Spalio 16-ąją minimos Pasaulinės maisto dienos proga lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ nutarė išsiaiškinti, koks maistas jos klientams skaniausias. Pirkėjų apklausa atskleidė, kad lietuvių skonio receptoriai geriausiai pripažįsta lietuvišką virtuvę, o didžiausio pripažinimo sulaukęs patiekalas – cepelinai.

Cepelinai ir jų kaina (nuotr. tv3.lt)

Cepelinai ir jų kaina (nuotr. tv3.lt)

„Skanus maistas kiekvienam suteikia daug džiaugsmo. Mums skanus maistas, pirmiausia, yra šviežias. Tačiau ne mažiau svarbu, kad jis būtų įvairus, atitiktų poreikius, kartais nustebintų, lavintų skonį, skatintų atrasti naujų pojūčių ragaujant – juk ir nuo nuotaikos priklauso, ko tą dieną norisi“, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Maisto šviežumą labiausiai vertina ir pirkėjai – tai kaip svarbiausią skanaus maisto savybę įvardijo net 63 proc. apklausos dalyvių. Beveik ketvirtadalis apklaustųjų nurodė, kad jiems svarbu, jog maistas būtų sveikas. Kitiems labiausiai rūpi sotumas, gardus kvapas ir estetinė išvaizda.

Suaugusiems skaniausi cepelinai, vaikams – blynai

Pasiteiravus apie tai, kokios šalies ar regiono virtuvės patiekalai jiems skaniausi, daugiau nei pusė (52 proc.) respondentų nedvejodami pasirinko lietuvių virtuvę. Beveik penktadaliui apklaustųjų labiausiai patinka itališki gaminiai, dar 8 proc. – kinų. Kitų šalių ar regionų virtuvės susilaukė gerokai mažiau populiarumo.

REKLAMA

Tad nieko nuostabaus, kad paklausus, koks patiekalas pirmiausia šauna į galvą, išgirdus ką nors sakant „skanus maistas“, topo viršūnėje įsitaisė cepelinai – juos pasirinko net 24 proc. apklausos dalyvių. Nuo jų nedaug atsiliko kepsnys (steikas), kurį labiausiai mėgsta 18 proc. apklaustųjų, o trečią ir ketvirtą vietas dalinasi žuvis (12 proc.) ir troškinys (11 proc.). 

Sąraše, kuriame žmonės vardijo po vieną jiems skaniausią patiekalą, taip pat atsidūrė pica, salotos, šaltibarščiai, įvairūs saldumynai, makaronai, sriubos. Beje, keletui apklaustųjų skaniausias maistas – lašiniai.

Tėvų nuomone, jų vaikų mėgstamiausi patiekalai – blynai (tai nurodė 24 proc. vaikų turintys apklausos dalyvių), makaronai (16 proc.), kotletai, vaisiai ir daržovės (po 11 proc.).

Vakarienė skanesnė nei pusryčiai

Lietuvių įpročiai skiriasi ir gaminant maistą namuose: 42 proc. ant viryklių dažniausiai kaičia tradicinius patiekalus, o trečdalis priskiria save eksperimentuotojams, nuolat ieškantiems naujų receptų. Kas penktas pirmenybę teikia praktiškumui – jie renkasi greitai pagaminamus patiekalus.

„Ištisus metus dirbame tam, kad užtikrintumėme platų šviežio, sveiko ir skanaus maisto pasirinkimą savo parduotuvėse, o mėgstantys gaminti visada rastų įvairiausių produktų savo kulinariniams sumanymams įgyvendinti ir galėtų apsipirkti greitai bei pigiai.

O virtuvės vengiantys ar neturintys tam laiko galėtų rinktis iš plataus mūsų meistrų pagaminto patiekalų asortimento. Produktų pasiūlą deriname taip, kad ko nors skanaus visada rastų ir taupantys, ir maistui paišlaidauti mėgstantys pirkėjai“, – dalijosi A. Poleninas.

REKLAMA

Apklausa patvirtino, kad ne visada skanu tai, kas sveika ir naudinga. Sveikos mitybos specialistai dažnai pabrėžia, kad svarbiausias dienos maistas yra pusryčiai – su tuo sutinka penktadalis apklaustųjų, tačiau tik 7 proc. teigia, kad pusryčiai jiems yra ir skaniausi. Pietus kaip svarbiausią ir skaniausią valgį įvardijo po daugiau nei 40 proc. respondentų. Vakarienę svarbia laiko 17 proc. apklausos dalyvių, užtat skaniausia ji net 24 proc. pirkėjų.

„Nepaisant fakto, jog pusryčiai – antras pagal svarbą dienos maistas, darome prielaidą, kad žmonės ryte skuba į darbus ir nespėja pasigaminti jiems tikrai skanių patiekalų. Pietūs – svarbūs ir gardūs, nes daugumai žmonių tai yra trumpas pabėgimas nuo dienos rūpesčių.

O vakarienei skiriama daugiau laiko – taigi net suprasdami, kad daugiau dėmesio turėtų skirti pusryčiams, mūsų pirkėjai linkę labiau pasilepinti vakarais“, –komentuoja A. Poleninas.

Geriausią kulinarą mato veidrodyje

Lietuviai save laiko išties neblogais kulinarais – save kaip skaniausiai gaminantį asmenį šeimoje įvardijo net 53 proc. apklausos dalyvių. Antrosios pusės gaminamą maistą labiausiai mėgsta penktadalis apklaustųjų, dar 14 proc. labiausiai vertina mamos gaminamus patiekalus, o dukros, sūnaus, močiutės, anytos ar tėčio kulinarinius gabumus įvertino tik po kelis procentus  klientų.

Tiesa, apklausoje dalyvavo daugiausia moterų, kurios vis tik dažniau yra atsakingos, kad šeimos nariai būtų sotūs. Skonio maistui prideda ne tik produktų šviežumas ar prieskoniai, bet ir kompanija. Net 38 proc. apklaustųjų patvirtino, kad jiems maistas skanesnis valgant su šeima ar draugais. Taip pat lietuviams skaniau valgyti gerokai išalkus (24 proc.), gamtoje ar atostogų metu (17 proc.).

Respondentų paklausus apie mėgstamiausią skonį paaiškėjo, kad daugiau nei trečdaliui (35 proc.) labiausiai patinka saldumas, ketvirtadaliui – sūrumas, o kitokius skonius jie rinkosi rečiau.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Praeities žvalgas. Lietuvis apsilankė apleistoje Estijos pionierių stovykloje: vaizdai sukėlė gailestį
DABAR RODOMA
Praeities žvalgas. Lietuvis apsilankė apleistoje Estijos pionierių stovykloje: vaizdai sukėlė gailestį
DABAR RODOMA
Farai. Ne iš kelmo spirta pardavėja tapo didvyre – lietuvės gudrybė sustabdė vagišių
DABAR RODOMA
Farai. Vairuotojo elgesys pareigūnus išvertė iš koto: mašina nevažiavo, o vyras „vairavo“
DABAR RODOMA
Pasidalijo, ką mama išdarinėjo lėktuve: dukrai teliko rausti iš gėdos
DABAR RODOMA
Pamačius, kaip bandoma išvažiuoti iš automobilių aikštelės aplinkiniai susiėmė už galvų
DABAR RODOMA
Košmaras autobuse: nufilmuota, kas dėjosi viduje per siaubingą avariją
DABAR RODOMA
Internautai negali patikėti savo akimis: neatskiria, kuri yra dukra, o kuri – mama
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Po 12 metų kartu Dianos gyvenimas virto pragaru: istorija – pamoka kiekvienam
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Gimtadienio šventė porai virto pragaru: atėmė keturis vaikus, tarnybos reikalauja tūkstančių
DABAR RODOMA
Visi mes žmonės. Skambinas įvardijo skyrybų su Krysko priežastį: galutinis taškas padėtas tik dabar
REKLAMA
Purvinas kepimo indas  (nuotr. 123rf.com)
Jei mėgstate gaminti maistą, ir taip pat didžiuojatės švara tviskančiais namais, tuomet šis patarimas skirtas jums! Pridegę orkaitės indai su prisvilusiais maisto gabaliukais, ...
Grikiai su daržovėmis (Nuotr. Mukatanas)
„Mano košės visai paprastos, nebrangios, vos iš keleto sudedamųjų dalių. Kartais išsiverdu keturių grūdų košės, dar kartais – ryžių košės, bet dažniausiai – grikių košės ...
Mieliniai blynai (Nuotr. Gamink su Audrone)
„Dažniausiai Užgavėnėms kepame mielinius, galime išsikepti ir šiaip, be jokios progos. Tai ir mūsų namai pakvipo blynais, kurie išėjo stori, kaip pagalvėlės, purūs, minkšti ir ...
Blynai (nuotr. 123rf.com)
Turbūt sunkiai rastumėme žmogų, kuris savo gyvenime nėra nė karto ragavęs blynų. Tai daugelio mėgstamiausiais patiekalas ir taip yra ne atsitiktinai: blynus paprasta iškepti, ...
Mieliniai blynai (Nuotr. worldrecipes.eu)
Artėjant Užgavėnėms, dalijamės su jumis tobulų blynų receptu, kuris tikrai nepaliks abejingų.  Blynams reikės: 25 gramų šviežių mielių; 3 valgomųjų šaukštų ...
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų