REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buityje susidarančios atliekos gali būti greitai yrančios, kuriose dauginasi įvairūs mikroorganizmai, jos skleidžia nemalonų kvapą ir pritraukia įvairių vabzdžių bei graužikų.

Buityje susidarančios atliekos gali būti greitai yrančios, kuriose dauginasi įvairūs mikroorganizmai, jos skleidžia nemalonų kvapą ir pritraukia įvairių vabzdžių bei graužikų.

REKLAMA

Norint išvengti šių kenkėjų platinamų ligų bei nemalonių pojūčių, buitinės atliekos turi būti reguliariai šalinamos.

Sutrikus atliekų šalinimui Nacionalinis visuomenės sveikatos centras rekomenduoja:

1. Mažinti į buitinių atliekų konteinerius išmetamų atliekų kiekį. • Atskirti atliekas, kurias galima kompostuoti nuo kitų išmetamų atliekų, ir esant galimybei jas kompostuoti. • Antrinio panaudojimo atliekas (pakuotes, stiklą, popierių, plastiką) išmesti tik joms skirtose vietose (specializuotose konteineriuose). • Elektros ir elektronikos atliekas palikti prekybos centruose, elektros ar elektronikos įrangos pardavimo, platinimo vietose, kuriose yra specialios šių atliekų surinkimo talpos. • Į buitinių atliekų konteinerius nemesti talpų su skysčiais – skysčiai ima greitai rūgti ir skleisti nemalonų kvapą. • Į atliekų šalinimo vamzdžius nemesti stambiagabaričių atliekų, kurios užkemša šiuos vamzdžius.

2. Išmetamas atliekas dėti į specialius atliekų maišus, juos stipriai užrišant.

3. Vaikams neleisti žaisti šalia susikaupusių atliekų bei visais įmanomais būdais vengti tiesioginio kontakto su atliekų susikaupimo vietomis (naminių gyvūnų nevedžioti šalia atliekų susikaupimo vietų).

REKLAMA
REKLAMA

4. Vengti gyvenamojoje aplinkoje ropojančių, skraidančių vabzdžių, juos kontroliuojant fiziniais ir cheminiais būdais (insekticidais, akaracidais ir kitais nariuotakojų kontrolės produktais).

REKLAMA

5. Naudoti repelentus skraidantiems, geliantiems vabzdžiams atbaidyti.

6. Insekticidus ir repelentus naudoti saugiai, visada skaityti etiketę ir naudoti pagal jų naudojimo instrukciją.

7. Svarbiausia yra laikytis rankų higienos • Po kontakto su atliekomis nedelsiant plauti rankas su muilu. • Tvarkant atliekas neliesti veido, akių, burnos, nosies, pažeistos odos. • Atliekų tvarkymo metu nerūkyti. • Atliekų tvarkymo metu neužkandžiauti ir negerti skysčių, kol nenusiplovėte rankų su muilu.

8. Pašalinus atliekas pasikeisti avalynę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų