REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Moteris ligoninėje (nuotr. 123rf.com)

Toliau šylant orams į miesto parkus ir miškus išeina net tie, kurie iki tol nemėgo sportuoti. Nors Lietuvoje vis daugiau žmonių ima sportuoti, o įvairūs bėgimo ir dviračių maratonai populiarumo nepraranda jau dešimtmetį, vis dėlto lyginant su Skandinavijos šalimis, kur aktyvus gyvenimo būdas nepriklauso nuo sezono, atsiliekame.

25

Toliau šylant orams į miesto parkus ir miškus išeina net tie, kurie iki tol nemėgo sportuoti. Nors Lietuvoje vis daugiau žmonių ima sportuoti, o įvairūs bėgimo ir dviračių maratonai populiarumo nepraranda jau dešimtmetį, vis dėlto lyginant su Skandinavijos šalimis, kur aktyvus gyvenimo būdas nepriklauso nuo sezono, atsiliekame.

REKLAMA

Švedijoje ir Norvegijoje vienas populiariausių mankštos būdų tiek vasarą, tiek žiemą daugelį metų išlieka šiaurietiškasis ėjimas su lazdomis, sparčiai populiarėjantis ir Lietuvoje.

Jau penkerius metus žmones šiaurietiško ėjimo technikų mokantis treneris Jaunius Lingys teigia, jog teisingai naudojant šią mankštos techniką, dirba apie 90 proc. viso kūno raumenų, todėl tai ne tik maloni, įvairiausio amžiaus žmonėms tinkama, bet ir labai efektyvi mankšta.

„Einant su šiaurietiškomis lazdomis dirba kojų, nugaros, rankų, pečių raumenys. Ši sporto šaka nepraranda populiarumo todėl, kad yra nesudėtinga. Pabandę vieną ar du kartus ir pamatę techniką, žmonės labai sėkmingai pradeda eiti patys, jiems nebereikia instruktažo ir šį judėjimo būdą labai pamėgsta“ – sako treneris.

REKLAMA
REKLAMA

Norint pradėti, tereikia tik specialių lazdų, tinkamos avalynės ir sezonui pritaikytos aprangos. Šitokiu būdu eiti galima visur: mieste, paplūdimyje, miške, kaime, saulei šviečiant ar lietui lyjant ar sningant, per žvyrą ar asfaltą.

REKLAMA

Pasak J. Lingio, šis judėjimo būdo, šiuo metu sparčiai populiarėjančio visame pasaulyje, gerbėjų amžius jaunėja.

„Jei anksčiau ateidavo penkiasdešimtmečiai ar šešiasdešimtmečiai, dabar gausiai ateina dvidešimt penkerių ar trisdešimtiems metų žmonės, norintys pabandyti, taip pat ir šeimos su vaikais“ – teigia treneris.

Tinka visiems

Daugelis, pabandę eiti šiaurietiškai, pasak J. Lingio, tampa gerosios žinios skleidėjais ir užkrečia kitus. O pabandyti taip pat paprasta – tereikia ateiti į užsiėmimą su instruktoriumi ir išmokti teisingos technikos.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią galimybę siūlo „BENU vaistinė“, šeštadienį, gegužės 12 d., 13 val. Vilniuje festivalio „PaVINGgiuojam“ metu organizuojanti šiaurietiškojo ėjimo žygį su treneriu J. Lingiu.

Vingio parke, startuojant nuo vasaros estrados, organizuojamo žygio metu treneris parodys, kaip teisingai apšilti prieš mankštą, kaip mankštintis ir pakvies kartu pažygiuoti kvėpuojant grynu parko oru.

Reikiamą įrangą žygiui bus galima gauti vietoje nemokamai. Prieš ir po žygio visi norintys taip pat galės pasidaryti kūno kompozicijos analizę. Specialus aparatas leis sužinoti savo kūno riebalų, raumenų santykį, kaulų masę, dienos kalorijų normą, įvertinti savo medžiagų apykaitą ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialisto, amžius, nuo kada iki kada galima praktikuoti šiaurietiškąjį ėjimą, nėra ribojamas. Tą gali daryti bet kuris žmogus, tai yra universalus užsiėmimas. Tačiau nueinamas atstumas, intensyvumas ir užsiėmimo trukmė nuo amžiaus ir žmogaus fizinės būklės priklauso.

„Žinoma, prieš imantis sportuoti intensyviau, visuomet rekomenduojama pasikalbėti su šeimos gydytoju, pasitikrinti sveikatą, nors tokių indikacijų, kam būtų draudžiama vaikščioti lazdomis, nėra. Atvirkščiai, šis judėjimo būdas skiriamas kaip reabilitacija patyrusiems traumas ar priešinsultinę būklę.

Jis tinkamas, jei reikia kovoti su antsvoriu, osteoporozės profilaktikai, esant nugaros skausmams, yra daug žmonių, kuriuos į treniruotes atsiunčia šeimos gydytojai“ – šio judėjimo būdo naudą vardina J. Lingys.

REKLAMA

Tiesa, jis atkreipia dėmesį, kad teisingus technikos įgūdžius vyresniame amžiuje suformuoti gali būti sunkiau. Kita vertus, tobulai išmokti nėra pats svarbiausias dalykas. Vyresniems žmonėms svarbiau yra pats sąnarių ir raumenų judėjimas, buvimas gryname ore.

Kiekvienas, einantis šiaurietišku būdu, atstumą, distancijos ilgį, laiką, sudėtingumą ir intensyvumą gali prisitaikyti sau individualiai. Neretai eiti su šiaurietiškomis lazdomis pradeda ir intensyviai sportuojantys ar ilgas distancijas bėgantys žmonės, norintys atstatyti ir pailsinti raumenis po didelių krūvių.

Darykite teisingai

Norint pradėti eiti šitokiu būdu ir smagiai bei naudingai leisti laisvalaikį, svarbu pasirinkti tinkamą inventorių, aprangą ir avalynę. Į pirmą užsiėmimą nereikėtų ateiti jau su savarankiškai įsigytomis lazdomis, jas pasirinkti pagal individualų poreikį padės šios sporto šakos instruktorius.

REKLAMA

„Dažnai su šiaurietiškomis lazdomis painiojamos paprastos vaikščiojimo lazdos, kurios nėra skirtos šiaurietiškajam ėjimui. Tam, kad teisingai žengtume šiaurietiško ėjimo žingsnį, kai ranka yra mojama atgal, statoma priešinga ranka ir priešinga koja, reikalingos specialios lazdos, turinčios specialų dirželį arba pirštinėlę.

Visada rekomenduoju tiesiog ateiti į užsiėmimą. O pamokos, kurias veda profesionalūs ir tam parengti instruktoriai, galintys parodyti, paaiškinti kaip teisingai pradėti, yra kiekviename mieste“ – apie šios sporto šakos subtilybes pasakoja J. Lingys.

Pasak trenerio, sezonas šiam sportui nėra svarbus, tą daryti galima bet kuriuo metų laiku, o, kad jaustumės komfortiškai, tereikia tik pasirinkti tinkamą aprangą ir avalynę.

Svarbu, kad avalynė būtų sportinė, ne laisvalaikio. Todėl šiaurietiškam ėjimui geriausiai tiks bėgimo bateliai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų