REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

 Klaipėdos mieste šių metų gegužės mėnesį buvo nustatytas pirmasis hepatito A atvejis, kuris yra siejamas su asmens kelione į Maroką.

48

 Klaipėdos mieste šių metų gegužės mėnesį buvo nustatytas pirmasis hepatito A atvejis, kuris yra siejamas su asmens kelione į Maroką.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, užsikrėtus hepatito virusu, jokie klinikiniai požymiai dažniausiai nepasireiškia: liga gali pereiti į lėtinę formą, kuri per kelis dešimtmečius gali progresuoti į kepenų cirozę ar vėžį.

Kasmet pasaulyje nuo virusinio hepatito ar jo komplikacijų miršta apie 1,4 mln. žmonių.

Ligos galima išvengti

Susirgęs asmuo galėjo išvengti šios ligos pasiskiepijęs nuo hepatito A, nes skiepai yra pagrindinė šios ligos prevencinė priemonė, pasižyminti dideliu veiksmingumu.

Apsauginis imunitetas susidaro po 2–4 savaičių įskiepijus pirmąją vakcinos dozę. Antra dozė skiepijama praėjus 6–12 mėn. po pirmosios. Pasiskiepijus sukuriama ilgalaikė apsauga ne mažiau kaip 10 metų. Persirgus hepatitu A susidaro ilgalaikis imunitetas – antrą kartą šia liga nesergama.

REKLAMA
REKLAMA

Plinta per maistą ir vandenį

Virusinio hepatito A infekcijos šaltinis – sergantis klinikine ar besimptome hepatito A infekcijos forma žmogus. Dažniausiai hepatitas A yra perduodamas per maistą, vandenį arba nešvarias rankas.

REKLAMA

Įvairiose pasaulio šalyse protrūkiai dažniausiai susiję su vandeniu ir maistu, kuris po paruošimo papildomai nekaitinamas. Labai retai infekcija plinta per švirkščiamųjų narkotikų injekcijas bei homoseksualius lytinius santykius.

Svarbus rizikos susirgti hepatitu A veiksnys – kelionės į didesnio infekcijos paplitimo šalis. Hepatito A virusas aptinkamas visame pasaulyje. Infekcijos paplitimas yra trijų lygmenų: didelio, vidutinio ir mažo. Didelis hepatito A paplitimas yra būdingas ekonomiškai neišsivysčiusioms šalims, tokioms kaip: Egiptas, Tunisas, Marokas, Indija, Tailandas ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiruoškite iš anksto

Pasaulio sveikatos organizacija kelioninius skiepus skirsto į planinius, privalomus ir rekomenduojamus. Skiepais siekiama apsaugoti keliautojus nuo susirgimų vykstant į endemines teritorijas ir apsaugoti pačias valstybes, į kurias atvyksta keliautojai iš endeminių zonų.

Jeigu ruošiatės į kelionę, likus kelioms savaitėms (dėl reikalingo tam tikro laikotarpio imunitetui prieš ligą susiformuoti) rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris nustatytų kokių skiepų reikia vykstant į jūsų pasirinktą šalį.

Hepatitas A yra ūminis kepenų uždegimas, sukeltas hepatito A viruso (HAV). Tai infekcinė liga, kuri gali pasireikšti besimptome, lengva ar sunkia forma ir tęstis nuo kelių dienų iki kelių mėnesių. Retais atvejais HAV gali sukelti sunkius kepenų pažeidimus ir mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Virusinis hepatitas A (VHA) priskiriamas ligų grupei, kuriomis užsikrečiama per maistą, vandenį ir aplinką (fekaliniu – oraliniu būdu), skirtingai nei kiti hepatitai (B ir C), kuriais užsikrečiama per kraują ar kitą užterštą biologinę medžiagą. Kasmet pasaulyje VHA suserga apie 1,4 milijono žmonių.

Rizika užsikrėsti yra visuotina, tačiau suserga ne kiekvienas. Infekcija plinta tarp įvairaus amžiaus žmonių šeimose, kolektyvuose, bendruomenėse.

Simptomai paprastai tęsiasi apie 1 mėnesį, tačiau kartais užtrunka iki 6 mėnesių.

Užsikrėtus pirmiausia atsiranda negalavimai panašūs į gripo simptomus, po savaitės prasideda gelta, kuri trunka nuo 1 iki 3 savaičių. VHA infekcija dažniausiai praeina savaime, nesukeldama lėtinio kepenų pažeidimo, tačiau visuomet išlieka komplikacijų rizika. Persirgus įgyjamas imunitetas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų