REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užspringimas – svetimkūnio patekimas į kvėpavimo takus, kada kiekviena minutė gali tapti itin svarbi gelbėjant žmogaus gyvybę. Tikriausiai ne kartą esame susirūpinę, ką daryti, jei užspringsime būdami vieni ar kaip padėti šalia užspringusiam žmogui.

Užspringimas – svetimkūnio patekimas į kvėpavimo takus, kada kiekviena minutė gali tapti itin svarbi gelbėjant žmogaus gyvybę. Tikriausiai ne kartą esame susirūpinę, ką daryti, jei užspringsime būdami vieni ar kaip padėti šalia užspringusiam žmogui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į visus šiuos svarbius klausimus atsako Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties Operatyvinės pagalbos padalinių vadovas Igoris Lukaševas.

REKLAMA

„Užspringimai yra dviejų tipų: dalinis ir visiškas užspringimas. Dalinio užspringimo metu žmogus kosėja, jo veidas parausta, ima tekėti ašaros, tačiau nukentėjęs dažnai gali kalbėti, įkvėpti oro ir yra sąmoningas. Kitas atvejis – visiškas užspringimas, kada tik griebiamasi už kaklo, nepavyksta įkvėpti, ištarti žodžių, veidas pamėlsta bei žmogus gali greitai prarasti sąmonę“, – vardina Igoris Lukaševas.

Kaip padėti užspringusiam?

Užspringimo priežastys gali būti kelios. Suaugusieji dažnai užspringsta skubėdami, besijuokdami ar kalbėdami valgant bei geriant, taip pat tinkamai nesukramtydami maisto. Kita priežastis – nesaikingas alkoholio vartojimas, kada apsvaigus į lovą atsigulama miegoti ant nugaros ir užspringstama vėmimo metu.

REKLAMA
REKLAMA

Panaši situacija su kūdikiais, kada nesulaukus, kol vaikas pavalgęs atpils, jis paguldomas į lovytę ir vėliau gulint tokioje padėtyje vaikui atpylus užspringimas garantuotas. Taip pat vaikai dažnai užspringsta labai smulkiais žaislais ar jų detalėmis.

„Dalinai užspringusį žmogų aplinkiniai pirmiausia turi skatinti kuo dažniau ir smarkiau kosėti, kadangi kosulys yra tinkamiausia priemonė pašalinti svetimkūnį iš kvėpavimo takų. Dažnai aplinkiniai puola užspringusiam trankyti per nugarą, tačiau to jokiu būdu negalima daryti, taip tik apsunkinsite situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei kosėjimas nepadeda ir situacija negerėja, visuomet skambinkite į greitosios pagalbos stotį, kur dispečeris konkrečiai duos nurodymus kaip padėti užspringusiam ir atsiųs pagalbą“, – pataria specialistas.

Visiško užspringimo atveju patartina iš karto skambinti greitąjai pagalbai, kuri galės iš karto konsultuoti, kaip padėti nukentėjusiam ir atsiųsti pagalbą. Tokioje situacijoje, pasak pašnekovo, svarbiausia aplinkiniams nepulti į paniką, o atidžiai klausytis dispečerio nurodymų, kadangi tuo metu kiekviena akimirka svarbi gelbstint žmogaus gyvybę. 

REKLAMA

„Visiškai užspringęs žmogus automatiškai griebiasi už gerklės, rodo užspringimo ženklą – nykščiu ir rodomuoju pirštu apkabina kaklą. Kosulys tokio užspringimo atveju labai silpnas ir neveiksmingas, bandant žmogui kvėpuoti atsiranda švilpesys ir kvėpavimas vis sunkėja.

Tokioje situacijoje suduokite penkis kartus į tarpumentę ir jei tai nepadeda atspringti, imkitės Heimlicho manevro: atsistokite užspringusiam žmogui už nugaros, apkabinkite jį per juosmenį viena ranka ir lengvai palenkite žmogų į priekį. Sugniaužkite kumštį ir pridėkite nykštį užspringusiam prie viršutinės pilvo dalies vos žemiau šonkaulių. Kita ranka suimkite savo kumštį nukentėjusiojo skrandžio lygmenyje ir apkabinus staigiu judesiu traukite žmogų link savęs, lyg norėtumėte jį kilstelėti. Tai atlikite penkis kartus“, – nurodo Igoris Lukaševas.

REKLAMA

Jei po šių veiksmų atspringti nepavyko ir žmogus prarado sąmonę, reikėtų pradėti gaivinimą. Remdamasis praktika specialistas rekomenduoja, jog prieš gaivinimą reikėtų pražioti nukentėjusiojo burną ir patikrinti, ar nesimato svetimkūnio. Tokiu atveju jį reikėtų kuo greičiau ištraukti, galima net pirštais ir nedelsiant pradėti gaivinimą įpūtimais ir krūtinės ląstos paspaudimais.

Jei esate vienas

Jei žmogui esant vienam namuose jį ištiko visiškas užspringimas, dar esant sąmoningam reikėtų kuo skubiau bėgti prie žmonių ir sutartiniu ženklu rodyti, kad esate užspringęs. Deja, tačiau visiškai užspringęs žmogus pats sau pagalbos išsikviesti nesugebės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dalinio užspringimo metu esant vienam dažniausiai sukausto baimė, tačiau jei esate sąmoningas, reikėtų stengtis kiek įmanoma reaguoti ramiau ir nepulti į paniką, stengtis kuo daugiau kosėti ir skambinti į greitosios pagalbos stotį, įsijungti garsiakalbį ir klausytis dispečerio nurodymų, kaip toliau elgtis tokioje situacijoje“, – teigia pašnekovas.

Taip pat siekiant padėti neužspringti nuo alkoholio ar narkotikų apsvaigusiems žmonėms, reikėtų juos paguldyti ant šono ir pasirūpinti, kad galva būtų pasvirusi į šoną, o neužversta. Tokiu atveju jie bus apsaugoti nuo situacijos, kada užspringstama vemiant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų