REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį žiniasklaidoje pasirodė informacija apie tai, kad lietuvių gerbiamą ir mylimą aktorių Kostą Smoriginą (64) nuo darbų sustabdė mikro insultas. 

Pirmadienį žiniasklaidoje pasirodė informacija apie tai, kad lietuvių gerbiamą ir mylimą aktorių Kostą Smoriginą (64) nuo darbų sustabdė mikro insultas. 

REKLAMA

Jis pats žurnalistams sakė, kad nors jaučiasi gerai ir yra nusiteikęs optimistiškai, vis dėlto šiuo metu nejaučia kairės rankos ir laukia reabilitacijos. 

„Taip, šiuo metu esu ligoninėje. Tikrai ištiko insultas. Ne pats blogiausias - mikro. Manęs laukia reabilitacija, toliau bus tęsiamas gydymas. Po insulto visai nejaučiu kairės rankos, bet čia laikina“, - optimistiškai kalbėjo aktorius.

Liga griebia jaunus žmones

Medikai teigia, kad insultas - antroji pagal dažnumą kraujagyslių kilmės liga. Statistika liūdina - šia liga vis dažniau serga jauni žmonės. 

Insultas ištinka tada, kai pažeidžiama tam tikra smegenų dalis. Sustojus kraujo apytakai, ima trikti smegenų ląstelių veikla ir jeigu ji nėra laiku normalizuojama, tikėtina, ląstelės pradės irti. Būtent dėl to dažniausiai žmones, ištiktus insulto, paralyžiuoja. 

REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad Lietuvoje kasmet vidutiniškai insultą patiria daugiau nei 8 tūkstančiai žmonių. Daugumą jų ši liga prikausto prie lovos. 

Mikro insultas - švelnioji tikrojo insulto forma. Tikėtina, kad po jo nelieka didelių pažeidimų, o atsiradę simptomai, pavyzdžiui, kai kurių galūnių paralyžius, išnyksta visai netrukus. 

REKLAMA

Jei turite polinkį į aukštesnį kraujo spaudimą, būtina stebėti savo būklę kiekvieną dieną. Taip pat būtinai kiekvieną dieną mankštinkitės bent po 30 minučių. Nerūkykite, reguliuokite savo svorį, vartokite mažiau druskos ir valgykite neriebų maistą, nepiktnaudžiaukite alkoholiu. 

Būtina stebėti kraujospūdį

Všį Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojas Andrius Petkevičius tv3.lt yra sakęs, kad nesiimant gydyti aukštą kraujospūdį, viskas gali baigtis infarktu ar insultu. Taip pat ilgą laiką esant aukštam kraujo spaudimui gali būti pažeidžiami inkstai ar sutrikti rega.

REKLAMA
REKLAMA

„Kraujospūdis veikia visas mūsų organizmo sistemas, tad ilgą laiką negydant aukšto kraujospūdžio gali būti pažeistos smulkiosios ir stambiosios kraujagyslės, dėl ko vėliau gali išsivystyti širdies ritmo sutrikimai, širdies nepakankamumas, širdies infarktas, inkstų veiklos sutrikimai, inkstų funkcijos nepakankamumas, pažeidžiama rega, smegenų kraujotakos sutrikimai, pažeidžiantys funkcijas, kaip atmintis, mąstymas ar net grėsti smegenų insultas.

Padėti išvengti per aukšto kraujospūdžio ir atitolinti vaistų naudojimą reikėtų kuo anksčiau pradėti laikytis sveikos gyvensenos principų – nerūkyti, mesti antsvorį, palaikyti normalų kūno svorį, sportuoti, sveikai maitintis.

Visgi, fizinis aktyvumas itin gali padėti jauniems ir dar rimtų ligų neturintiems, tačiau ilgamečiams pacientams tai bus tik pagalbinė priemonė medikamentiniam gydymui“, – sako šeimos gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų