REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
dantų priežiūra (nuotr. 123rf.com)

Bent kartą odontologo kabinete per metus apsilanko vos 40 proc. lietuvių. Tačiau tai nereiškia, kad likusieji, nesilankantys pas specialistus, tinkamai rūpinasi savo kasdienine dantų priežiūra. Odontologijos klinikos „Albodent” burnos higienistė Evelina Buzienė atskleidžia dažniausiai daromas dantų higienos klaidas ir pataria, kaip taisyklingai vertėtų juos prižiūrėti.

7

Bent kartą odontologo kabinete per metus apsilanko vos 40 proc. lietuvių. Tačiau tai nereiškia, kad likusieji, nesilankantys pas specialistus, tinkamai rūpinasi savo kasdienine dantų priežiūra. Odontologijos klinikos „Albodent” burnos higienistė Evelina Buzienė atskleidžia dažniausiai daromas dantų higienos klaidas ir pataria, kaip taisyklingai vertėtų juos prižiūrėti.

REKLAMA

Kiekvieno žmogaus taisyklinga kasdieninė dantų higiena prasideda nuo tinkamai parinktų pagrindinių dantų valymo pagalbininkų: dantų šepetėlio ir pastos. Higienistė E. Buzienė pataria, kad net ir renkantis dantų šepetėlį su pasta vertėtų laikytis kelių kriterijų. „Dantų šepetėlį renkamės pagal jo galvutės ir kotelio dydį, šerelių minkštumą. Svarbiausia, kad šepetėlis ir dantų pasta saugotų nuo žalingų veiksnių, jie neturi žaloti dantų ir dantenų”, – pasakoja ji.

Higienistė pataria smulkmeniškai rinktis pastą, jeigu turite dantų ar dantenų problemų. „Jei yra dantų jautrumas, kraujuojančios dantenos ar akmenų susidarymas, vertėtų rinktis dantų pastą gingivito ir periodontito ligoms gydyti”, – rekomenduoja E. Buzienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kuriuo metu geriausia pakeisti šias valymo priemones į naujas? Higienistė tikina, kad tą patį dantų šepetėlį ir pastos nevertėtų naudoti ilgą laiką. „Dantų šepetėlį geriausia keisti kas du mėnesius. Dantų pastą rekomenduotina keisti gana dažnai, nes greitai priprantama prie pastoje esančių veikliųjų medžiagų. Tačiau jeigu didelių problemų nėra, galima pastą pakeisti kitos rūšies ar kito gamintojo pasta”, – atskleidžia ji.

REKLAMA

7 paprastos dantų priežiūros taisyklės

Norint tinkamai puoselėti savo dantis ir išlaikyti kuo geresnę jų būklę, derėtų kiekvieną kartą tinkamai juos prižiūrėti. E. Buzienė atskleidžia pagrindines dantų valymo taisykles, kurios jums padės kiekvieną dieną tinkamai prižiūrėti savo dantis ir išlaikyti juos švarius:

1.Dantis būtina valyti bent po pagrindinių valgymų: pusryčių ir vakarienės, ne trumpiau nei 2 minutes,

2.Dantų pastoje turi būti fluoro ir neturi būti abrazyvinių medžiagų,

3.Visavertė dantų priežiūra įmanoma naudojant taip pat ir kitas papildomas burnos higienos priemones: tarpdančių siūlą specialius skalavimo skysčius, vieno danties šepetėlį ir tarpdančių šepetėlius,

REKLAMA
REKLAMA

4.Norėdami taisyklingai išsivalyti savo dantis, pakreipkite dantų šepetėlio galvutę 45 laipsnių kampu dantų atžvilgiu ir švelniai nedideliais sukamaisiais judesiais valykite dantis. Kiekvieną dantį vertėtų perbraukti 20 kartų,

5.Po dviejų – trijų mėnesių šepetėlį pakeiskite kitu,

6.Po cukraus turinčių užkandžių būtina praskalauti burną vandeniu,

7.Pas gydytoją odontologą vertėtų apsilankyti bent du kartus per metus.

Vengti miltinių patiekalų ir cukraus

Švarūs ir sveiki dantys priklausomi ne tik nuo mūsų valymo pasirinkimų, bet taip pat ir nuo taisyklingos mitybos ir kasdieninių įpročių. Higienistė E. Buzienė atskleidžia produktų sąrašą, kurie daro didžiausią žalą mūsų sveikiems dantims:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1.Vertėtų vengti nuolatos pakaitomis valgyti karštą ir šaltą maistą,

2.Cukrus – didžiausias karieso draugas ir paciento bei odontologo priešas,

3.Irisai ir karamelė greičiausiai ištraukia plombas,

4.Labai rūgštūs produktai – taip pat ardo emalę: citrinos, apelsinai, obuoliai, alkoholiniai ir gazuoti gėrimai,

5.Miltiniai produktai, kurie nusėda ant dantų paviršiaus ir dantų vagelėse, skatina greitesnį kariozinės ertmės susidarymą.

Retai naudojant išvardintus produktus, higienistė rekomenduoja dažniau rinktis sausus, pieno produktus, vaisius, daržoves, jūros produktus ir žalumynus. Jie gerina dantų buklę ir padeda juos apsaugoti nuo įvairių ligų.

REKLAMA

Lietuviai dantų valymui skiria per mažai laiko

Bent kartą per metus odontologo kabinete neapsilanko net 60 proc. lietuvių, tačiau tai nereiškia, kad jie visi savo dantimis rūpinasi tinkamai. Higienistė E. Buzienė pasakoja, kad daugelio lietuvių dantų priežiūrios klaidos yra susijusios su jų valymo, prižiūrėjimo priemonėmis ir pasirenkamais maisto produktais.

„Dauguma pacientų savo dantų valymui skiria per mažai laiko ir tai įtakoja nekokybišką dantų higieną. Jie taip pat neretai per mažai naudoja papildomas priemones, kurios yra būtinos, norint pagerinti kokybišką burnos ertmės būklę. Ypač svarbu žinoti, kad iki mokyklinio amžiaus vaikams dantis turėtų valyti tėvai. Visų dantų valymo kokybė priklauso būtent nuo to, kiek mes pastangų įdėsime patys”, – tikina ji.

REKLAMA

 

Taip pat lietuviai neretai savo vaikus moko valytis dantis siūlu šiek tiek per anksti. „Dantų siūlas yra labai svarbi burnos higienos priemonė, kuri pagerina dantenų ir dantų būklę. Svarbu ne tik patiems valytis dantis siūlu, bet ir išmokyti savo vaikus. Tačiau higieniniais siūlais vaikai turėtų pradėti naudotis tik nuo 12 metų. Dantų siūlą galima naudoti ir prieš valantis dantis ir po to”, – teigia E. Buzienė. Higienistė pabrėžia, kad siūlo naudojimo trukmė neturi didelės įtakos, svarbu jį naudoti nuolatos ir efektyviai.

Neretai manoma, kad dantis užtenka valyti siūlu ar skalauti burną specialiu skysčiu. Tačiau vertėtų pabrėžti, kad tai tik papildomos dantų higienos priemonės. „Burnos skalavimo skystis padeda kovoti su dantenų ligomis, mažina dantų skylių atsiradimą ir suteikia gaivų burnos kvapą. Tačiau jis turi ne tik privalumų, bet ir trūkumų. Skalavimo skystis dirgina gangreninio stomatito opas, suteikia tik laikiną gerą burnos kvapą ir gali būti siejamas net su burnos vėžiu”, – komentuoja higienistė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų