REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugėja žmonių savo namuose jeigu ne laikančių, tai planuojančių laikyti kuo egzotiškesnius gyvūnus, matytus keliaujant po įvairiausius kraštus. Specialistai grūmoja – ne visiems jiems vieta mūsų šalyje.

Daugėja žmonių savo namuose jeigu ne laikančių, tai planuojančių laikyti kuo egzotiškesnius gyvūnus, matytus keliaujant po įvairiausius kraštus. Specialistai grūmoja – ne visiems jiems vieta mūsų šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mat vienų laikyti neleidžia įstatymai dėl pavojaus jų ar šeimininkų gyvybei, o štai kiti tiesiog nerekomenduotini, nes platina įvairiausias ligas, apie kurias mes nė nenutuokiame. Ir kur jau Lietuvai tigras ar liūtas, jeigu, kaip sako specialistai, kaimynas kaimyną skundžia dėl laikomų bičių.

REKLAMA

Taip aštuonmetis Mindaugas ruošia savo augintines – sesutes šinšilas vakariniam pabėgiojimui. Jas, prieš kelerius metus berniukas gavo dovanų.

Šeima dar laiko šunį ir žuvytes. Tačiau svajoja apie dar vieną egzotišką šeimos narį.

Šioje šeimoje vietos rastų ne tik egzotiniai gyvūnai – berniukas svajojo apie katiną, tačiau mama su juo po vienu stogu negalėtų būti.

Gyvūnų pardavėjai pastebi, kad daugėja žmonių, besidominčių egzotiškais gyvūnais ne tik dėl to, kad kai kam katinai ar šunys sukelia alergiją. Pasirodo, keliaudami žmonės pažįsta daugiau įvairesnių gyvūnų, ir vieną kitą nori prisijaukinti ir laikyti namuose. Tad štai už dyką parduotuvėje atiduodama gyvūnų globos namų augintinė – dviejų mėnesių kalytė – labiau domina jos išsigandusias jūros kiaulytes.

REKLAMA
REKLAMA

O štai pirkėjai vis dažniau plačiau atveria pinigines norėdami įsigyti netradicinius augintinius.

Pardavėjai sako, kad prieš parduodami vieną ar kitą egzotišką gyvūną labai gerai įsitikina, ar pirkėjas perka su meile, ar tik pažaisti. Todėl dažniausiai vietoj itin egzotiško, vienetinio gyvūno, siūlomi įprasti – jūros kiaulytės, papūgėlės ar žuvytės.

Aplinkos ministerijos gamtosaugininkai sako sulaukiantys prašymų laikyti ir dar egzotiškesnius gyvūnus. Pavyzdžiui, lūšis, pumas, gyvates. Tačiau įstatymai tai draudžia ir žmonės dažniausiai sulaukia neigiamo atsakymo į prašymą išduoti leidimą. O laikantys nelegaliai įsigytus gyvūnus gali ne tik baudą užsitarnauti, bet ir rizikuoja susirgti įvairiomis ligomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad specialistai rekomenduoja: jeigu jau nutarėm pirktį gyvūną, tai bent jau patikimoje vietoje įsigykime. O štai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai paantrina – norit gyvūnų, pagalvokit, ar jie nekenks kaimynams. Mat per metus gaunama net ir ne po vieną skundą, kai gyviai tampa konfliktų priežastimi.

Užkliūva ne tik egzotiniai paukščiai, ropliai, graužikai ar žinduoliai.

Dažniausiai žmonės skundžiasi kaimynystėje laikomomis bitėmis. Esą pasiskundžiama net ir neįgėlus, o tik bijant, kad gali įgelti. Tad apie liūtų ar tigrų legalizavimą Lietuvoje jau ir kalbos būt negali. Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų