REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Arbūzas (nuotr. 123rf.com)

Arbūzai neabejotinai yra vienas iš pagrindinių vasaros atributų ir daugelio gyventojų itin pamėgtas šiltojo metų laiko skanėstas.

23

Arbūzai neabejotinai yra vienas iš pagrindinių vasaros atributų ir daugelio gyventojų itin pamėgtas šiltojo metų laiko skanėstas.

REKLAMA

Skirtinguose pasaulio kraštuose auginami arbūzai skiriasi savo dydžiu, forma ir netgi spalva, o kai kurios tautos šiam sultingam vaisiui turi netgi atskirą pavadinimą, pavyzdžiui, anglai jį vadina vandens melionu.

Prekybininkai pastebi, kad šalies parduotuvių lentynose lietuviai arbūzų ima ieškoti jau gegužės mėnesį, maža to, dažnas turi savo metodą, kaip išsirinkti skaniausią.

Pirkimo bumas – rugpjūtį

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, pirmųjų į Lietuvą atkeliavusių arbūzų gyventojai per dieną nuperka nuo kelių iki keliolikos tonų, o akcijų metu pardavimai išauga net keletą kartų.

Tuo metu šiltomis dienomis, pačiame sezono įkarštyje, arbūzų pardavimai į viršų gali šoktelėti net ir keliolika kartų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmoji susidomėjimo arbūzais banga stebima jiems vos pasirodžius parduotuvių lentynose. Gyventojai būna išsiilgę ir noriai ragauja pirmąjį jų derlių.

REKLAMA

Pavasariop, kuomet orai vis dažniau lepina saulės spinduliais, arbūzų pardavimai nuosekliai auga ir ypač stipriai šokteli karštomis vasaros dienomis.

Daugiausiai arbūzų nuperkama rugpjūčio mėnesį, tiesa, tuomet ir jų pasiūla būna didžiausia“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.Pasak prekybos tinklo atstovės, pirmieji arbūzai į

Lietuvą atkeliauja iš Ispanijos, Turkijos ir Graikijos, nes šiose šalyse jų sezonas prasideda anksčiausiai. Kiek vėliau parduotuves pasiekia itališki arbūzai, o antroje birželio pusėje pradedama prekiauti arbūzais iš Vengrijos, Ukrainos ir Rusijos. Iš pastarųjų šalių arbūzų į Lietuvą yra importuojama daugiausiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugiausiai lietuviai nuperka įprastų arbūzų, tačiau vis dažniau nori išbandyti ir kitas jų rūšis – geltonuosius ar besėklius. Šie arbūzai parduotuvių lentynas pasieks jau artimiausiomis savaitėmis“, – sako B. Čaikauskaitė.

Kaip išsirinkti skaniausią?

B. Čaikauskaitė pastebi, kad arbūzų sezonui įsibėgėjant ir pasiūlai augant, jų kaina mažėja. Be to, kaip ir kitiems lietuvių pamėgtiems produktams, arbūzams dažnai taikomos įvairios akcijas ir specialūs pasiūlymai, kurių metu šių uogų nuperkama dar daugiau.

„Pastebime, kad gyventojai rinkdamiesi arbūzus turi savo kriterijus ir būdus, kaip atskirti sultingiausius ir labiausiai prinokusius. Dažnas pirkėjas visą arbūzą įsigyti yra labiau linkęs tuomet, kai šalia jo guli arbūzai perpjauti perpus ar mažesnėmis dalimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasižiūrėję į juos pirkėjai siekia įvertinti arbūzo vidų bei jo kokybę. Be to, kreipiamas dėmesys ir į arbūzo dydį. Šiuo požiūriu pasirinkimas gana platus – prekiaujame nuo 3 kg iki 12 kg sveriančiais arbūzais“, – sako B. Čaikauskaitė.

Siekiant išsirinkti tikrai skanų ir sultingą arbūzą, dažnai siūloma atkreipti dėmesį į geltoną dėmę ant arbūzo žievės – kuo ji ryškesnė, tuo arbūzas yra sultingesnis.

Taip pat neretai patariama pasižiūrėti į arbūzo uodegėlę – jei arbūzas buvo nuskintas sunokęs, ji turėtų būti sausa ir sudžiūvusi.

Daugeliui turbūt yra tekę girdėti ir apie triukus, kuomet gerai sunokę arbūzai yra atpažįstami į juos pabeldus ar šiek tiek spustelėjus iš abiejų pusių. Pirmuoju atveju turėtų būti girdimas duslus garsas, o antruoju – traškesys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų