REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iškilmingo renginio „Lietuvos garbė“ apdovanojimas „Metų kaimynas“ įteiktas ponioms Dovilei ir Genutei. Būtent šios moterys suorganizavo pagalbą šeimynai, kurios namai sudegė vėlų praėjusių metų rudenį, Kėdainių rajone. 

Iškilmingo renginio „Lietuvos garbė“ apdovanojimas „Metų kaimynas“ įteiktas ponioms Dovilei ir Genutei. Būtent šios moterys suorganizavo pagalbą šeimynai, kurios namai sudegė vėlų praėjusių metų rudenį, Kėdainių rajone. 

REKLAMA

Tragiškas gaisras įvyko Dotnuvos gaisrinėje Kėdainių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesio Petro Lavrecko namuose.  

Petras pats tą naktį budėjo ir gavo iškvietimą gesinti savo paties namo. Dar važiuodamas į įvykio vietą nesuprato, kad šis adresas – jo, vėliau suvokė, todėl gesinti jau nebesugebėjo – gaisrininkų žarną ėmė jo kaimynai ir draugai.

Po tragedijos be namų likusią šeimą aktyviai rėmė kaimynai, emigrantaiiš Norvegijos ir net europarlamentaras Vytenis Andriukaitis. 

REKLAMA
REKLAMA

Aktyvios kaimynės Dovilė ir Genutė surinko 16 tūks. eurų, baldų, drabužių ir t.t.

Džiugios žinios: jau šį pavasarį šeima planuoja kraustytis į naują namą, pirktą už aukas.

Mama išgelbėjo sūnų 

P.Lavreckas papasakojo žurnalistams apie tai, ką jautė žinodamas, kad jo namuose kilo gaisras. „Žmona apie penktą ryto pastebėjo, kad name dingo šviesa. Nors dūmų kambaryje dar nesijautė, pradariusi duris pamatė, kad jų jau pilna virš laiptų į pirmąjį aukštą.

REKLAMA

Ji tuoj pat pažadino kitame kambaryje miegojusį vaiką, dar spėjo pagriebti stalčių su dokumentais ir išbėgo į lauką.

Jeigu žmona būtų nepabudusi, mūsų globojamas vaikas būtų uždusęs nuo dūmų, nes jie iš apačios ėjo tiesiai į jo kambarį.

O gaisras kilo kambaryje, kuriame nebuvo nei televizoriaus, nei radijo, tik ant lovos buvo paliktas krautis mobilusis telefonas...“ – pasakojo ugniagesys.

Danutė ir Petras Lavreckai ne tik užaugino keturis savo vaikus – tris dukteris ir sūnų, bet ne vienerius metus globoja ir dar du priglaustus vaikus – šešiolikmetį ir septyniolikmetį paauglius. Šiuo metu jie mokosi Kėdainiuose ir Kaune, tačiau savaitgaliais atvažiuoja pas savo globėjus.

REKLAMA
REKLAMA

Sudegė namas ir daiktai

Tą naktį, kai kilo gaisras, su D. Lavreckiene namuose buvo jaunesnysis.

Gaisro metu sudegė namas ir visi jame buvę daiktai. „Ką padarysi, kaip įvyko, taip įvyko. Negi čia verksi dabar. Esam stiprūs, neišlepinti, pats esu iš septynių vaikų šeimos, anksti tėvo netekom, vargo matęs, užsigrūdinęs. Išgyvensim ir šitą nelaimę.

Žinoma, gaila prarasto turto ir įdėto darbo. Pernai svetainės baldus pervilkom, suremontavom kambarį, apsišiltinom antrąjį aukštą, virtuvinis komplektas buvo naujas.

Nesudegė tik svetainė, tačiau likę baldai taip prisigėrė dūmų kvapo, kad jų naudoti neįmanoma,“ – sako P. Lavreckas, netekęs viso šeimos turto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, namo atstatyti jau nepavyks, nes iš jo liko tik pirmojo aukšto blokai. „Bet atsirado gerų žmonių, kurie mums padeda.

Štai vieni davė mums savo namą, nes patys čia negyvena ir leido gyventi kiek norim. Labai daug padėjo kaimynai, draugai, pažįstami, broliai, seserys.

Ir materialinės pagalbos labai daug sulaukėme, net iš nepažįstamų žmonių. Seniūnas padovanojo svetainės baldus, draugai iš Norvegijos atsiuntė lovą, skalbimo mašiną, šaldytuvą. Daug gerų žmonių Lietuvoje yra. Žmonės kas kiek galėjo, tiek padėjo.“

Gaisro metu sveikas liko tik ūkinis pastatas su gyvuliais. Lavreckai turi keturias karves, du veršelius, augina paršelių. „Dar per žiemą juos pašersime, vasarą paauginsime ir parduosime visą ūkį“ – yra sakęs P.Lavreckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų