REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
65
Laboratorijoje gaminamos lietuviškos kosmetikos priemonės (nuotr. Eimanto Genio)

Nosį riečiantys kvapai, skirtingi aromatai, dešimtys laboratorijoje dirbančių specialius kostiumus dėvinčių darbuotojų, nenutrūkstantys pakavimo darbai – tai tik dalelė to, ką tv3.lt žurnalistai pamatė nuvykę į lietuviškos kosmetikos prekinio ženklo „Biok“ laboratoriją.

65

Nosį riečiantys kvapai, skirtingi aromatai, dešimtys laboratorijoje dirbančių specialius kostiumus dėvinčių darbuotojų, nenutrūkstantys pakavimo darbai – tai tik dalelė to, ką tv3.lt žurnalistai pamatė nuvykę į lietuviškos kosmetikos prekinio ženklo „Biok“ laboratoriją.

REKLAMA

Vilniaus pakraštyje įsikūrusi laboratorija, toli gražu, neprimena milžiniškos ar beribės erdvės, kurioje būtų gaminami grožio eliksyrai

Vis dėlto, reikia pastebėti, kad vos atvykus į vos kelių aukštų laboratoriją, pamatai visiškai ne tai, apie ką galėjai pagalvoti. Pasirodo, ši laboratorija nėra neaprėpiamo dydžio, kaip būtų galima pagalvoti. Ir dirba čia ne šimtai žmonių, o vos 60.

Būtent toks darbuotojų skaičius kuria, testuoja, gamina, pakuoja ir išsiunčia pagamintą kosmetiką, pradedant dantų pastomis ir baigiant kūno priežiūros priemonėmis visai šeimai, ne tik į parduotuves, bet ir į kitas Europos Sąjungos šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių poreikiai kinta

tv3.lt žurnalistų komandai pavyko patekti į tas laboratorijos vietas, į kurias pašaliniai žmonės nėra įleidžiami. Tiesa, išimtys retsykiais daromos susidomėjusiems ekskursantams arba moksleiviams, kurie nori iš arčiau susipažinti su grožio pasauliu. 

REKLAMA

Po laboratoriją bei gamybos skyrių tv3.lt žurnalistę ir fotografą vedžiojo naujų produktų laboratorijos vadovė Justina Rukšnaitė, įmonės direktorė Romualda Stragienė ir rinkodaros vadovė Ieva Čepononė.

 

30 metų. Būtent tiek, pašnekovių teigimu, lietuvės pratinamos prie čia kuriamos lietuviškos kosmetikos. Pasirodo, moterų kosmetikos krepšeliai kinta priklausomai nuo metų laiko, gyvenimo būdo, patiriamo streso.

Ir jei anksčiau dailiosios lyties atstovės ypač vertindavo prancūzišką kosmetiką, tai dabar, panašu, poreikiai keičiasi: pasirodo, kas antra lietuvė sutinka su tuo, kad lietuviška kosmetika yra ne tik reikalinga, bet ir turi poveikį.

REKLAMA
REKLAMA

Atskleidė, kaip gaminama kosmetika

Kontrolinis klausimas: ar dažnai, prieš pakuodami naują kosmetikos priemonę, susimąstote, kokie ingredientai ją sudaro ir koks jos buvo kelias, pradedant ingredientų parinkimu ir baigiant pristatymu į parduotuves. Ar kada pagalvojote, kiek žmonių dirbo prie kosmetikos priemonės sukūrimo ir kiek laiko truko jos gamyba? 

Į šiuos ir kitus klausimus atsakė po laboratoriją lydėjusios darbuotojos bei įmonės direktorė. 

Viskas prasideda nuo idėjų siūlymų. Pageidavimus ir poreikius gali išreikšti kiekvienas darbuotojas. Jei vėliau nusprendžiama, kad iš tiesų tam tikra priemonė, pavyzdžiui, tam tikras kremas, gali būti reikalingas ir paklausus, pradedamas darbas: parenkami ingredientai, augaliniai aliejai, reikiami antioksidantai, svarstoma, kokią talpą rinktis, koks turėtų būti etikečių dizainas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik tada, kai tekstūra, kvapas ir gaminio vaizdas atitinka norimą rezultatą, jis yra perduodamas tolimesniems tyrimams – prasideda privalomieji testavimas: atliekamas dermatologinis tyrimas, stebima odos reakcija nuo 12 iki 72 valandų. 

Toliau – produkto poveikis. Jeigu gaminamas kremas yra raukšlelėms mažinti, stebima, kaip jos kito naudojant atitinkamą priemonę. Atliekami specialūs instrumentiniai tyrimai. 

Užtrunka iki 10 mėnesių

Šioje laboratorijoje grožio priemonės kuriamos nuo pat ingredientų parinkimo iki supakavimo ir išvežimo į parduotuvių sandėlius. 30 procentų produktų eksportuojama. Populiariausia šalis, pasirodo, Didžioji Britanija. 

REKLAMA

Per vieną pamainą čia pagaminama apie 8-9 tūkstančius šampūnų. Prie vadinamojo konvejerio dirba iki penkių žmonių: vieni sustato tam tikros priemonės buteliukus į aparatą, kitos stebi, kad jie būtų gerai užsukti, o kiti darbuotojai atkreipia dėmesį net į tokius dalykus, ar tinkamai užklijuota etiketė ant pakuotės.

Vienos grožio priemonės gamyba nuo ingredientų sukūrimo iki atidavimo į parduotuves, juokiasi laboratorijos vadovė J.Rukšnaitė, užtrunka 9-10 mėnesių ir nusikvatoja: „Visai kaip kūdikio atėjimas į pasaulį.“

Jai antrina rinkodaros vadovė bei įmonės direktorė. „Visos priemoėns tampa mūsų kūdikiais. Dėl jų labai stengiamės, tikimės paties geriausio rezultato gamindami kiekvieną produktą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų