REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Prakalbo apie veganišką maistą (nuotr. Organizatorių)

Nors augalinis maistas Lietuvoje kai kuriems dar atrodo egzotika, jį išbandyti linkę vis daugiau žmonių. Atsižvelgiant į tai, daugiau tokio tipo patiekalų siūlyti pasiryžta ir restoranai, taip pat duris atveria vis daugiau naujų vien augalinės kilmės maistą ruošiančių vietų.

6

Nors augalinis maistas Lietuvoje kai kuriems dar atrodo egzotika, jį išbandyti linkę vis daugiau žmonių. Atsižvelgiant į tai, daugiau tokio tipo patiekalų siūlyti pasiryžta ir restoranai, taip pat duris atveria vis daugiau naujų vien augalinės kilmės maistą ruošiančių vietų.

REKLAMA

Kodėl tokio tipo maistą verta išbandyti ne veganams bei ką naujo jo gaminimas duoda virtuvės profesionalams?

Gera profilaktika organizmui

Nebūtina tapti veganu norint kartais pasigaminti ir mėgautis augaliniu maistu – tuo įsitikinęs jaunasis virtuvės entuziastas Mantvydas Riškus, šiuo metu besivaržantis naujame „Samsung Galaxy“ kulinarijos šou „Svajonių šefas“.

„Stengiuosi augalinius patiekalus ruošti bent kartą per savaitę, nes manau, kad organizmui reikia pailsėti nuo gyvūninės kilmės produktų – valgydami veganišką maistą gauname daugybę mums naudingų medžiagų, todėl rekomenduoju kartas nuo karto tokio maisto pasigaminti kiekvienam”, – teigia vaikinas.

REKLAMA
REKLAMA

Mantvydo mintims pritaria ir dauguma sveikatos institucijų, kaip pavyzdžiui, Pasaulinė Sveikatos Organizacija.

Augalinis maistas turi skaidulų, greitinančių virškinimą ir padedančių įsisavinti kitas su maistu gaunamas mūsų organizmui reikalingas medžiagas. Taip pat skirtinguose augaliniuose produktuose daug žmogui reikalingo kalio, magnio, folio rūgšties ir vitamino C. Daug daržovių ir ankštinių produktų turinti mityba siejama su žemesne rizika sirgti kraujotakos sistemos ligomis.

REKLAMA

Daug prieskonių ir vaizduotės

Kalbant apie augalinės kilmės maisto ruošimą, jaunasis šefas Mantvydas pripažįsta, kad tokiu šiam reikia taikyti kiek kitokias taisykles.

Pirma, būtina įtraukti visų maistinių grupių produktus: angliavandenių, baltymų ir riebalų. Antra, negalima pamiršti, kad augaliniai produktai turi nemažai vandens, todėl reikia naudoti daugiau įvairių žolelių ir druskos. Galiausiai, turime nebijoti eksperimentuoti, žvelgti kūrybiškai ir nuolat išbandyti naujus ingredientus, nes tik taip atsivers kelias naujiems skoniams ir atradimams.

REKLAMA
REKLAMA

Patarimų negaili ir virtuvės profesionalas Paulius Janušas, kuris yra vyriausiasis išskirtinai augalinį maistą siūlančio Vilniaus restorano „Alive“ šefas.

„Nesu veganas, tad pradėti gaminti patiekalus be jokių gyvūninės kilmės produktų buvo tikras iššūkis. Iš pradžių viskas atrodė labai prėska. Tik vėliau supratau, kad ruošdamas veganišką maistą turiu būti kūrybingesnis ir, žinoma, nepamiršti prieskonių, – sako pašnekovas. – Augaliniam maistui būtina suteikti skonį, jį išryškinti, tad nepadarykite klaidos ir nepamirškite prieskonių, taip pat rekomenduoju naudoti daugiau svogūnų.“

Nauja patirtis profesionalams

Anot P. Janušo, dar nedirbdamas veganiškame restorane jis pastebėjo, kad klientai augalinių patiekalų užsisako vis dažniau. Tad šefams labai naudinga plėsti akiratį ir mokytis gaminti kuo įvairesnius produktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prisimenu, kas nutikdavo, kai į įprastą restoraną atėję žmonės paprašydavo paruošti kažką veganiško. Virtuvėje kildavo chaosas! Visi sukdavo galvas, kaip pagaminti patiekalą, kuris ne tik neatsiliktų, bet ir lygiuotųsi į patiekiamus visavalgiams. Bėgant laikui supratau, kad gebėjimas suktis iš tokios padėties yra vienas pagrindinių gero šefo bruožų“, – pasakoja P. Janušas.

Kulinariniame realybės šou su kitais talentingais būsimais šefais besivaržantis Mantvydas sako, kad paruošti veganišką patiekalą sau ir draugui nėra sudėtinga.

Priešingai – gaminti tokius patiekalus, kuriuose negalima naudoti tam tikrų produktų ir todėl šiems tenka ieškoti alternatyvos, labai įdomu. Tačiau visai kas kita pagaminti tris augalinius užkandžius per pusantros valandos būriui žmonių. Būtent su tokiu iššūkiu vaikinas ir aštuoni jo konkurentai susidūrė naujoje „Samsung Galaxy“ šou „Svajonių šefas“ serijoje.

Kaip šio projekto dalyviams, suburtiems į komandas, sekėsi dalintis užduotimis ir pagaminti išskirtinai veganiškų užkandžių per pusę valandos penkiasdešimčiai žmonių, sužinosite pažiūrėję naujausią realybės šou „Svajonių šefas“ seriją TV3 Play portale arba sekmadienį 10 val. 30 min. per TV6.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų