REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Vasaros linksmybės paplūdimyje

Paskutinis gegužės savaitgalis Lietuvoje priminė tikriausią vasarą, o termometro stulpeliai visoje Lietuvoje fiksavo gegužės mėnesio oro temperatūros rekordus.

36

Paskutinis gegužės savaitgalis Lietuvoje priminė tikriausią vasarą, o termometro stulpeliai visoje Lietuvoje fiksavo gegužės mėnesio oro temperatūros rekordus.

REKLAMA

Oro temperatūra, įkaitusi iki 30 laipsnių, žmones traukte traukė prie vandens telkinių.  Dauguma, net ir vyresnio amžiaus, savaitgalį leido gamtoje, saulės atokaitoje. Sekmadienį Vilnių užtvindė bėgimas „Nike We run Vilnius“. Deja, karštis parodė nagus – net 8 bėgikams sekmadienį prireikė medikų pagalbos.

Greitosios medicinos pagalbos stoties Direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė teigė, kad žmonės pervertina savo jėgas ir renkasi bėgimus nepagalvodami, kad neįtikėtinai karštos dienos gali smogti labai skaudžiai.

Apsieita be skenduolių

Pirmadienio rytą ji papasakojo, koks buvo kaitrusis savaitgalis medikų akimis.

„Nors svilino didžiulis karštis, reikėtų pasidžiaugti, kad perkaitimų, šilumos ar saulės smūgių nebuvo registruota. Tikėtina, kad žmonės tinkamai saugojosi nuo kaitrių saulės spindulių.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo daugybė norinčių išbandyti ir vandens telkinius, tačiau skenduolių taip pat nebuvo. Tai iš tiesų labai džiugina“, - kalbėjo V.Pumputienė.

Jai antrino ir Palangos gelbėjimo stoties vadas Jonas Pirožnikas. Pasiteiravus, ar būta šį savaitgalį nelaimių pajūryje, jis tvirtino, kad dienos prie jūros praėjo ramiai, be didesnių incidentų. „Buvo tik laimė šį savaitgalį“, - komentavo gelbėjimo stoties vadas besidžiaugdamas, kad nebūta atvejų, kai pajūrio svečius reikėtų vaduoti iš mirties gniaužtų. 

REKLAMA

Kaitra smogė vyrams

Vis dėlto, didžiausias darbymetis Greitosios medicinos pagalbos brigadai buvo sekmadienį vykusiame maratone, kuriame medikų pagalbos prireikė net aštuoniems žmonėms.

„Vyrai – silpnoji lytis. Net septyniems iš aštuonių prireikė medikų pagalbos: vartojo per mažai skysčių, ėmė trūkti elektrolitų. Jie visi jauni, iki 30 metų.

Sunku pasakyti, ar jie pervertino savo jėgas – tikėtina, kad nebuvo pasiruošę tokiam karščiui, koks buvo šį savaitgalį“, - aiškino medikė.

Perspėja dėl karščio

Šią savaitę sinoptikai žada tropinius karščius visoje Lietuvoje, todėl V.Pumputienė ragina įsiklausyti į patarimus ir jį laikytis.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu dirbate fizinį darbą, būnate lauke, būtinai reikia gerti bent du litrus skysčių. Puikiai tinka druskingas mineralinis vanduo, kad atsistatytų elektrolitų balansas.

Taip pat labai svarbi mityba: karštomis dienomis reikėtų valgyti daugiau lengvai virškinamo maisto, vengti riebalų. 

Atkreipkite dėmesį ir į aprangą: drabužiai turi būti nevaržantys judesių, tinkamiausias audinys – linas, drobė. Būtina dėvėti galvos apdangalus, jei norite išvengti saulės smūgio“, - vardijo V.Pumputienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų