REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Ponia Danguolė (nuotr. asm. archyvo)

Naujos idėjos ir eksperimentai virtuvėje puikiai atskleidžia Danguolės Jušnevičienės šeimininkavimo gabumus. Su maisto gaminimo subtilybėmis dar vaikystėje susipažinusi moteris pomėgį ir vis neblėstantį norą valgio ruošimui pajuto tik išbandžiusi tai daryti savarankiškai.

5

Naujos idėjos ir eksperimentai virtuvėje puikiai atskleidžia Danguolės Jušnevičienės šeimininkavimo gabumus. Su maisto gaminimo subtilybėmis dar vaikystėje susipažinusi moteris pomėgį ir vis neblėstantį norą valgio ruošimui pajuto tik išbandžiusi tai daryti savarankiškai.

REKLAMA

Tiek konditerinius, tiek kulinarinius patiekalus mėgstanti ruošti Danguolė, galėdama išbandyti tai, kas jai pačiai yra įdomu, jaučia vis didėjantį azartą naujiems, dar neišbandytiems eksperimentams ir improvizacijoms, kurios neretai virsta šeimos mėgiamiausiais patiekalais.

Laiko veltui nešvaisto

Danguolė maistą ruošia improvizuodama. Elementaru, jog, eksperimentuojant, ne viskas ir ne visada pavyksta iš pirmo karto, tačiau šeimininkė laiko veltui nešvaisto ir tobulumo ieškoti nebando.

„Jei pasakyčiau, kad gaminimu domėjausi nuo mažens, sumeluočiau. Didelio potraukio maisto ruošimui tikrai neturėjau. Pamenu dažniausiai mamos ruošiamus lietuviškus patiekalus, tačiau pati su virtuve artimiau susipažinau tik išėjusi iš tėvų namų.

REKLAMA
REKLAMA

Sukūrus šeimą maisto gaminimas tapo neišvengiamybe. Naujos patirtys, naujų receptų paieškos, nauji bandymai palaipsniui pradėjo patikti, o gardžių kepinių kvapas mūsų virtuvėje tapo vis dažnesnis svečias.

REKLAMA

Gimus vaikams norėjosi juos maitinti tik kokybišku, namuose ruoštu maistu, todėl virtuvėje tekdavo praleisti ne valandą ir ne dvi, kartais net pusdienį. Smaližiauti mėgstančius šeimos narius lepindavau tiek kulinariniais, tiek konditeriniais gaminiais, o pradėjusi eksperimentuoti kartais virtuvėje net nespėdavau suktis.

Pasitaikydavo, jog idėjų semdamasi iš knygų, iš žurnalų, o kartais naujų patiekalų receptų ieškodama internete dažnai „nudegdavau“ ir tokio rezultato kokio norėdavau, tiesiog negaudavau.

Tokiu atveju bandyti tą patiekalą tobulinti ir ruošti antrą kartą nesu linkusi“, – šypsodamasi apie savo pomėgius virtuvėje pasakoja Danguolė ir priduria, jog kaip bebūtų gaila, bet dabar tiek daug laiko maisto gaminimui ji neskiria.

REKLAMA
REKLAMA

Maistui nėra išrankūs

„Šiuo metu gyvename tik su vyru, todėl, tiesą pasakius, maistui nesame tokie išrankūs, valgome viską. Labiausiai esame pamėgę tradicinius lietuviškus patiekalus, kuriuos dažniausiai gaminu iš mėsos. Labiausiai mėgstame paukštieną. Taip pat esame pamėgę tokius virtuvės stebuklus kaip pyragaičiai su kopūstais.

Juos taip pat dažnai ruošiu ir su varškės bei virtų morkų įdaru. Tuo tarpu virtinukus su grybais mėgstame ne tik mudu su vyru. Švenčių be jų neįsivaizduoja ir mūsų vaikai.

Tačiau pastebėjau, kad žurnaluose ir knygose, mano žvilgsnis dažniausiai užkliūna už desertų. Nors gaminti esu pratusi viską, bet širdžiai mielesni saldūs kepiniai: pyragai, tortai, sausainiai ir kitokie gardėsiai, kurių teko ragauti ne tik šeimos nariams, bet ir Tiskūnų kaimo bendruomenės nariams. Išmėginusi daugelį receptų, kaip ir kiekviena šeimininkė, turiu mėgiamiausius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš nesudėtingų kepinių, kuriems nereikia ypatingų produktų, yra šeimos mėgstami trupininis ir obuolių pyragai. Šventėms renkuosi kur kas daugiau laiko, pastangų ir įvairesnių produktų reikalaujančius receptus.

Tada kepu ne tik pyragus, bet ir tortus“, –apie namų virtuvės ypatumus šneka šeimininkė ir priduria, jog kiekvienais metais Danguolė mėgsta pasirūpinti ir konservuotomis gėrybėmis žiemai.

Eksperimentuoja ir konservuodama

„Namų darže užsiaugintomis daržovėmis lepinamės ne tik šiltuoju metų sezonu. Jų paruošti stengiuosi ir žiemai. Marinuoju ir pomidorus, ir agurkus, ir paprikas. Žiemai paruošiu ir miško gėrybių: uogų, grybų. Konservuodama, kaip ir ruošdama maistą, ne visada vadovaujuosi paveldėtais ar iš kartos į kartą perduotais receptais. Dažnai eksperimentuoju. Vienas geriausių eksperimentų – morkomis ir svogūnais įdaryta paprika“, – apie konservavimą kalba Danguolė.

REKLAMA

Keliais mėgiamiausiais receptais Danguolė Juškevičienė dalijasi ir su Jumis, mieli skaitytojai. Išbandykite!

Karbonadai su grietinės padažu ir pievagrybiais.

4 porcijoms reikės: 8 kiaulienos karbonadų be kaulo (kiekvienas maždaug po 70 g), 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio pipirų, 300 g svogūnų, 250 g pievagrybių, 2 šaukštų aliejaus, 1/8 l mėsos sultinio, 140 g pomidorų tyrės, 1 šaukšto kario, 40 g sviesto, 2 šaukštų miltų, ¼ l grietinės.

Gaminimas: karbonadus apibarstykite pipirais. Nuluptus svogūnus supjaustykite žiedeliais. Pievagrybius nuvalykite, perpjaukite pusiau, nuplaukite ir nusausinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir per 3 minutes iš abiejų pusių apkepkite mėsą. Po to sudėkite į karščiui atsparų indą.

REKLAMA

Mėsos sultinį sumaišykite su pomidorų tyre ir kepimo metu išsiskyrusiomis sultimis. Maišydami virinkite, kol padažas sutirštės. Po to sudėkite svogūnus, įberkite prieskonių ir padažą užpilkite ant mėsos. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite grybus, pakepkite 1 minutę ir išgriebkite. Į keptuvę, kurioje kepė grybai, suberkite miltus, supilkite grietinę ir užvirinkite (padažas turi būti tirštas). Tada sukrėskite grybus ir pagardinkite prieskoniais pagal skonį. Mėsą užpilkite grybu padažu ir apkepkite orkaitėje. Skanaus!

Ridikų salotos su obuoliais.

4 porcijoms reikės: 1 didelio ridiko (apie 350 g), 1 šaukštelio druskos, ¼ l grietinės (pusę grietinės galima pakeisti majonezu), 1 šaukšto susmulkintų krapų, 1 šaukšto vyno acto, 2 rūgščių obuolių, 200 g agurkų, žiupsnelio cukraus, žiupsnelio baltųjų pipirų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminimas: ridiką nulupkite, stambiai sutarkuokite (galite pjaustyti plonais griežinėliais) ir pasūdykite. Po 10 minučių nuvarvinkite sietelyje.

Grietinę ir krapus sumaišykite su actu. Įberkite cukraus ir pipirų pagal skonį. Obuolius nulupkite, perpjaukite į keturias dalis, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonais griežinėliais. Juos iškart sumaišykite su grietinės užpilu, kad nepatamsėtų.

Nuplautus agurkus supjaustykite plonais šiaudeliais (galite pjaustyti plonais griežinėliais). Visus salotų komponentus sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais ir bent valandą palaikykite – salotos bus skanesnės. Skanaus!

Pyragėliai su kopūstais.

Jums reikės: pusės kopūsto, 500 g miltų, 150 g fermentinio sūrio, žiupsnelio druskos, 250 ml pieno, 35 g šviežių mielių, 70 g sviesto, 3 kiaušinių, 50 g cukraus, svogūno.

REKLAMA

Gaminimas: mieles ištirpinkite pašildytame piene. Miltus persijokite, padarykite duobutę, į ją supilkite pieno ir mielių mišinį ir išmaišykite mediniu šaukštu, kol pasidarys vientisa masė.

Tešlą palikite kilti 20–25 minutes. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite, supilkite į jį vieną kiaušinį, dar vieną kiaušinio trynį, įberkite druskos ir cukraus. Šį mišinį supilkite į tešlą ir išmaišykite. Iš tešlos padarykite rutulį ir palikite dar 20–25 minutes kilti.

Pasiruoškite įdarą: kopūstą smulkiai supjaustykite ir kartu su smulkintu svogūnu patroškinkite, kol suminkštės. Atvėsinkite ir išmaišykite su tarkuotu sūriu. Tešlą iškočiokite, išspauskite skrituliukus, į jų vidų dėkite įdaro ir perlenkite. Kraštus tvirtai sulipdykite. Aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus. Skanaus!

REKLAMA

Jogurtinis tortas su vaisiais.

26 cm skersmens kepimo formai reikės: 2 kiaušinių, 6 šaukštų (80 g) cukraus, 2 šaukštų šilto vandens, 100 g miltų, 100 g maltų lazdyno riešutų.

Kremui reikės: 9 šaukštelių želatinos, 1 indelio konservuotų vyšnių (apie 340 g nupylus skystį), 1 indelio konservuotų abrikosų (apie 340 g nupylus skystį), 600 g jogurto ir 200 g grietinėlės (norėdamos sumažinti kalorijų kiekį šiame gardžiame torte, galite naudoti liesą jogurtą ir mažiau grietinėlės), 100 g medaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, sutarkuotos pusės citrinos žievelės.

Gaminimas: kiaušinių baltymus su 3 šaukštais cukraus išplakite iki standžių putų, o trynius išplakite su vandeniu ir likusiu cukrumi. Miltus sumaišykite su maltais lazdyno riešutais ir su baltymų putomis sukrėskite į trynių masę. Viską išmaišykite ir sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą formą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biskvitą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Pasiruoškite kremą: nupilkite skystį iš konservuotų vaisių ir uogų indelių. Jogurtą sumaišykite su 80 g medaus, citrinų sultimis ir tarkuota citrinos žievele. Ištirpinkite želatiną ir sumaišykite ją su jogurtu. Suplaktą grietinėlę supilkite į jogurtą.

Abrikosų skystį sumaišykite su likusiu medumi ir pašildykite. Mišiniu sudrėkinkite torto pagrindą. Trečdalį kremo užtepkite ant pagrindo, išdėliokite abrikosus bei vyšnias. Užtepkite dar kremo, tortą dekoruokite pasitelkdamos fantaziją ir dėkite į šaldytuvą kol kremo sluoksnis sustings. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų