REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Onkologinės ligos (nuotr. 123rf.com)

Kai ateina metas gydyti vėžinius susirgimus, ankstyva ligos diagnozė labai palengvina šį procesą.

29

Kai ateina metas gydyti vėžinius susirgimus, ankstyva ligos diagnozė labai palengvina šį procesą.

REKLAMA

Tačiau apklausus pacientus paaiškėjo, jog daugiau nei pusė jų ignoruoja pačius pirmuosius ir bene svarbiausius pakitusios sveikatos simptomus ir vengia kreiptis į gydytoją, nes mano, jog švaisto jo laiką.

Vėžys – ląstelių liga. Joms mutavus, blogosios ląstelės ima labai greitai daugintis.

2012-aisais metais visame pasaulyje buvo nustatyta 14,1 mln. naujų vėžio atvejų. 4 populiariausi jų – plaučių, krūties, žarnyno ir prostatos.

Spėjama, kad vėžiu susirgs kas antras žmogus. Laimei, kasdien tobulėjant medicinai, beveik 50% visų pacientų pasveiksta.

Tiesa, ši liga vis dar pasiglemžia didelį kiekį žmonių gyvybių.

Štai pagrindiniai 10 simptomų, kurie išduoda apie organizme apsigyvenusį vėžį.

1. Nepaaiškinamas svorio nukritimas

Jei pastaruoju metu laikėtės dietos ar padidinote fizinį aktyvumą, svoris kris natūraliai, tačiau jei drastiškai nepakeitėte gyvenimo būdo, o svoris vis tiek krenta, metas sunerimti.

REKLAMA
REKLAMA

2. Oro trūkumas

Aktyviai sportuojant oro trūkumas yra įprastas, tačiau jei kvėpavimas pasunkėja atliekant paprastus kasdienius darbus, nedelskite ir kuo skubiau pasirodykite gydytojui.

REKLAMA

3. Nuolatinis kosulys ar užkimęs balsas

Kosuliai nėra pavojingi, bet taip apie juos reikėtų galvoti tik tada, kai jis po savaitės ar dviejų savaime išnyksta. Jei kosulys tęsiasi ilgiau, kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

4. Viduriavimas ar vidurių užkietėjimas

Taip nutikti gali ir apsinuodijus maistu ar skrandyje pasireiškus infekcijai, tačiau jei šiuos simptomus kenčiate 4-6 savaites ar ilgiau – kuo skubiau vykite į gydymo įstaigą.

5. Neįprasti apgamai

Keistos formos, pakitę apgamai taip pat yra vienas iš vėžio požymių.

6. Kraujas šlapime ar išmatose

Kraujas išmatose gali atsirasti susirgus hemorojumi, tačiau tai taip pat gali būti susiję su vėžiu. Kraujo pėdsakai šlapime taip pat neturėtų būti ignoruojami.

REKLAMA
REKLAMA

7. Neįprastas kraujavimas iš makšties

Kraujavimas tarp mėnesinių yra dažnas daugelio kontraceptinių tablečių šalutinis poveikis, tačiau kraujavimas tarp mėnesinių, po sekso ar po menopauzės turėtų kelti įtarimą.

8. Keistas gumbelis

Dažnai tikrinkite savo kūną, moterys krūtis, o vyrai sėklides, nes įvairiose vietose atsiradę gumbeliai gali būti vėžio pranašai.

9. Ilgai negyjanti žaizda

Atvira ir ilgai negyjanti žaizda gali būti vienas iš vėžio požymių. Taip pat atkreipkite dėmesį į nagus, jei ant jų atsirado bent viena didesnė juoda dėmelė, gali įtarti onkologinius susirgimus.

10. Naktinis prakaitavimas

Naktinį prakaitavimą sukelti gali drastiški temperatūros ar hormoniniai pokyčiai, tačiau toks neįprastas reiškinys taip pat gali būti vėžio ženklas.

Visi šie aukščiau išvardinti simptomai gali būti kaulų, kepenų, kraujo bei kitų vėžio požymiai.

Remiantis apklausos duomenimis, daugiau nei pusė žmonių bent kartą yra patyrę šiuos simptomus, tačiau tik 2% jų manė, kad tai gali būti siejama su vėžiu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų