REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Liežuvis (nuotr. 123rf.com)

 Kaip šiandien jaučiasi jūsų liežuvis? Nors šis klausimas skamba kiek keistai, bet stipriausias kūno raumuo gali papasakoti apie jūsų sveikatą.

4

 Kaip šiandien jaučiasi jūsų liežuvis? Nors šis klausimas skamba kiek keistai, bet stipriausias kūno raumuo gali papasakoti apie jūsų sveikatą.

REKLAMA

Dėmesį į liežuvį atkreipiate retai, tačiau jei pasikeitė jo spalva, jis ėmė skaudėti, tai signalas, jog metas pasirūpinti savimi.

Iš pradžių reikėtų sužinoti, kaip turėtų atrodyti sveiko žmogaus liežuvis. Jis dažniausiai yra šviesios rožinės spalvos, o jo paviršius padengtas mažais gumbeliais, vadinamais papilėmis. Įprastai liežuvis spalvos be reikalo nekeičia, ant jo neatsiranda spuogeliai, jo neturėtų dilgčioti, deginti ar skaudėti.

Štai apie kokias ligas gali pranešti pasikeitęs liežuvis.

Tapo ryškiai raudonas

Nebent jei ką tik suvalgėte dubenį braškių ar sučiulpėte ledinuką, raudonos spalvos liežuvis tikrai nėra normali jo būklė.

REKLAMA
REKLAMA

Jei jūsų liežuvis pakeitė spalvą, štai apie kokias sveikatos problemas tai gali pranešti:

• Jums trūksta vitaminų. Spalva kisti gali dėl to, jog netenkate skonio receptorių. Tai nutinka, kai organizmui trūksta tam tikrų vitaminų, ypač B12, folio rūgšties ar geležies. Pats metas pradėti vartoti maisto papildus arba valgyti daugiau produktų, kuriuose aptinkama šių vitaminų.

REKLAMA

• Skarlatina. Jei jums pakilo temperatūra, jūsų liežuvis tapo ryškiai raudonas, vertėtų pasitikrinti, ar nesergate šia bakterine liga. Skarlatina dažniausiai susergama kartu su streptokokine angina.

• Išsausėjusi burna. Jei pastaruoju metu jus kankina troškulys, jūsų burna tapo neįprastai sausa, o liežuvis pakeitė spalvą, kreipkitės į vaistininką, papasakokite jam apie savo simptomus ir jis jums paskirs tinkamus vaistus šiai problemai gydyti.

Tapo baltas

Jei pastebėjote, jog jūsų liežuvį padengė baltos spalvos „antklodė“, gali būti, jog jums pienligė. Dažniausiai šią ligą išprovokuoja antibiotikų sunaikintos gerosios organizmo bakterijos, kurios savo vietą užleidžia kitoms bakterijoms. Kreipkitės į gydytoją, kuris jums išrašys su gryneliu kovojančius vaistus.

REKLAMA
REKLAMA

Baltos dėmės

Ant arba po liežuviu atsirado balta dėmė, dar kitaip vadinama leukoplakija. Jei taip nutiko, per daug nerimauti nereikėtų.

Tačiau jei turite žalingą įprotį rūkyti, šios baltos dėmės gali susijusio su vėžiniais susirgimais, todėl vertėtų pasirodyti gydytojui.

Įtrūkimai ir raukšlės

Ar sunerimti privertė ant liežuvio ar jo šonuose atsiradę įtrūkimai? O ką daryti, jei atsirado raukšlių arba gilių vingių? Nesijaudinkite, nes tai vienas iš požymių, atsirandantis žmogui senstant.

Dažniausiai tokie pakitimai nėra pavojingi sveikatai, tačiau jų vietoje, jei raukšlės yra nepakankamai gerai išvalomos, gali atsirasti infekcija. Jei kartu su šiais simptomai iš burnos ėmė sklisti nemalonus kvapas arba ėmė skaudėti liežuvį, apsilankykite pas gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skausmingos žaizdelės

Jei burnoje, ant ar po liežuvių atsirado skausminga žaizdelė, tai tikriausiai gangreninis stomatitas arba burnos opa. Žaizdelės dažniausiai būna apvalios formos, gilios, baltos spalvos ir raudonais pakraštėliais.

Maždaug 2 savaičių laikotarpyje jos užgyja savaime, tačiau iki tol reikėtų vengti aštraus ar rūgštaus maisto. Ekspertai nežino tikslios gangreninio stomatito atsiradimo priežasties, tačiau manoma, kad tai susiję su stresu arba burnos gleivinės pažeidimais.

Raudonos spalvos spuogeliai

Kartais po liežuvių, ant jo ar liežuvio šonuose galite pastebėti besiformuojančius raudonus spuogelius. Ant liežuvio atsiradę spuogeliai gali byloti apie papilėmių uždegimą, o raudoni ilgą laiką neišnykstantys spuogeliai gali būti vienas iš burnos vėžio simptomų. Neignoruokite šio simptomo ir nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

REKLAMA

Juodi ar rudi plaukai

Ar sunerimote, kad jūsų liežuvis nevirstų plaukuotu monstru? Ant liežuvio atsiradę juodos ar rudos spalvos pūkeliai nėra plaukai. Taip nutinka, kai ima daugintis ant liežuvio esančios ląstelės, o kūnas nespėja jomis atsikratyti, todėl jose įstrigus maisto ar gėrimų likučiams, kaupiasi bakterijos.

Taip pat vertėtų žinoti, kad bakterijų ant liežuvio padaugėja nesilaikant tinkamos higienos, tačiau kartais tai gali pranešti apie diabetą ar per didelį antibiotikų vartojimą. Kelis kartus per dieną valykitės dantis ir nepamirškite nuplauti liežuvio.

Jūsų liežuvis gali pasakyti apie jūsų sveikatos būklę, pranešti apie rimtesnius susirgimus, infekcijas arba būti prastos higienos požymiu. Įprastai kažko neįprasto ant liežuvio nepastebėsite, tačiau pasikeitus jo spalvai, pajutus skausmą, nereikėtų to ignoruoti.

Kitą kartą valantis dantis atidžiai veidrodyje apžiūrėkite ir savo liežuvį, nes jis pirmasis praneša apie sveikatos sutrikimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų