REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
51
Mongolo našlė prakalbo apie praeitį

Mongolo našlė Loreta Ganusauskienė jau penkiolika metų gyvena ir nuosavu verslu užsiima Italijoje. Moteris dėl saugumo ir galimo Daktarų veikėjų keršto iki šiol vengia atskleisti Italijos miestą, kuriame šiuo metu yra įsikūrusi, - taip skelbiama rašytojo, žurnalisto Dailiaus Dargio knygoje „Juodosios mafijos našlės”.

51

Mongolo našlė Loreta Ganusauskienė jau penkiolika metų gyvena ir nuosavu verslu užsiima Italijoje. Moteris dėl saugumo ir galimo Daktarų veikėjų keršto iki šiol vengia atskleisti Italijos miestą, kuriame šiuo metu yra įsikūrusi, - taip skelbiama rašytojo, žurnalisto Dailiaus Dargio knygoje „Juodosios mafijos našlės”.

REKLAMA

Per vieną iš daugelio mūsų pašnekesių Loreta tarsi įrodydama pademonstravo nedidelio itališko stiliaus viešbučio, kuriame šiuo metu šeimininkauja, nuotraukas.

Šioje šalyje buvusi kaunietė ilsisi nuo praeities, rūpesčių ir intrigų. Liekna, simpatiška, save puoselėjanti, drąsiai ir atvirai kalbanti moteris daugiau nei prieš du dešimtmečius švytėjo senosios Kauno mafijos aukštuomenės pobūviuose. Tais laikais broliai Ganusauskai artimai draugavo su H. Daktaru.

Prieš kelerius metus netikėtai pavardę iš Ganusausko į Gano pasikeitusio brolio Deivio, arba Mongoliuko, šeimomis anuomet prašmatniais automobiliais nuskriedavo į svečius pas žinomus verslininkus, bankininkus, aukštus valdininkus, neatsigindavo gausybės draugų, bičiulių dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

Viskas išnyko staiga, kai netikėtai dingo Rimantas Ganusauskas-Mongolas. Jo mirties aplinkybės paaiškėjo tik praėjus 18 metų, kai 2011-ųjų gegužę Klaipėdos apygardos teisme pagaliau buvo atversta senus vilijampoliečių gaujos nusikaltimus iliustruojanti Daktarų byla.

REKLAMA

Tuo tarpu H. Daktaras iki šiol atkakliai laikosi versijos, kad Mongolas tebėra gyvas ir išvykęs kažkur toli. Apie tai jis pasakoja ne vien tik jį Lukiškių kalėjime panorusiems aplankyti įvairių naujienų portalų ir televizijos kanalų žurnalistams.

H. Daktaro vardu puslapį Facebooke tvarkantys vis dar neatskleisti paslaptingieji „administratoriai“ dalijasi įvairiausio pobūdžio pranešimais, tarp jų ir mane neretai šmeižiančiais. Bet visi šie kliedesiai labiau primena agoniją išgyvenančio asmens ir jo konsultantų surašytus laiškus.

Tėvo istorijas sužinojo internete

39 metų Ernesta, Loretos duktė iš pirmosios santuokos, šiuo metu turi širdies draugą italą, augina bendrą sūnų ir kartu dirba vienoje garsioje Italijos pėdkelnių, apatinių ir sportinių drabužių gamybos kompanijoje. Moters sūnus Elvis iš pirmosios santuokos nuskendo, kai jam tebuvo 8 metukai.

REKLAMA
REKLAMA

Savo sūnų Elviu Loreta pavadino neatsiktintai, mat nuo jaunystės buvo pamėgusi klausytis garsiojo rokenrolo muzikos karaliaus Elvio Presley dainų.

„Tai buvo ypač juodas tarpsnis mano gyvenime – netrukus po vyro dingimo, 1994-ųjų kovo 8-ąją turėjau įvairių reikalų mieste, lankiausi pas stomatologę.

Buvau neseniai praradusi automobilį, tad visur važinėjau viešuoju transportu. Sugrįžusi į namus Vilijampolėje sužinojau, kad Elviukas kartu su draugu nuėjo pažaisti prie greta namų esančios Neries upės. Jie tenai žaidė, kvailiojo ir Elviukas paslydo bei nuskendo.

Tai buvo didžiulė mano gyvenimo netektis. Pamenu, prieš nelaimę iš Anglijoje gyvenusių bičiulių atsisiunčiau Elviui tamsų kostiumą. Norėjau, kad vaikas pasipuoštų ypatingomis progomis. Deja, būdamas gyvas nesuspėjo jis kostiumo užsivilkti. Juo buvo aprengtas tada, kai gulėjo karste“, – dar vieną siaubingą gyvenimo dramą prisiminė L. Ganusauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu su R. Ganusausku Loreta 1993-iųjų balandį susilaukė sūnaus Rimanto. Jis taip pat šiuo metu gyvena Italijoje ir viename iš vietinių universitetų studijuoja informacinių technologijų (IT) mokslus. „Rimukas šiek tiek paaugęs internete surado lietuviškus naujienų portalus.

Suvedė tėvo vardą ir pavardę ir netrukus sužinojo kraupią Mongolo istoriją. Jis ištyrinėjo ir perskaitė visus lietuviškoje žiniasklaidoje pasirodžiusius straipsnius, kur buvo rašoma apie R. Ganusauską, – pasakoja Loreta. – Savaime suprantama, kad sūnui nepasakojau apie tėvo praeitį.

Rimukas tebuvo 8 mėnesių, kai paskutinį kartą jį matė. Internete sužinojęs tokią baisią tėvo praeitį, sūnus susirgo depresija. Reikėjo taikyti rimtą gydymą. Penkeri jo gydymo metai buvo beprotiškai sunkūs.

REKLAMA

Sūnaus depresijai gydyti ypač didelių finansinių resursų neprireikė, kadangi Italijos valstybė finansuoja tokiomis ligomis sergančius žmones. Rimukas net penkerius metus vartojo vaistus, nuo kurių vaikštinėjo, lyg būtų apdujęs ir mieguistas.“

Į „Viliją” – tiktai su automobiliu

Susituokus Rimantui ir Loretai Ganusauskams, pora neretai pasirodydavo „Vilijos“ restorane surengtose puotose. Apie klasikine Kauno mafijos istorija tapusį R. Ganusausko-Mongolo išpuolį „Vilijos“ restorane prieš anuomet populiaraus televizijos žaidimo „Taip. Ne“ vedėją Arūną Valinską iki šiol sklando legendos.

Kalbėta, kad žymus Daktarų veikėjas taip supavydėjo žinomo šoumeno rodomo dėmesio jo žmonai, kad vieno vakaro metu tiesiog šokių aikštelėje sudavė A. Valinskui į veidą. Mano paprašyta prisiminti šį gyvenimo epizodą, Loreta pirmąsyk pokalbio metu nemaloniai sutrinka.

REKLAMA

„Man labai gėda ir nemalonu prisiminti šitą atvejį, – atsako Loreta. – Pamenu, šokau ir šokau su A. Valinsku. Bet mačiau, kaip Rimas piktai ir kreivai žiūrėjo į mus šokančius. Na ką, jis nusileido į apačią ir baigėsi mūsų šokiai su A. Valinsku.“

Anot pašnekovės, Rimantas būdavo ne tik kūrybingas, bet ir dosnus artimiausiems žmonėms. Sūnaus Rimuko gimimo proga Mongolas Loretai padovanojo tais laikais išskirtinį „Buick“ automobilį. Ko gero, toks automobilis buvo vienintelis visoje Lietuvoje.

Moteris nebuvo pratusi prie tokių prabangių dovanų, tad ją ne itin smagiai nuteikė toks vyro rodomas dėmesys ir dar stebint aplinkiniams.

„Kaip dabar atsimenu, prie gimdymo namų langų stovėjo išsirikiavusios moterys ir stebėjosi, kieno čia toks šaunuolis vyras dovanoja išskirtinę mašiną savo žmonai. Man buvo nelabai jauku, kad aplinkiniai žmonės stebėjosi, jog Rimas toks dosnus ir specialiai tokias dovanas teikia matant kitiems, – prisiminė moteris. – Tuo metu už šitą automobilį jis sumokėjo 35 tūkstančius JAV dolerių. Šiandienos kainomis žvelgiant, atrodo, nedaug.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinau, kad tą automobilį jis įsigijo iš firmos, kuri tuomet veikė šalia Sporto halės. Bet vėliau šią mašiną atėmė H. Daktaras.“

Gimus sūnui Rimantui, Mongolas tarsi skrajojo ant sparnų. Vyras gyveno tarytum neapsakomoje euforijoje. Jis nedelsiant nutarė su Loreta ir dviem jos vaikais iš pirmosios santuokos persikelti į dviejų aukštų nuosavą namą Vilijampolėje, Panerių gatvėje. Nupirkęs šitą namą užrašė Loretos motinos Elenos Juchnevičienės vardu.

Kai 2016-ųjų rugsėjį kartu su Loreta atvykome prie šio namo, pastebėjome, kad šiandien pastate veikia medicinos klinika, kurioje teikiamos ir psichiatro paslaugos. Pamatęs šią netikėtą iškabą trumpam pasijutau tarsi „Sopranų“ televizijos seriale, kurio pagrindinis herojus Tonis Soprano buvo pamėgęs savo gyvenimą išsipasakoti psichoterapeutei.

REKLAMA

„Suprantama, kad šitas namas nėra toks prabangus – juk H. Daktaras gyveno kur kas didesniame ir prašmatniau apstatytame dvare. Vos per kelias gatves veikė Daktarų numylėtas „Vilijos“ restoranas. Atstumas iki jo išties juokingas, bet į jį Rimas niekada neidavo pėsčiomis, dažnausiai nuvažiuodavo savo automobiliu arba būdavo nuvežamas nuosavo vairuotojo,“ – prisiminė Loreta.

Šios D. Dargio knygos „Juodosios mafijos našlės“ puslapiuose savo įžvalgas pateikė siaubą kėlusių gaujų lyderius ilgai persekioję kriminalistai, su nusikaltėliais ir jų šeimomis bendravę psichologai, seksologai, morgų ir kitų įstaigų darbuotojai.

Knygą galima įsigyti internete www.knygos.lt

https://www.youtube.com/watch?v=fYx8KYa0gUY&t=32s

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų