REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
41
Monika Kaziukaitytė ir Nerijus Kalaušis (nuotr. tv3.lt)

Prieš kelias savaites žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad Lukiškių kalėjime numatomos vestuvės. Skelbta, kad tuoktis sugalvojo už dvigubą žmogžudystę teistas Nerijus Kalaušis su keturmečio Matuko motina Monika Kaziukaityte. Vakar žiniasklaidoje pasirodė kita žinutė, kurioje N.Kalaušis paneigė šią informaciją teigdamas, kad nenori turėti nieko bendro su minėta asmenybe. 

41

Prieš kelias savaites žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad Lukiškių kalėjime numatomos vestuvės. Skelbta, kad tuoktis sugalvojo už dvigubą žmogžudystę teistas Nerijus Kalaušis su keturmečio Matuko motina Monika Kaziukaityte. Vakar žiniasklaidoje pasirodė kita žinutė, kurioje N.Kalaušis paneigė šią informaciją teigdamas, kad nenori turėti nieko bendro su minėta asmenybe. 

REKLAMA

Ši pirminė informacija apie galimas tuoktuves bei N.Kalaušio paneigimas sukrėtė tūkstančius lietuvių. Daugelis negalėjo patikėti, kad du žmonės, kalintys už kraupias žmogžudystes, yra pasiruošę santuokai.

Dar baisiau – nejaugi visuomenėje monstrais vadinami kaliniai ateityje susilauks kūdikio?

Tai noras paįvairinti gyvenimą

Profesorius psichologas Gediminas Navaitis tv3.lt sakė, kad kasmet tardymo izoliatoriuje nuolat registruojamos santuokos, todėl tikrai visuomenėje neturėtų kilti toks ažiotažas.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai dažnai tų, kurie yra nuteisti ilgesniam laikui, santuokos yra tam, kad paįvairintų gyvenimą už grotų ir galėtų sulaukti tam tikrų lengvatų.

REKLAMA

Mums, esantiems laisvėje, neatrodo, kad ilgesnis susitikimas gali būti lengvata, tačiau tiems, kurie kali už grotų, būtent taip ir yra.

Jie ieško pramogų, lengvatų. Vis dėlto, jeigu ši moteris dėl savo padaryto nusikaltimo nebūtų susilaukusi tiek dėmesio, tai ir dabar apie santuokos ceremoniją nebūtų daug kalbama ir viešai diskutuojama“, - kalbėjo G.Navaitis.

Kilo pasipiktinimo banga

Pasirodžius šiai informacijai, žmonės neslėpė pykčio dėl dviejų žmonių sumanymo tuoktis. Kodėl žmonės neslepia emocijų ir kodėl lieja pyktį?

Pasak psichologo, to būti tikrai neturėtų, mat reikia atskirti, kas yra nusikaltimas ir kas yra žmogus, jį įvykdęs.

REKLAMA
REKLAMA

„Natūralu, kad šis įvykis užgauna mūsų emocijas, tačiau realių grėsmių jis nekelia. Neapykanta nėra pozityvus jausmas. Žinoma, sunku išlikti objektyviam ir pozityviam nusikaltėlio atžvilgiu, tačiau tokia turėtų būti mūsų visų siekiamybė.

Nusikaltimas turi būti smerkiamas, griežtai užkardomas, o į nusikaltusį žmogų reikia žvelgti tikintis, kad jame, vis dėlto, yra gėrio pradas.

Visuomenė turėtų būti geriau pernelyg humaniška, negu pernelyg žiauri. Kitaip tariant, keršto sąvoka neturėtų egzistuoti bausmių sistemoje“, - sakė psichologas.

Jis pabrėžė, kad net jeigu ir būtų sukurta šeima, kurioje gimtų kūdikis, jis, tikėtina, augtų kūdikių namuose, o moteriai auginimas tikrai būtų ribojamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė tv3.lt pateikė statistiką, kiek per pastaruosius metus Vilniaus įkalinimo įstaigose sudaroma santuokų. 2017 metais registruotos 42, 2016 – 34, 2015 – 39, 2014 metais – 42 santuokos. 

Kali už žmogžudystes

Primename, kad žiauriai sumuštas keturmetis berniukas mirė pernai metų sausio 27-osios rytą Kauno klinikose. Vaikas į ligoninę sausio 25 dieną dėl daugybinių kūno sumušimų pristatytas iš namų Kėdainiuose.

Ekspertai nustatė, kad vaikui suduoti ne mažiau kaip 135 smūgiai, mirtini buvo suduoti į galvą. Turima duomenų, kad vaikas prieš mirtį muštas tris dienas.

Vaiko motinai M. Kaziukaitytei inkriminuojamas tyčinis itin žiaurus savo bejėgiškos būklės mažamečio šeimos nario nužudymas.

REKLAMA

Kaltinime teigiama, kad ji, „suvokdama, kad ilgalaikiu mušimu ir daugybės kūno sužalojimų padarymu sukelia dideles fizines kančias bei skausmą, itin žiauriai nužudė mažametį, dėl mažametystės esantį bejėgiškoje būklėje, savo šeimos narį“. Moteris taip pat teisiama už piktnaudžiavimą motinos valdžia.

Jos sugyventinis Gediminas Kontenis teisiamas dėl itin žiauraus bejėgiškos būklės mažamečio nužudymo. Jam inkriminuojami ir trys epizodai dėl nežymaus mažamečio sveikatos sutrikdymo. Nužudyto mažamečio tėvas byloje yra pateikęs 300 tūkst. eurų civilinį ieškinį.

Tuo tarpu N.Kalaušis pripažintas kaltu Kauno rajone esančiame Giraitės kaime 2014 metais nužudęs 1983 metais gimusią laidoje „TV pagalba“ dirbusią žurnalistę Viltę Stankutę – Butkienę ir 1977 metais gimusį G.Pavasarį.

REKLAMA

Pirmus penkerius metus N.Kalaušis bausmę turės atlikti kalėjime, vėliau jis galės būti perkeltas į pataisos namus.

Nuteistasis prisipažino padaręs nusikaltimą, teigė jį įvykdęs labai susijaudinęs, užvaldytas pavydo. Kauno apygardos teismo kolegijos vertinimu, nors N.Kalaušis esmines bylos aplinkybes pripažino, nenustatyta, kad jis nuoširdžiai gailėtųsi dėl to, ką padarė, todėl ši aplinkybė nepripažinta jo atsakomybę lengvinančia. Atsakomybę sunkinančių aplinkybių byloje taip pat nenustatyta.

Iš N.Kalaušio priteista atlyginti 165 tūkst. eurų neturtinės žalos nužudytųjų artimiesiems. N.Kalaušis žalos dydžio neginčija. Jis iki šiol nėra bandęs atlyginti nors dalies priteistos žalos. Nukentėjusiųjų advokatas sako, kad nuteistasis neturi turto, todėl neturi galimybės įvykdyti šio teismo sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų