REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
44
Oksana Pikul pasidalino tobulu šeimos vakaru (nuotr. Instagram)

Sekmadienį pramogų pasaulyje užsiplieskė dar vienas konfliktas, kurio epicentre - makiažo meistrė Oksana Pikul-Jasaitienė su krepšininku Simu Jasaičiu. 

44

Sekmadienį pramogų pasaulyje užsiplieskė dar vienas konfliktas, kurio epicentre - makiažo meistrė Oksana Pikul-Jasaitienė su krepšininku Simu Jasaičiu. 

REKLAMA

Sekmadienį vyras pristatytas į Vilniaus miesto 1-ąjį komisariatą gavus pranešimą apie smurtą artimoje aplinkoje. Šaltinių teigimu, neblaivus krepšininkas smurtavo prieš savo žmoną Oksaną Pikul-Jasaitienę.

Pranešama, kad krepšininkui komisariate nustatytas 0,94 promilės girtumas. Įtariama, kad į komisariatą S.Jasaitis galėjo būti atgabentas dėl to, kad įžeidinėjo savo žmoną O.Pikul ir sukėlė jai fizinį skausmą – "griebė ir pasuko" jai už rankos.

Tai atvejis, nuskambėjęs per visą Lietuvą, nes jo centre - du garsūs asmenys, o šalia jų - mažylis namuose. Vis dėlto Lietuvoje, deja,  smurto atvejų - daugybė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip elgtis su vaiku po konflikto ar smurto šeimoje? Kaip bendrauti ir kokių klaidų nekartoti, jei norite, kad jūsų namuose išaugtų stipri, nepažeista ir protinga asmenybė? 

REKLAMA

Vaikai mato emocijų šuolius

Psichologai sutartinai tvirtina, kad didžiausia žala tada, kai konfliktuoja du suaugę žmonės, padaroma mažiems vaikams, kurie, gali atrodyti, nieko nesupranta, tačiau iš tiesų suvokia gerokai daugiau, nei galima galvoti. 

Vaikų psichiatras Linas Slušnys įsitikinęs, kad netrukus po užgesusio konflikto, tėvai privalo vėliau aiškiai pasakyti savo vaikams, kad jie niekuo dėti ir nėra susiję su tėvų tarpusavio pykčiu ir agresija. 

„Klaidinga manyti, kad maži vaikai nieko nesupranta. Tiesą sakant, kuo vaikas mažesnis, tuo stresas jam yra didesnis. Priežastis yra ta, kad vaikas, kai yra labai mažas, mažiau suvokia žodžius ir tekstą.

REKLAMA
REKLAMA

Jis viską labiau supranta per emocijas. Jis mato emocijų šuolius, skaito kūno kalbą. Matydamas, kas dedasi namuose, jis patiria milžiniškus išgyvenimus, kurių, tiesą sakant, net nemoka apibūdinti sau įprastais žodžiais.

Tėvų grubi klaida sakyti, kad maži vaikai kažko nesupranta. Vaikai reaguoja į viską: tėvų balso tembrą, toną, kūno kalbą. Jie pradeda mokytis būtent šių dalykų“, - sakė L.Slušnys. 

Tėvai turi inicijuoti pokalbį

Jo teigimu, po kiekvieno konflikto, kilusio šeimoje, būtina su vaiku bendrauti. Tėvai patys privalo inicijuoti pokalbį su mažyliu ir jam paaiškinti, kas įvyko šeimoje. 

„Kai praeina pyktis, konfliktai ir agresija, su vaiku būtina bendrauti. Jei norime su vaiku palaikyti tinkamą ryšį, privalome pasakyti vaikui, kad pykstame ne ant vaiko. Pirmiausia vaikas priima faktą, kad tėvai pyksta ant jo, nors tai dažniausiai - tikra nesamonė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvų pareiga po kiekvieno konflikto paaiškinti, kad vaikas su tuo nesusijęs. Būtina paaiškinti net ir priežastis, kodėl susipyko. 

Negalima sakyti, kad tai nėra vaiko reiaklas, nes vaikas tiesiog nebesupras, kokia yra situacija, kas vyksta tarp suaugusių žmonių ir kas laukia jo paties“, - kalbėjo psichiatras ir pridūrė, kad su vaiku būtina kalbėti net ir tada, kai jis pats nesidomi situacija. 

„Tai turi būti dviejų suaugusių žmonių inicijuotas pokalbis. Vaikui turi nebelikti klausimų, tapti viskas aišku dėl kilusios problemos“, - patikslino pašnekovas.  

Būtina užtikrinti saugumą

Ar įmanoma atpažinti vaiką, kurio namuose - nederami tėvų tarpusavlio santykiai? Ar nuolatiniai pykčiai bei konfliktai atsispindi vaikuose? 

REKLAMA

„Po vieno konflikto tikrai nesuprasi, tačiau jeigu konfliktai tęsiasi nuolat ir tai yra nuolatinis procesas šeimoje, be abejonės, tai veiks lyg antspaudas vaiko elgesyje ir veide.

Elgsenos gali keistis labai įvairiai. Pavyzdžiui, jeigu nuolat šaukiama ant mamos ar tėčio, jie rodo vienas kitam nepagarbą, tai ir vaikas tai gali imti daryti.

Maži vaikai veikia kaip kopijavimo aparatas. Kartais tėvai net nesupranta, kodėl vaikai liaujasi jų klausyti. Pasirodo, taip yra todėl, kad vaikas ima pastebėti, kaip tėvai vienas kitam nuolat priekaištauja, pykstasi, žemina“, - kalbėjo specialistas. 

Jei šeimoje buvo smurto atvejis, tai, pasak L.Slušnio, to akcentuoti ir jo gilinti nereikėtų - kitaip tariant, reikia kuo skubiau pasitraukti iš zonos, kuriame galėjo būti ar buvo smurtas. 

„Bet kokiu atveju būtina vaikui suteikti ir užtikrinti saugumo jausmą. Vaikas visada turi auti atsakymus į tai, kas įvyko, kodėl ir kas jam dabar bus“ , - sakė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų