REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
Gerianti moteris (nuotr. Fotolia.com)

Kas nutiks atsisakius tuščių kalorijų, kurių prisotinti tam tikri produktai. Kokie? Cukrus, kava, alkoholis... Jie iš tiesų teršia ne tik mitybą, bet ir gyvenimo būdą. Kodėl vertėtų jų atsisakyti?

48

Kas nutiks atsisakius tuščių kalorijų, kurių prisotinti tam tikri produktai. Kokie? Cukrus, kava, alkoholis... Jie iš tiesų teršia ne tik mitybą, bet ir gyvenimo būdą. Kodėl vertėtų jų atsisakyti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

STOP alkoholiui

Daugelis pirmųjų pasaulio civilizacijų žinojo, kas yra alkoholis. Jau maždaug 6000 m. pr. Kr. žmonės įvertino neįprastą skonį, stulbinantį poveikį nuotaikai ir gebėjimą naikinti vandens pernešamus patogenus.

REKLAMA

Tai buvo pagrindinės priežastys, lėmusios alkoholio paplitimą.

Visgi šiandien svaigalų vartojimas gerokai iškreiptas ir atneša itin daug žalos tiek vienam asmeniui, tiek visai visuomenei.

Nors kartais bandoma alkoholio vartojimą teisinti neva esama jo nauda, tiesa ta, kad bet kokių laipsnių prisotinti gėrimai yra kenksmingi. Visiškai išbraukti alkoholį iš savo gyvenimo verta ir dėl jo įtakos sveikatai, išvaizdai bei savijautai. 

REKLAMA
REKLAMA

Mažėjantis svoris

Svaigiųjų gėrimų kalorijos atkeliauja iš angliavandenių. Bokalas alaus, taurė vyno ar vienas kokteilis gali turėti apie 150 kcal.

Šios kalorijos neturi naudingųjų medžiagų. T. y. visiškai tuščios ir organizmui tikrai nereikalingos. Priešingai – gali būti netgi antsvorio priežastis.

Keičiant gyvenimo būdą ir atsisakant alkoholio per metus gaunama net 39 000 kcal mažiau (tiek kalorijų suvartojama per savaitę vidutiniškai išgeriant 5 alkoholio vienetus). Žurnalas „New Scientist“ aprašė ir neeilinį eksperimentą. 14 šio leidinio darbuotojų 5 savaites nusprendė nevartoti alkoholio. Visi neteko apie 2 % svorio. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkirtis persivalgymui

Atsisakius alkoholio ne tik negaunama tuščių kalorijų, bet ir pastebimai mažėja pavojus persivalgyti. JAV žurnalas „Nutrition“ neseniai skelbė, kad alkoholis – viena pagrindinių persivalgymo priežasčių.

Kitas žurnalas „Obesity“ antrindamas išskyrė, kad svaigalai greičiausiai aštrina visus pojūčius, įskaitant ir alkį. Aprašytame eksperimente dalis moterų gėrė alkoholinių kokteilių, kita dalis – druskos tirpalo. Nustatyta, kad pirmosios suvartojo apie 30 % daugiau maisto.

Geresnė savijauta

Minėtas žurnalo „New Scientist“ darbuotojų eksperimentas atskleidė ne tik didelę alkoholio įtaką svoriui, bet ir apskritai savijautai. Patikrinus sveikatą paaiškėjo, kad cholesterolio kraujyje sumažėjo iki 5 %, gliukozės – 16 %, riebalų kepenyse – apie 15 %. Vos per 5 savaites darbuotojai teigė pasijutę gerokai sveikesni.

REKLAMA

Menkesnė vėžio rizika

Vėžys – viena grėsmingiausių šio amžiaus ligų, kasmet pasiglemžianti tūkstančius gyvybių. JAV nacionalinis vėžio institutas skelbia, kad atsisakius alkoholio galima pastebimai sumažinti tam tikrų vėžio rūšių riziką. T. y. burnos, kepenų, krūties, storosios ir tiesiosios žarnų. Nustatyta, kad tikimybė susirgti šiomis ligomis didėja tolygiai su išgeriamo alkoholio kiekiu.

NE cukrui

Visiškai išbraukti jo iš savo mitybos nepavyks. Mat tai natūrali medžiaga, esanti daugelyje maisto produktų, net vaisiuose. Tačiau gerokai sumažinti pridėtinio, ypač rafi nuoto, cukraus vartojimą tikrai galima.

REKLAMA

Šiaurės Karolinos universiteto (JAV) mokslininkai apskaičiavo, kad vidutinis amerikietis kasdien gauna apie 300 kcal iš pridėtinio cukraus. Bet apie 10 % JAV gyventojų šią ribą viršija dar labiau, nes suvartoja net 700 kcal. Tad Amerikos širdies asociacija rekomenduoja kiekvieną dieną neviršyti 6 šaukštelių ribos, t. y. apie 25 g arba 100 kcal. Organizmas už sumažintą pridėtinio cukraus kiekį netruks atsidėkoti.

Širdies šokis

Kanzaso „St. Luke’s“ širdies tyrimų institute (JAV) atlikti eksperimentai atskleidė, kad sumažinus cukraus vartojimą galima iki 3 kartų sėkmingai nutolinti tikimybę mirti nuo širdies ligų. Pridėtinis cukrus lėtai didina insulino kiekį, o tai aktyvina simpatinę nervų sistemą, didina kraujo spaudimą ir širdies susitraukimų dažnį. Vos kelias savaites sumažinus cukraus kiekį netenkama iki 10 % cholesterolio ir 20– 30 % trigliceridų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daili veido oda

Dėl aknės kaltų ieškoma daug kur, bet labai retai kaltinama mityba. O būtent cukrus neretai skatina spuoguotumą net ir suaugus. Žurnale „Clinical Nutrition“ publikuotas tai pagrindęs eksperimentas. Per jį 3 savaites savanoriai kasdien išgerdavo apie 350 ml saldinto gaivaus gėrimo. Per šį laikotarpį tiriamiesiems aknė sustiprėjo 87 %. Tad jei kamuoja odos problemos, vienas pirmų žingsnių – atsisakyti cukraus.

Nuoširdi šypsena Paprastai saldumynų valgoma ieškant malonumo arba greito energijos antplūdžio. Greičiausiai sumažinus cukraus vartojimą apims slogus sunkumas, lyg kratantis priklausomybės. Tačiau įveikus šį etapą savijauta taps kur kas geresnė.

REKLAMA

Kolumbijos universitete (JAV) atlikti tyrimai parodė, kad moterys, kurių mityba gausi cukraus ir rafinuotų grūdų produktų, dažniau kenčia nuo nerimo, dirglumo ir nuotaikų kaitos.

Skaidresnė atmintis

Atmintis lyg paskendusi rūke? Dėl to gali būti kaltas cukrus. Kalifornijos universitete (JAV) atlikti eksperimentai su gyvūnais būtent tai ir patvirtino. Laboratorijos pelėms skirta dieta su nemažu cukraus kiekiu. Paaiškėjo, kad cukrus trukdė mokytis ir įsiminti informaciją. Kiti tyrimai irgi rodo, kad jo gausa stipriai kenkia smegenų ląstelių ryšiams.

REKLAMA

Sudie ir kavai?

Vieningos nuomonės dėl kavos, tiksliau – kofeino, nėra. Mokslininkai teigia, kad atsisakius šio gėrimo kurį laiką gali kankinti sunkumas, nuovargis, didesnis miego poreikis. Tačiau taip organizmas prisitaiko prie stiprių stimuliuojančių medžiagų stokos.

Praėjus šiam laikotarpiui energija grįš su kaupu. Žurnale „Clinical Sleep Medicine“ rašoma, kad kofeinas net likus 6 val. iki miego gali stipriai trikdyti jo ritmą visai nakčiai. Atsisakęs kofeino dažnas jaučiasi ramesnis, rečiau kamuoja stresas ir įtampa. Visgi kava turi ir teigiamą poveikį. Pupelėse gausu antioksidantų, kurie itin stipriai mažina įvairių ligų, pvz., Parkinsono ar tam tikrų vėžio rūšių, riziką. Kartais atsisakius kavos pastebimas augantis svoris. Mat kofeinas žinomas ir kaip medžiaga, galinti laikinai suvaldyti apetitą. Be to, neretai išbraukus iš dienotvarkės kavos pertraukėles kyla didelė pagunda piktnaudžiauti saldumynais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų