REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Mėnesinių kraujo reikšmė (nuotr. 123rf.com)

Menstruacijos apie moters sveikatą gali atskleisti labai daug naudingos informacijos. 2016 metais Amerikos akušerių ir ginekologų mokslininkai išspausdino pranešimą, kuriame rekomenduojama į mėnesinių metu išskiriamą kraują žiūrėti taip pat, kaip ir į žmogaus kraujospūdį, pulsą ir kūno temperatūrą.

31

Menstruacijos apie moters sveikatą gali atskleisti labai daug naudingos informacijos. 2016 metais Amerikos akušerių ir ginekologų mokslininkai išspausdino pranešimą, kuriame rekomenduojama į mėnesinių metu išskiriamą kraują žiūrėti taip pat, kaip ir į žmogaus kraujospūdį, pulsą ir kūno temperatūrą.

REKLAMA

Kodėl tai reikia daryti? Apart to, jog mėnesinės parodo, ar esate nėščia, ar ne, iš jų galima spręsti ir apie moters hormonų sveikatą, kuri yra be galo svarbi, kadangi tik nuo jos priklauso tinkamas smegenų funkcionavimas ir dauginimosi sistemos veikla.

Kas vienai moteriai atrodo normalu, kitai gali perspėti apie sveikatos sutrikimus. Sunerimti vertėtų tuomet, kai pasikeičia mėnesinių kraujo spalva. Štai į ką būtina atkreipti dėmesį.

Jei kraujas rožinės spalvos...

Tai gali reikšti, kad jūsų organizme sumažėjo hormono estrogeno kiekis. Moksliniai tyrimai patvirtino, kad estrogeno kiekį mažina per didelis fizinis aktyvumas, kas gali turėti įtakos ir jūsų mėnesinių reguliarumui, kartais jos net gali išnykti.

REKLAMA
REKLAMA

Nors gali atrodyti, jog tai nėra labai rimta, sumažėjęs estrogeno kiekis padidina osteoporozės riziką, tad jei neseniai pradėjote ruoštis maratonui, pirmą kartą gyvenime apsilankėte sporto salėje ir nebegalite be jos gyventi, suintensyvinote sporto rėžimą ir pastebėjote, jog jūsų mėnesinės tapo lengvesnės, išskyros šviesesnės arba jos atsiranda kur kas rečiau, vertėtų kreiptis į gydytoją.

REKLAMA

Rožinė mėnesinių kraujo spalva gali atsirasti ir dėl prastos mitybos, policistinio kiaušidžių sindromo, perimenopauzės, kuri atsiranda kiaušidėms pradėjus gaminti mažiau estrogeno ir ruošiantis menopauzei.

Jei kraujas skystas kaip vanduo...

Jei mėnesinės būtent tokios, jums trūksta tam tikrų maisto medžiagų. Baltos spalvos skystos mėnesinės signalizuoja apie mažakraujystę. Ypač vertėtų sunerimti, kai kurį laiką jūsų mėnesinės tampa vos pastebimos, kai turėtų būti atvirkščiai. Jei po 2-3 ciklų situacija nepagerėjo, kreipkitės į savo gydytoją ir prašykite būti ištirta ar jums netrūksta kokių nors maistinių medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA

Atminkite ir tai, kad geležies trūkumas gali padidinti mėnesinių kraujo kiekį. Jei per mažiau nei valandą jūs pakeičiate tamponą ar įklotą, o naktį reikia keltis net kelis kartus, jaučiatės pavargusi ir nesiorientuojanti aplinkoje, būtų neprošal pasitikrinti geležies kiekį kraujyje.

Jei kraujas tamsiai rudos spalvos...

Galbūt tik dabar iš jūsų kūno pasišalino seni gimdos sluoksniai arba ten likęs kraujas. Nepanikuokite, nes tai normalu. Nėra žinoma, kodėl taip vyksta, tačiau kartais kraujas mėgsta užsibūti ir pasišalinti labai lėtai. Per ilgą laiką jis oksiduojasi, todėl ir atrodo tamsiai rudas ar beveik juodas.

Gimdos sluoksnį kiekviena moteris pašalina skirtingai, tačiau dažniausiai rudas kraujas pasirodo mėnesinių pradžioje arba jų pabaigoje, todėl nerimauti dėl to tikrai nereikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei kraujas tirštas ir jame yra krešulių...

Jei nutiko būtent taip, gali būti, jog sumažėjo jūsų progesterono kiekis arba padidėjo hormono estrogeno lygis. Krešuliai kraujyje yra normalu, tačiau jei jie savo dydžiu primena monetą arba yra didesni, gali būti, jog išsibalansavo jūsų hormonų pusiausvyra. Norint tai atstatyti, patariama sumažinti pieno produktų, sojos ir cukraus vartojimą.

Jei bėda ne čia, jūsų gimdoje gali būti fibroidų. Dažniausiai jie nėra piktybiniai, tačiau gali būti skausmingi. Tad jei įtariate, jog jūsų pasunkėjusios ir krešuliais papildytos mėnesinės gali perspėti apie rimtą sveikatos sutrikimą, apie tai būtinai pasikalbėkite su savo gydytoju.

REKLAMA

Jei kraujas sudarytas iš pilkos ir raudonos spalvų...

Gali būti, kad jūs užsikrėtėte lytiškai plintančia infekcija. Toks kraujas skleidžia ir nelabai malonų kvapą, todėl būtina kreiptis į gydytoją, kad šis paskirtų tinkamą gydymą.

Persileidimą patyrusios moterys dažnai pastebi pilkos spalvos gabalėlius, primenančius kepenis. Jei esate nėščia ir manote, jog patyrėte persileidimą, nieko nedelsdama skambinkite gydytojui.

Jei kraujas ryškiai raudonos spalvos...

Esate sveika moteris, o jūsų mėnesinės – reguliarios. Dar kartą svarbu paminėti, kad kiekvienam žmogui „normalios“ mėnesinės atrodo kitaip, tačiau kalbant bendrai, ryški raudona kraujo spalva, primenanti vyšnių sultis, rodo, jog viskas vyksta taip, kaip ir turėtų, neturite jokių sveikatos sutrikimų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų