REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Vanduo su citrina (nuotr. 123rf.com)

 Garsios užsienio žvaigždės, tarp kurių ir Jennifer Aniston, Hilary Duff, Christie Brinkley bei Gisele Bundchen, teigia, jog savo dienos neįsivaizduoja be stiklinės karšto, šalto ar drungno vandens bei citrinos skiltelės jame.

10

 Garsios užsienio žvaigždės, tarp kurių ir Jennifer Aniston, Hilary Duff, Christie Brinkley bei Gisele Bundchen, teigia, jog savo dienos neįsivaizduoja be stiklinės karšto, šalto ar drungno vandens bei citrinos skiltelės jame.

REKLAMA

Būtent dėl tokių asmenų vanduo su citrina įgavo didelį populiarumą. Kai kurie teigia, jog šis gėrimas gerina virškinimą, subalansuoja kūno pH lygį, išvalo organizmą, stiprina imuninę sistemą ir gerina odos būklę. Kiti priduria, jog vanduo su citrina padeda kovoti su nepageidaujamais kilogramais.

Ar iš tiesų šis pigus, paprastas ir namuose lengvai paruošiamas gėrimas turi tiek naudos? Štai ką apie tai pasakė užsienyje garsūs mitybos specialistai.

Ar visa tai, kas yra sakoma, tiesa?

Po 8 valandų saldaus miego, stiklinė vandens su citrina yra puikus ir išties beveik nekaloringas būdas pradėti rytą, teigė mitybos ir dietetikos akademijos atstovas, dietistas Wesleys Delbridge‘as.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugiausia naudos šioje kombinacijoje turi vanduo, o ne citrina“, - sakė jis.

Daugelis žmonių geria nepakankamai vandens, todėl, ėmus gerti vandenį su citrina, jie pajus šio gėrimo naudą, t.y., atsilaisvins užkietėję viduriai, pagerės odos būklė, ims tirpti kilogramai.

REKLAMA

Kai organizme yra nepakankamai vandens, sulėtėja medžiagų apykaita. Kuomet norint atsikratyti viršsvorio, saldūs gazuoti gėrimai pakeičiami į vandenį su citrina, žmonės pastebi, jog pasikeitė jų kūno masė. Dėl dehidratacijos sulėtėja ir smegenų veikla, kad ši sutaupyta energija būtų skirta kūno funkcijoms atlikti, todėl neretai asmenys jaučiasi lyg apsnūdę, suprastėja jų atmintis.

Tačiau bet kokio - karšto, šalto, su citrina ar braškėmis - vandens gėrimas vėl viską sugrąžins į pradinę padėtį.

Ne, vanduo su citrina nėra stebuklingas, teigė Wesleys Delbridge‘as. Jis pridūrė, jog nebuvo atlikti jokie tyrimai, patvirtinantys šio gėrimo naudą. Be to, pati citrina nėra labai gausiomis maistinėmis medžiagomis pasižymintis vaisius.

REKLAMA
REKLAMA

Nors citrinose yra vitamino C, o tyrimai atskleidė, jog šio vitamino trūkumas susijęs su prasta imuniteto funkcija, jose yra toks mažas šios medžiagos kiekis, jog ji neturės didžiulės įtakos stengiantis apsisaugoti nuo gripo ar bandant pagerinti bendrą organizmo būklę.

Pasak Nacionalinio sveikatos instituto, moterims per dieną būtina suvartoti maždaug 75 mg vitamino C. Deja, bet vienos citrinos skiltelės sultyse yra tik 1 mg šios naudingos medžiagos, o jei suvalgote ir patį vaisių, šį kiekį padidinate iki 4 mg. Visa tai yra tik 5% visos dienos normos, pasakojo Niujorko valstijos Mitybos ir dietetikos akademijos atstovas Jonathanas Valdezas.

Tą patį galima pasakyti ir apie citrinose esančius antioksidantus, kurie, kaip teigiama, kovoja su vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu teiginiai, jog vanduo su citrina išvalo organizmą ir kažkaip atstato natūralų jo pH, yra melagingi. Toksinus iš kūno pašalina mums visiems gerai pažįstami organai – kepenys ir inkstai, o už normalų kūno pH atsakingi plaučiai, inkstai, kraujas ir kaulai. Trumpai tariant, maistas, kurį valgote, nepadės atkurti natūralaus pH.

Patarimas

Jei jums sunku save priversti gerti vandenį, jums nepatinka jo skonis arba bandote sumažinti suvartojamų saldžių gėrimų kiekį, išbandykite vandenį su citrina.

Tačiau atminkite, kad jaučiamas rūgštus skonis patiks ne visiems. Be to, ilgalaikis vandens su citrina vartojimas gali dirginti skrandį, pasunkinti rėmens ar sukilusios rūgšties simptomus, susilpninti dantų emalį ir pakenkti dantenoms. Tad jei nusprendėte gerti šį, kaip jau išsiaiškinome, niekuo neypatingą, tačiau skanesnį gėrimą, naudokitės šiaudeliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų