REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Apimtys sparčiai mažės! (nuotr. Fotolia.com)

Visi žino, kokie maisto produktai padeda tirpti kilogramams, o apie kokių naudą dar reikėtų šiek tiek pasidomėti. Pastarajai kategorijai priklauso ir riešutų sviestas.

35

Visi žino, kokie maisto produktai padeda tirpti kilogramams, o apie kokių naudą dar reikėtų šiek tiek pasidomėti. Pastarajai kategorijai priklauso ir riešutų sviestas.

REKLAMA

Tai – daug maistinių medžiagų turintis, skanus ir prie visko tinkantis gaminys, tačiau, kadangi dviejuose šaukštuose šio skanėsto yra net 190 kcal, iš kurių net 144 sudaro riebalai, lengva manyti, jog tiems, kas nori padailinti figūrą, prie riešutų sviesto pirštų geriau nekišti.

Stebėti, kiek kiekvienas žmogus suvartoja riebalų, yra naudinga, tačiau asmenys, siekiantys ištirpdyti kelis riebaliukus ant savo kūno, turėtų į savo mitybą įtraukti ir šį produktą.

Amerikos klinikinės mitybos žurnale išspausdintoje apžvalgoje rašoma, jog riešutai gali padėti sumažinti apetitą ir kontroliuoti alkį, o Purdue universiteto mokslininkų atlikti tyrimai atskleidė, jog ilgalaikis riešutų ir riešutų sviesto vartojimas gali padėti nesugrįžti jau anksčiau išnykusiems kilogramams.

REKLAMA
REKLAMA

„Praeityje riebalai įgavo labai prastą reputaciją, kadangi viename jų grame slepiasi dvigubai tiek kalorijų, kiek yra tokiame pat angliavandenių ar baltymų kiekyje“, - sakė dietistė ir sveikatos trenerė Lisa Booth. „Jei ignoruosite suvartojamus riebalus, savo kūnui nesuteiksite taip reikalingų kalorijų ir energijos, o tai tik dar labiau sulėtins jūsų medžiagų apykaitą.“

REKLAMA

Nepaisant to, jog žemės riešutuose, iš kurių gaminamas riešutų sviestas, yra gerokai daugiau baltymų nei kituose riešutuose (dviejuose šaukštuose yra maždaug 7 g), žemės riešutai savo sudėtyje taip pat turi mums naudingų ir labai reikalingų skaidulų (2 g) ir sveikų augalinės kilmės nesočiųjų riebalų (16 g).

Būtent dėl šių priežasčių žemės riešutai yra lėčiau virškinami, mes ilgesnį laiką jaučiamės sotūs, nenorime užkandžiauti, teigė mitybos specialistė Rebecca Lewis. Jei į rytinę košę įmaišysite pusę šaukšto riešutų sviesto, iki pietų jūs jausitės tikrai sotūs ir nesinorės užkandžiauti nesveikais produktais, be to, dienos eigoje suvartosite mažiau kalorijų.

REKLAMA
REKLAMA

Riešutai naudingi dar ir dėl to, jog jie bet kokiai mitybai suteikia šiek tiek savotiško džiugesio.

Viena iš priežasčių, kodėl žmonėms nepavyksta pasiekti savo tikslų, susijusių su svorio metimu, yra ta, jog jiems greitai atsibosta ta nuobodi ir itin griežta mityba. Nei vienas nenori maitintis vien tik sausomis salotomis ir liesa vištiena, tiesa?

Riešutų sviesto nauda

Nors šiame gaminyje aptinkama labai daug ir įvairių maistinių medžiagų, jis yra gan kaloringas. Riešutų sviestą stenkitės valgyti tik kartą per dieną (1 porcija – 2 valg. šaukštai (190 kcal)) ir nepamirškite priskaičiuoti kalorijų.

Riešutų sviesto nereikėtų suvartoti daugiau nei po šaukštą prie pagrindinio patiekalo ir po arbatinį šaukštelį kartu su užkandžiu, kitaip greitai pasieksite dienos kalorijų normą ir savo kūnui suteiksite daugiau energijos nei reikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, dėl gan išskirtinio skonio, norint juo pagardinti net ir pačius sveikiausius produktus, pavyzdžiui, obuolius, saliero lazdeles, pilno grūdo angliškus keksiukus, riešutų sviesto nereikia naudoti labai daug. Užtenka tik arbatinio šaukštelio šio gaminio, kad būtų numalšinti bet kokie norai.

Jei jums sunku kontroliuoti porcijas, išbandykite riešutų sviesto miltelius. Skoniu jie beveik identiški originaliam gaminiui, tačiau dviejuose šaukštuose miltelinio riešutų sviesto yra tik 45 kcal.

Vaikštinėjant po parduotuvę, jos lentynose ieškokite iš kuo mažiau ingredientų pagaminto riešutų sviesto. Idealiausia būtų rasti tik iš žemės riešutų pagamintą gaminį, kadangi jis yra sveikiausias. Daugelis gamintojų į riešutų sviestą įdeda perdirbto cukraus, druskos bei dirbtinių skonio stipriklių. Taip pat nesusigundykite mažiau riebalų turinčia preke, kadangi sumažinus riebalus, į riešutų sviestą dažniausiai pridedama daugiau druskos ir cukraus.

Atidarius riešutų sviesto indą, nenusigąskite jei riebalai atsiskyrė nuo pačių riešutų. Tai reiškia, jog gaminyje nėra jokių kenksmingų priedų, tokių kaip hidrogenizuoti aliejai ar fruktozės sirupas, kuris, skaičiuojantiems krentančius kilogramus, tikrai ne į naudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų