REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
TOP 10: savaitgalio idėjų Lietuvoje – išsirinks net išrankiausi (TV3 koliažas)

Artėjantis savaitgalis tiesiog vilioja išnaudoti kiekvieną laisvą dieną gamtoje. Savaitgalį puiki proga skirti laiką neatrastoms vietoms Lietuvoje. Siūlome pasižvalgyti po šį sąrašą ir išsirinkite bent vieną maršrutą šiam savaitgaliui.

12

Artėjantis savaitgalis tiesiog vilioja išnaudoti kiekvieną laisvą dieną gamtoje. Savaitgalį puiki proga skirti laiką neatrastoms vietoms Lietuvoje. Siūlome pasižvalgyti po šį sąrašą ir išsirinkite bent vieną maršrutą šiam savaitgaliui.

REKLAMA

Siūlomi savaitgalio maršrutai ir objektai skirti ne tik grįžimui į bundančią gamtą, bet ir naujomis spalvomis bei įdomiomis naujovėmis besidžiaugiančius miestus, miestelius, senamiesčius. Turistų laukia ir išskirtiniai objektai, ir istorijos, ir kulinariniai patyrimai.

1, Lietuvos kultūros sostinėje – nuo Niujorko grafiti iki sirpstančios V.Kernagio vyšnios

Prisiekusių turistų kelias į Marijampolę šiemet turi vesti vien dėl to, kad ji – Lietuvos kultūros sostinė. Turizmo parodoje „Adventur“ ją ypač išgarsino Niujorko menininkas Ray Bartkus, kasmet Suvalkijos sostinėje organizuojantis gatvės meno simpoziumus. Tad grafiti gerbėjai puikių darbų gali rasti ne tik Vilniuje ar Kaune. Marijampolė turtinga netradicinėmis skulptūromis – Violetos Urmanavičiūtės-Urmanos suoliukas, senamiesčio katės, runkelis prie Cukraus fabriko ar „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“ įkvėpta skulptūra V.Kernagiui Poezijos parke.

Beje, į ekskursiją po miestą galima leistis su seserimis vienuolėmis ir, pavyzdžiui, aplankyti modernų pal.Jurgio Matulaičio muziejų, kuriame saugoma ne tik jo pomirtinė kaukė, bet ir kojos įtvaras, kuris ne vienam tikriausiai primins žymų filmą apie Forestą Gampą.

REKLAMA
REKLAMA

2. Radvilų pėdsakais Kėdainių senamiestyje

Kėdainiai, esantys praktiškai pačiame geografiniame Lietuvos viduryje, turi ne tik itin fotogenišką senamiestį (vien ką reiškia buvęs škotų pirklio namas, papuoštas menine instaliacija su daugiau nei šimto realių miestiečių, pasipuošusių viduramžių drabužiais, nuotraukomis), bet ir centriniame miesto parke boluojantį vieną iš dviejų Lietuvoje esančių minaretų, menančių egzotišką meilės istoriją.

REKLAMA

Kėdainiai garsėja tiek Radvilų palikimu – Evangelikų reformatų bažnyčios rūsiuose galima aplankyti jų mauzoliejų, o viename senamiesčio restorane net paragauti Radvilų troškinio, tiek žydų paveldu – čia atstatytos Didžioji ir Mažoji sinagogos. Beje, Kėdainių centre būtina surasti vienintelę Europoje Džiazo gatvę!

3. Kiekvienam birštoniečiui - po medį

Birštono kurortas vis stipriau ima prisistatinėti kaip žaliasis tylos miestas, besiorientuojantis į kokybišką, draugišką gamtai poilsį. Net sakoma, kad kiekvienam birštoniečiui čia tenka po medį. 82 proc. Birštono savivaldybės teritorijos yra Nemuno kilpų regioninio parko ribose.

REKLAMA
REKLAMA

Čia žaliuojančiuose miškuose medžiokles Europos karališkųjų šeimų nariams kadaise rengdavo pats Vytautas Didysis. Prie Nemuno stūkso gigantiška kunigaikščio skulptūra, ant greta esančio Vytauto kalno poilsiautojams įrengti apžvalgos suoliukai, stacionarūs žiūronai.

Be to, visi kviečiami ne tik tradiciškai paskanauti mineralinio vandens sanatorijos „Tulpė“ biuvetėje, bet ir apsilankyti naujajame mineralinio vandens paviljone „Birutės vila“ pakvėpuoti mineralinio vandens garais gulint ant gultų prie mineralinio vandens fontanų. Abi šios paslaugos yra nemokamos.

4. Norus pildantys balandžiai Ukmergėje

Vienoje grupės „Antis“ dainoje esantys žodžiai „balandžių daug Ukmergėj“ įkvėpė originalią teminę ekskursiją po Ukmergės senamiestį – juo turizmo turizmo ir verslo informacijos centras siūlo pasigrožėti ieškant...balandžių! Aštuonios paukščių skulptūrėlės jau yra nutūpusios tam tikrose miesto vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negana to, jos pildo norus, jei atliekamos tam tikros užduotys. Pavyzdžiui, vienas balandis gali padėti nuvykti į savo svajonių šalį, kitas – darną šeimoje ar išmintį. Be to, prie kiekvienos skulptūrėlės yra QR kodas, kurį nuskenavus pasigirsta daina, skatinanti švęsti Lietuvos Šimtmetį – maršruto pristatymas taip pat vyko š.m. vasario 16 d.

5. Vilniaus miegamųjų rajonų istorijos

Galbūt Vilnius pačių vilniečių ar miesto svečių jau yra išnaršytas kelis kartus, tačiau galima būtų lažintis, kad dar tikrai nedaugelis išbandė ekskursijas po miegamuosius miesto rajonus ar pramonės paveldą.

Šios teminės ekskursijos ne tik rengiamos grupėms su gidu, bet vietiniai turistai skatinami ir savarankiškai keliauti – Vilniaus savivaldybė yra sudariusi maršrutus po tokius Vilniaus rajonus kaip Žvėrynas, Markučiai ar kt. Šie rajonai tikrai gali papasakoti dar daug negirdėtų miesto istorijų.

REKLAMA

6. Į Palangą – iš paukščio skrydžio

Palanga dažniausiai grožimės nuo tilto, o štai šių metų turizmo sezono naujiena – pirmąkart turistams atverta apžvalginė aikštelė 20 metrų aukštyje Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Čia atsiveria ne tik kurorto, bet ir jūros panorama. Taip pat iš arti galima apžiūrėti bažnyčios varpus.

7. Stilingas Kaunas

Ar girdėjote, kad Kaunas didžiuojasi UNESCO dizaino miesto statusu? Po Pirmojo pasaulinio karo Kaunas tapo daugelio jaunosios kartos meno kūrėjų, dailininkų idėjų ir siekių išsipildymo vieta. Koks buvo to meto žmonių estetinis skonis? Kaip Kaune išsiskleidė modernizmo ir art deco stiliai?

REKLAMA

„Kaunas IN“ siūlo nepraleisti progos susipažinti su tarpukario menininkais ir veikėjais, puoselėjusiais ir formavusiais Kauno tarpukario modernistinę erdvę ir objektus ar net praverti privačių namų, pasižyminčių unikaliu interjeru, duris. Besidomintiems Kauno architektūra – ir ekskursijos „Naktinės Kauno panoramos“, „Modernistinės architektūros atspindžiai“ bei „Atrask Italiją Kaune“.

8. Šiaulių skoniai

Saulės mieste – teminių ekskursijų proveržis. Turistai gali rinktis tiek itin populiarią literatūrinę ekskursiją „Pietinia kronikas“, tiek ‚Retro skoniai“ su „smetoniškų“ valgių skanavimu ar net pažintį su miestu jo „Pagrioviais, pakiemiais ir patvoriais“. Daugiau idėjų – Šiaulių turizmo informacijos centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Miltinio kavos - į Panevėžį

Penkto pagal dydį Lietuvos miesto Laisvės alėjoje dirbančios kavinės greta įprastos kavos siūlo ir ... Miltinio kavos! Pasirodo, maestro, išgarsinęs Panevėžio dramos teatrą visoje Lietuvoje, gerdavo kavą tik iš šviežiai skrudintų pupelių. Juozo Miltinio palikimo studijų centre net saugoma 70 režisieriaus ranka rašytų receptų bei kulinarinių knygų.

Žinoma, kad jis mėgdavo skanauti žąsies kepenėlių paštetą, pelėsinį sūrį, alyvuoges bei sausą raudoną vyną. Daugiau apie tai - Panevėžio turizmo informacijos centro siūlomoje ekskursijoje „Teatro ženklai Panevėžio mieste, arba gurmaniškai pas Maestro“.

REKLAMA

10. Prezidentės pyragas Biržuose

Koks pyragas galėjo taip patikti Daliai Grybauskaitei, kad ji leistų jį pavadinti „Prezidentės pyragu“? Sužinoti galima pačioje Biržų pilyje veikiančiame restorane. O gal susidomėtumėte arbatinukų galerija Biržuose su keliais šimtais arbata kvepiančių eksponatų, plaukiojančiais Agluonos upės fontanais ar pasiplaukiojimu plaustu po Širvėnos ežerą?

Savaitgalio krypčių sąrašą pavasariui sudarė Lietuvos turizmo departamentas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų