REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
68
Patikrinimas „Maironio“ progimnazijoje (nuotr. Eimanto Genio)

Šiandien Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Švietimo ir mokslo ministerijos bei Valstybinės maisto ir veterinarijos ekspertų komanda pradėjo vertinti maistą šalies ugdymo įstaigose.

68

Šiandien Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Švietimo ir mokslo ministerijos bei Valstybinės maisto ir veterinarijos ekspertų komanda pradėjo vertinti maistą šalies ugdymo įstaigose.

REKLAMA

Nuo šiol mobilioji ekspertų komanda važinės po darželius bei skirtingo tipo mokyklas ir vertins, ar tinkamai jose yra maitinami vaikai.

Pirmosios dvi sostinės ugdymo įstaigos – Maironio progimnazija, esanti Čiobiškio gatvėje, ir netoliese įsikūręs vaikų lopšelis-darželis „Sveikuolis“.

Maironio progimnazijos direktorius Antanas Kalinauskas žurnalistams sakė, kad apie patikrinimą mokykloje sužinojo likus 10 minučių iki vizito. 

Darželio patalpose – užšaldyta košė

Pirminis vaizdas, kurį pamatė susirinkę ekspertai bei maisto vertintojai į lopšelį-darželį „Sveikuolis“, nenustebino – pietums pateikta pupelių sriuba ir kiaulienos maltinis atitiko svorį, buvo tinkamos temperatūros.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad kai kurie dalykai neatitinka numatytų taisyklių.

Pavyzdžiui, vaikams pateikiama arbata su cukrumi ir kartą per savaitę – su medumi, tačiau dietologai bei mitybos specialistai numato, kad vaikams, visų pirma, turi būti siūloma arbata be jokių papildomų priedų.

REKLAMA

Taip pat ekspertus, atvykusius į vaikų lopšelį-darželį „Sveikuolis“, nustebino šaldikliuose rasta užšaldyta košė.

Darželių atstovai paaiškino, kad ši košė – kačiukams ir šuniukams, kuri bus išvežama iš patalpų artimiausiomis dienomis, tačiau toks pasiaiškinimas, regis, ekspertų neįtikino.

„Visos maisto atliekos, kurios lieka po maisto gaminimo arba tai, ko nesuvalgė vaikai, turi būti išmetama pagal atliekų tvarkymo taisykles“, - sakė Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Viršininko pavaduotoja Daiva Ruželienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Trūksta produktų įvairovės

Apžiūrėjus maisto gaminimo patalpas, virtuvę bei indus, didesnių pažeidimų nenustatyta. „Vis dėlto, vertinant objektyviai, trūksta produktų įvairovės.

Galėtų būti daugiau ankštinių produktų. Tiesa, reikia pastebėti, kad daržovių yra pakankamai ir jos – įvairios.

Šiandien priešpiečiams buvo numatytas bananas, o košių pasirinkimas keičiasi kas rytą.

Vaikų ugdymo įstaigos patalpos gana senos, joms reikalingas remontas. Inventorius tikrai nėra pavojingas, matosi, kad puodai ir indai yra pakeičiami“, - kalbėjo D.Ruželienė.

Dešrelių ir sumuštinių nerasta

Pasiteiravus, ar šiame vaikų darželyje nerasta vadinamojo nesveiko maisto, tokio kaip dešrelės, sumuštiniai arba šlapia dešra, ekspertė teigė nemačiusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai žinome ugdymo įstaigų, kuriose yra ir dešrelės, ir sumuštiniai, tačiau tuo nesidžiaugiame.

Mes siekiame, kad vaikai valgytų kuo mažiau tokio maisto“, - kalbėjo D.Ruželienė ir pridūrė, kad jau netrukus pasirodys naujasis maitinimo aprašas su nurodymais dešreles patiekti ne dažniau nei kartą per dvi savaites.

Mokykloje – degustacinis meniu

Maironio progimnazijoje situacijoje kiek kitokia. Pertraukų metu vaikai apgula bufetą, užkandžiauja bandelėmis, keptomis picomis.

Susirinkę ekspertai pastebėjo, kad vaikai visko nesuvalgo, palieka pilnas maisto lėkštes. Paklausus vaikų, kodėl jie taip daro, nė vienas nepasakė, kad nebuvo neskanu. Didesnė dalis tvirtino tiesiog nebenorintys valgyti.

REKLAMA

UAB „Maisto galerija“ direktorė Nijolė Kairytė paaiškino, kad taip yra, greičiausiai, todėl, kad šiuo metu patiekiamas degustacinis meniu, kurį netrukus turės tvirtinti atitinkamos inspekcijos, todėl šiuo metu tikrinama, ar vaikai valgys degustacinius patiekalus.

Trūksta higienos įpročių

D.Ruželienė pastebi, kad šioje mokykloje pateikiamas ne tik ne visai tinkamas maistas vaikams, tačiau trūksta ir kasdienių higienos įpročių.

„Nė vienas vaikas ir mokytojas, atėjęs į valgyklą, nenusiplovė rankų. Patikrinome ir pamatėme, kad bėga šiltas vanduo. 

Šiaip smagu, kad atnaujintoje virtuvėje – naujas inventorius, nesudužę baldai, indai. Radome ekologiško pieno, pakankamą kiekį daržovių ir vaisių.

REKLAMA

Vis dėlto labai norėtume, kad valgykloje patiekiamo maisto valgiaraštis būtų kaip įmanoma greičiau suderintas su mumis, nes tai yra tam tikras neatitikimas.

Baudos už tai nėra skiriamos, tačiau mes kviesime maisto tvarkovus, įstaigos vadovus ir aiškinsimės, kokios yra nesuderinimo priežastys“, - kalbėjo Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja D. Ruželienė.

Siekia gerinti sąlygas

„Šia akcija siekiame ne tikrinti ir bausti, o gerinti mokinių maitinimo sąlygas ir skatinti mokyklų administracijas bendradarbiauti su mitybos specialistais, Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojais.

Darželiuose ir bendrojo ugdymo įstaigose mokosi apie 430 tūkst. Lietuvos vaikų, kurių daugumą šiose įstaigose ir maitinasi. Girdime daug kritiškų mokinių ir jų tėvų pastabų dėl maisto vertingumo ir kokybės.

Nesveiko, beverčio maisto tikrai neturėtų būti mokyklų valgyklose, juo labiau ant darželinukų stalo“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų