimingi. Vaiko valdoma figūrėlė įprastai elgsis taip, kaip tikėtina, elgsis vaikas renginio metu. Žaidimą galima kartoti daug kartų.

REKLAMA

• Papasakokite istoriją apie tai, kaip vienas vaikas (berniukas ar mergaitė) bėgo UNICEF vaikų bėgime. Istorijos, kaip ir žaidimai figūrėlėmis, yra ypač efektyvus būdas padėti vaikui susikurti vaizdinį, kurį gali mintyse nagrinėti, tapatintis. Istorija (kurią galima pasakoti, pavyzdžiui, dešimt dienų iki renginio kasdien arba daugiau, jei mažylis prašo) gali būti labai trumpa, pavyzdžiui:

“Vieną kartą berniukas (mergaitė) susiruošė bėgti UNICEF vaikų bėgime. Juk tai toks lengvas būdas atlikti žygdarbį ir padėti toli vargstantiems vaikams. Mažylis treniravosi kartu su tėveliais. Bėgimo dieną atsikėlė geros nuotaikos, pavalgė skaniausius pusryčius. Atvyko į renginį, kur apsirengė nuostabiais marškinėliais. Žmonių ir triukšmo buvo daugyyyybė. Buvo kiek neramu, tačiau mama, tėtis ir draugai buvo greta. Atėjo laikas startui. Vienas, du, trys – bėgam! Lėkė visu būriu, o kirtus finišo liniją – gavo gražų blizgantį medalį. Tėveliai ir pats vaikas labai didžiavosi šia diena. Diena, kai tokia linksma pramoga padėjo išgelbėti trijų vaikų Mozambike gyvenimus.”

REKLAMA

Kuo mažesnis arba jautresnis vaikas, tuo daugiau jam reikia paruošimo ir tuo daugiau laiko turite skirti vaizdinio kūrimui iki įvykio.

Ir pabaigai: išlikite žmogumi tiesos akimirką. Gali būti, kad nepaisant įdėtų pastangų ir Jūsų noro, kad mažasis ar mažoji būtų tikri viešų renginių rykliai, prasidėjus renginiui vaikas nusimena, susijaudina, apsiverkia ar kitaip priešinasi pabaigti dalyvavimą sėkme. Tai yra tiesos akimirka, kurioje paaiškėja, kokio gerumo išties esame tėvai. Nėra nieko brangesnio nei geri santykiai, tad nebarkite, nesinervinkite. Nurimkite, pasikalbėkite, nuraminkite ir pasiūlykite vigi bėgti iki medalio (kad ir kartu).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie UNICEF vaikų bėgimą Unicef vaikų bėgimas „už kiekvieną vaiką“ – linksmas 500 – 1 km bėgimas 2-14 metų vaikams, skirtas padėti nuo bado ir mirtinų ligų kenčiantiems Mozambiko vaikams. Tai renginys, kuris suvienija vaikus visame pasaulyje ir suteikia jiems galimybę padaryti kažką, kad išgelbėtų gyvenimus.

Už kiekvieną paaukotą 5€ „Svarbus kiekvienas vaikas“ mokestį - paramą vaikams yra perkama speciali baltymais prisotinta riešutų pasta, kurios užtenka penkioms dienoms pamaitinti dėl prastos mitybos išsekusį vaiką Mozambike.

REKLAMA

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamas, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui ir Unicef Lietuva 25-mečiui skirti UNICEF vaikų bėgimai praūžę Kaune, Kretingoje, Klaipėdoje, vyks ir dar dviejuose miestuose - birželio 8 d. Druskininkuose, birželio 15 d. Vilniuje.

Per šešerius metus vargingiausių pasaulio šalių vaikams skirtuose UNICEF vaikų bėgimuose dalyvavo daugiau kaip 10,3 tūkstančiai mažųjų bėgikų, padariusių per 7,7 mln. žingsnių. Vaikams iš skurstančių šalių buvo paaukoti 56 632 eurai, kurie išgelbėjo 7 079 dėl prastos mitybos išsekusius vaikus Mozambike ir Malavyje bei padėjo paskiepyti nuo tymų 10 000 Nepalo vaikų. Unicef vaikų bėgimas – tai didžiausias ir prasmingiausias vaikų bėgimas Lietuvoje. Tai linksma, tai paprasta ir tai keičia gyvenimus.

REKLAMA

Projekto rėmėjai – „Lietuvos energija“, Kauno, Klaipėdos, Kretingos ir Druskininkų miestų savivaldybės.

Kviečiame registruotis ir išgelbėti vaiko gyvenimą Mozambike: http://unicef.lt/veikla/projektai/vaiku-begimas-uz-kiekviena-vaika/

Apie UNICEF UNICEF dirba, kad užtikrintų kiekvieno vaiko teises ir gerovę. Kartu su partneriais mes dirbame 190 šalių ir teritorijų, kad šį įsipareigojimą paverstume tikrove. Ypatingą dėmesį skiriame labiausiai pažeistiems ir pamirštiems vaikams, kad pagalba pasiektų visus vaikus ir visur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų