REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Moters kūnas po gimdymo (nuotr. Instagram)

 Po gimdymo ar netekus daug svorio neretai atsiranda pilvo odos perteklius, o dėl ištemptų pilvo raumenų susilpnėja pilvo siena ir atsiranda atsikišęs pilvukas.

11

 Po gimdymo ar netekus daug svorio neretai atsiranda pilvo odos perteklius, o dėl ištemptų pilvo raumenų susilpnėja pilvo siena ir atsiranda atsikišęs pilvukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su nemaloniais kūno pokyčiais moterims susitaikyti nelengva – atrodo, kad jokie drabužiai netinka, o suglebusio pilvo atsikratyti dažnai nepadeda nei dietos, nei sportas. Apie šios patologijos atsiradimo priežastis ir galimus sprendimo būdus pasakoja klinikos „Grožio chirurgija“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Donatas Samsanavičius.

REKLAMA

Užkoduota genetikoje?

Neretai nepageidaujamas pilvas išryškėja po gimdymo – jei vaisius buvo didelis, net ir vienas nėštumas gali lemti tiesiųjų pilvo raumenų prasiskyrimą, dėl ko pilvas pasidaro suglebęs, atsiranda odos perteklius pilvo apačioje. Panašų efektą gali sukelti ir šokinėjantis svoris.

Dažniausiai tai lemia genetinis paveldimumas: kai kurioms net 5 – 6 kilogramų svorio svyravimas ilgainiui nulemia atsikišusio pilvo susidarymą, o kitoms numetus net 30 kilogramų oda ir raumenys susitraukia patys. Tad nė viena nėra nuo to apsaugota.

REKLAMA
REKLAMA

Jei prasiskyrę pilvo raumenys ilgainiui savaime nesusitraukia, nebelieka šansų tai ištaisyti dietomis ar sportu, tad vienintelis būdas pakeisti pilvo išvaizdą – pilvo plastikos operacija, kurios metu koreguojamos pilvo sienos deformacijos. Atsižvelgiant į deformacijos apimtį, gali būti atliekama visos arba dalies pilvo sienos plastika.

Dažniausiai pilvo plastikos operacija atliekama kelis kartus gimdžiusioms moterims, ypač jei jos laukėsi dvynukų ir po gimdymo pilvo siena visiškai atsipalaidavo. Tos pačios operacijos metu yra galimybė pakoreguoti ir krūtinę, kuri po žindymo ar esant svorio svyravimui dažnai suglemba – po šių operacijų pacientės džiaugiasi pastebimai pasikeitusiu viso kūno kontūru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būdas atstatyti pilvo formą

Pilvo plastikos operacija taikoma pacientėms, nėštumo metu priaugusioms ar neseniai atsikračiusioms daug svorio ir likus kabančiai odai, turint strijų tarp bambos ir gaktos, suglebusią pilvo odą ar po nėštumo prarastą pilvo formą.

Operacijos metu pašalinamas odos perteklius iš pilvo srities, daugiausia iš apatinės jo dalies. Jei problema yra tik prasiskyrę pilvo raumenys, pilvo odos pertekliaus nėra, o odos elastingumas išlikęs, galima atlikti dalies pilvo sienos plastiką. Tokiu atveju operacinis pjūvis būna trumpesnis.

REKLAMA

Nors pilvo plastikos operacija dažnai derinama su riebalų nusiurbimu iš pilvo ir juosmens srities, šios procedūros yra skirtingos. Riebalų siurbimo metu jie yra šalinami iš poodžio, o pilvo plastikos metu šalinamas odos ir riebalinio audinio perteklius, ir ji atliekama žmogui, kuris turi kabančią odą pilvo srityje.

Gailisi, kad nesiryžo anksčiau

Procedūra neįmanoma, jei nėra odos pertekliaus arba jei yra per didelis nutukimas. Būna ir taip, kad žmogus, kuriam buvo atlikta pilvo plastika, laikui bėgant, vėl priaugo ir numetė daug svorio, pilvas vėl tapo laisvesnis, audiniai paprastai nebegrįžta į savo vietas.

REKLAMA

Kai kuriais atvejais pakartotinę operaciją atlikti galima, kai kuriais – ne. Pilvo plastika taip pat nėra įmanoma, jei po šonkauliu yra darytas pjūvis, nes atsiranda rizika, kad likę randai gali sutrikdyti kraujotaką.

Ši procedūra – tai tikrai ne tas pats, kaip nueiti į kirpyklą, o gijimo laikotarpis užtrunka apie porą mėnesių, nes tiek laiko po operacijos reikia nešioti kompresinius drabužius, prispaudžiančius pilvą. Taip pat beveik metus patariama nerodyti rando saulėje, kad jis, kiek įmanoma, išbaltų.

Visgi, per ilgą savo darbo patirtį nesutikau nė vienos moters, kuri, atlikusi pilvo plastiką, to gailėtųsi. Vienintelis dalykas, kurio moterys gailisi po šios procedūros – kad tam nesiryžo anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų