REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Raidui Petrauskui įteiktas svarbus apdovanojimas  (nuotr. asmeninio albumo („Facebook“)

Vargu ar šiomis dienomis ką nors nustebintų šokėjo profesija Lietuvoje. Šokių stilių yra ne viena rūšis, o ir jų atstovų tikrai netrūksta. Tačiau dvidešimtmetis Raidas Petrauskas tikrai išsiskiria iš visų. Jis – vienintelis Lietuvoje profesionaliai užsiimantis vogue šokiais.

12

Vargu ar šiomis dienomis ką nors nustebintų šokėjo profesija Lietuvoje. Šokių stilių yra ne viena rūšis, o ir jų atstovų tikrai netrūksta. Tačiau dvidešimtmetis Raidas Petrauskas tikrai išsiskiria iš visų. Jis – vienintelis Lietuvoje profesionaliai užsiimantis vogue šokiais.

REKLAMA

Šokio pedagogikos trečiakursio Raido Petrausko profesinių pareigų sąrašas tikrai platus: šokėjas, choreografas, šokių treneris, vienas pirmųjų, pradėjusių populiarinti vogue šokio kultūrą Lietuvoje. Lyg to bebūtų maža, Raidas priklauso pirmajai Prancūzijos vogue šokio šeimai „House of LaDurée“ ir olandų „Kiki House of Angels“.

Pats vaikinas yra kilęs Lietuvos uostamiesčio Klaipėdos, tačiau dabar studijuoja Vilniuje. Kas atvedė šokių trenerį į sostinę? „Atvykau dirbti ir studijuoti į Vilnių dėl galimybių save realizuoti. To gimtajame mieste man trūko“, – paaiškina jis.

REKLAMA
REKLAMA

Vogue šokių treneris atviras – visas jo gyvenimas yra kaip vienas didelis šokis. „Aš šoku visur ir visada – namuose, kolegijoje, šokių studijose ir teatre“, – sako Raidas.

REKLAMA

Pirmoje pamokoje atsidūrė apgaule

Daugelis mažų vaikų, vos tik išgirdę muziką stojasi ant mažų savo kojyčių ir džiugina aplinkinius pirmaisiais savo judesiais. Būtent nuo tokių vaikiškų pastrepsėjimų prasidėjo ir Raido šokių kelias. Vėliau, sulaukęs 12 metų, jis atsidūrė pirmoje savo šokių pamokoje.

„Kaip dabar prisimenu tą dieną, kai tuometinis mamos draugas apgaulės būdu nuvedė mane į pirmąją gatvės šokių pamoką ir pamatęs, jog dauguma kolektyvo šokėjų sudaro vien merginos, guodėsi mano mamai, kad tikriausiai aš čia ilgai neužsibūsiu. Tačiau šokio pamoka man patiko ir nuo tos dienos mano gyvenimas pradėjo keistis“, – savo pradžią prisimena vaikinas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pamažu Raidas kompiuterinius žaidimus pakeitė šokių pamokomis ir internetiniais šokių pamokų vaizdo įrašų stebėjimais. Praėjus dviems metams, vaikinas nusprendė ieškoti sau labiausiai tinkančios ir patinkančios šokių studijos Klaipėdoje ir atsidūrė Artūro Iljino „UFAS“ šokių studijoje.

„Ten praleistas laikas paskatino dar labiau tobulėti ir įtraukė mane į didesnę šokių bendruomenę. Būtent tada aš pradėjau savęs ieškojimo kelią šokyje ir atradau vogue šokio kultūrą“, – prisimena jis.

Palaikymo trūko nuo pat pradžių

Žinoma, nieko nuostabaus, kad išskirtinis vaikinas sulaukia įvairiausių komentarų, tačiau jis drąsiai būna savimi ir daro būtent tai, kas jam yra arčiausiai širdies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Artimiausi žmonės galbūt ne visada supranta tai ką aš darau ar tai kuo gyvenu, bet nuoširdų palaikymą iš jų pusės aš jaučiu visada, o tai man ir yra svarbiausia“, – tikina jis.

Vogue šokius Raidas atrado dar būdamas šešiolikos. Tačiau iš pradžių ne visi aplinkiniai teigiamai vertino būtent tokį vaikino pasirinkimą.

„Palaikymo sulaukiau tik iš artimiausių draugų, o dauguma kolegų ir kitų bendraamžių į visą tai žiūrėjo labai pašaipiai negalėdami suprast nei ką aš šoku, nei dėl ko. Nors dabar neretai iš tų pačių žmonių sulaukiu žinučių, jog tai ką aš darau yra nuostabu ir juos įkvepia“, – sako jis.

REKLAMA

Tačiau vaikinas su šypsena priduria: „Apie tai galvodamas tik šypteliu, kur jų palaikymas ir gražūs žodžiai buvo tada, kai jų man reikėjo labiausiai, nusprendus pradėti šokti vogue“, – mąsto Raidas.

Šokti su aukštakulniais sugeba ir vaikinai

Vogue šokiais Lietuvoje daugiau domisi merginos nei vaikinai. Jie reikalauja ypatingos plastikos ir manierų. Tačiau pats Raidas mano, kad norint būti profesionaliu bet kokio šokio stiliaus atstovu, neužtenka tik pasidomėti juo.

„Žmogus turi ne tik domėtis šokiu, bet ir gyventi juo. Jis privalo būti visiškas to dalyko fanatikas. O tai manau ir yra pagrindinė priežastis, kodėl profesionaliai vogue šokiu Lietuvoje niekas daugiau neužsiima“, – pasakoja vaikinas.

REKLAMA

O vogue šokiai Raidui tikrai yra visas gyvenimas. Neseniai internete paplito ir vaizdo įrašas, kuriame jis išsdrįso šokti su aukštakulniais bateliais. Nors šokti su tokia avalyne pasiryžtų tikrai net ne kiekviena mergina, Raidui tai tikrai nebuvo didelis iššūkis.

„Tiesą pasakius specialiai su jais mokytis vaikščioti ar šokti nebandžiau, tiesiog vieną dieną sugalvojau, jog studijos sezono atidarymui su savo mokiniais paruošiu bendrą pasirodymą, kuriame pašoksiu avėdamas aukštakulnius. Ir vuolia!

Rezultatas buvo ženkliai geresnis negu būtų galima tikėtis – jaučiausi taip lyg visą gyvenimą būčiau su jais vaikščiojęs ir šokęs“, – apie pasirinkimą pabandyti šokti būtent su aukštakulniais kalba jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Nuolatinis prizų laimėtojas

Prieš trejus metus atvykęs mokytis į Vilnių, Raidas pradėjo dar labiau domėtis vogue šokiais. Čia jis užsibrėžė tikslą – tapti vogue šokio kultūros dalimi.

„Vykdavau į užsienį, kad galėčiau sudalyvauti vogue šokio seminaruose ir pasisemti kuo daugiau žinių. Prikaupęs jų ne tik apie patį šokį ir jo kultūrą, bet ir mokymą šokti, nusprendžiau, kad ir Lietuvoje noriu auginti būtent tokio šokio kultūrą ir juo šviesti ir kitus. Pasidomėjęs labiau, radau studiją, kurią mačiau kaip perspektyviausią Vilniuje, padedančią siekti savo asmeninių tikslų. Pasirinkau gatvės šokių studiją „SKILLZ“, kurioje dirbu iki šiol“, – tikina jis.

REKLAMA

Dabar Lietuvoje vykstančiuose renginiuose Raidas dalyvauja kaip teisėjas, o šoka ir tarpusavyje varžosi jo mokiniai.

Tačiau pats Raidas išbandyti savo jėgų vyksta į tokias Europos šalis, kaip Prancūzija ar Olandija, kur vogue šokio bendruomenė ir pati kultūra yra gerokai pažengusi į priekį, o specialūs renginiai „Vogue balls“ vyksta vos ne kas antrą savaitgalį.

„Kadangi didžiąją dalį bendruomenės šokėjų sudaro vaikinai ir mažesnę dalį merginos, mes tarpusavyje nesivaržome, nes turime atskiras kategorijas.

Vaikinų tarpe populiariausia „Butch Queen Vogue Fem“, o merginų „Female Figure“ arba „Womens Performance“, – apie šokių kategorijas pasakoja jis.

REKLAMA

Šokių treneris Raidas didžiuojasi ir daugeliu laimėjimų, vien tik per pastaruosius metus vaikinas pelnė pagrindinį prizą Prancūzijoje vykusiuose „Black Lives Matter Vogue Ball“, „Black Panthers Kiki Ball“ ir Olandijoje vykusiame „Kingdom Under Water Part 2 Vogue Ball“ turnyruose.

Šiomis dienomis neretai yra žmonių, kurie turi didžiulių svajonių, bet atokiai tūno tamsiame kamputyje, laukdami savo laimės valandos. Tokiems žmonėms Raidas gali būti stipriu pavyzdžiu ir įkvėpimu.

„Pastebėjau, jog mes, žmonės, dažnai bijome ir, turbūt, patys tiksliai nežinome ko, bet ta baimė mums paprasčiausiai trukdo tapti laimingais.

Todėl vienintelis dalykas, kurį galiu patarti kitiems, kad ir kaip banaliai tai skambėtų - nebijokite ir siekite savo svajonių, tačiau prieš tai savęs paklauskite ar tikrai ir kaip stipriai to norite“, – pataria Raidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų