REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Išsausėję plaukai (nuotr. Fotolia.com)

 Cinkas yra vadinamas grožio vitaminu. Jis, po geležies, yra antras gausiausiai žmogaus kūne randamas mineralas. Cinkas atsakingas už nagų, dantų, odos ir plaukų sveikatą, taip pat reikalingas tinkamai imuninės sistemos veiklai bei libido palaikyti.

43

 Cinkas yra vadinamas grožio vitaminu. Jis, po geležies, yra antras gausiausiai žmogaus kūne randamas mineralas. Cinkas atsakingas už nagų, dantų, odos ir plaukų sveikatą, taip pat reikalingas tinkamai imuninės sistemos veiklai bei libido palaikyti.

REKLAMA

„Cinko reikia beveik 300 fermentui, kurie padeda vykdyti chemines reakcijas, yra pagrindinė proteinų sintezės jėga, gamina hormonus“, - teigė visuomenės sveikatos mitybos specialistė Emma Derbyshire.

Pasak jos, nepaisant cinko svarbos ir gausaus jo kiekio kiekvieno asmens organizme, kai kuriems piliečiams jo labai trūksta.

Neseniai atlikti tyrimai, kuriuose dalyvavo gimdyti galinčios moterys iš 14 pasaulio šalių, atskleidė, kad kas penktai jų trūksta šio gyvybiškai svarbaus mineralo. Kaip teigė Pasaulio sveikatos organizacija, beveik trečdalis visos žmonijos turi ar vartoja nepakankamai šio vitamino.

Kieno organizme nepakankamas kiekis cinko?

Pasak Emmos Derbyshire, dėl padidėjusio fatinių rūgščių kieko, sumažinančio cinko pasisavinimą, šio mineralo dažnai trūksta griežtos vegetarų ar veganų dietos besilaikantiems asmenims. Fatinių rūgščių randama viso grūdo produktuose, ankštiniuose augaluose.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat cinko nepakankamumas gali būti diagnozuojamas gausiai alkoholį vartojantiems žmonėms, nes jis, kaip ir fatinės rūgštys, neleidžia organizmui tinkamai pasisavinti kartu su maistu gaunamo cinko.

REKLAMA

Pasak Gill Jenkins, cinko taip pat gali trūkti odos ligomis, tokiomis kaip egzema, žvyneline sergantiems, tačiau ryškiausiai šis mineralo trūkumas pastebimas organizmuose žmonių, kurie vengia valgyti raudoną mėsą.

„Kadangi ši mėsa mums suteikia daugiausiai cinko, veganams ir vegetarams gresia rimti sveikatos sutrikimai, nes produktuose, kuriais jie pakeičia mėsą, nėra pakankamai kiekvienam reikalingo mineralo“, - teigė ji.

Moterims, vartojančioms mažiau nei 40 g raudonos mėsos per dieną, net 4 kartus dažniau gali trūkti cinko, nei toms, kurios suvalgo po 70 g šio produkto.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesą sakant, Britanijoje atlikus apklausą paaiškėjo, kad kas penktas vaikas ir daugiau nei 5% visų suaugusiųjų, gauna per mažai šio mineralo.

Jei jums trūksta cinko, silpnėja imuninė sistema, dažniau peršąlate, lėtai ir negyja žaizdos, kankina nuovargis ir sumažėja lytinis potraukis.

Tačiau tai taip pat daro įtaką jūsų išoriniam grožiui. Kas nutinka, kai jūsų organizme nepakankamas cinko kiekis?

Plaukų slinkimas

Pasak Gill Jenkins, kai kalbama apie cinką, vienas pagrindinių jo trūkumo šalutinių poveikių – plaukų slinkimas.

Cinkas yra būtinas ląstelių dauginimuisi ir baltymų absorbcijai, o būtent šie procesai padeda turėti žvilgančius ir storus plaukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugelis šeimos gydytojų nelieps tikrintis cinko kiekio organizme. Vietoj to yra siūloma gerti papildus ar padidinti cinko turinčių maisto produktų vartojimą“, - teigė Gill Jenkins.

2013-aisiais atlikti tyrimai parodė, jog visų 312 žmonių, kenčiančių nuo plaukų slinkimo, organizmuose buvo sumažėjęs šio mineralo kiekis, o 2009-aisiais nustatyta, jog po 12 savaičių trukmės cinko papildų vartojimo, net 66% pacientų pastebėjo, jog pagerėjo ne tik jų išvaizda, bet ir vidinė savijauta.

Trapūs ir baltomis dėmelėmis nusėti nagai

Apie cinko trūkumą organizme praneša ir ant nagų atsiradusios baltos dėmės.

Kad tinkamai ir vienodu tempu dalytųsi ląstelės ir augtų audiniai, reikalingas pastovus cinko kiekis. Jam sumažėjus, lūžinėja nagai, jie lėtai auga.

REKLAMA

Sprendimas? Mitybą papildžius šio mineralo turinčiais produktais, pokyčius pirmiausia pastebėsite būtent ant nagų.

Netviska dantys

Norint turėti sveikus dantis, cinkas yra būtinas.

„Jei jo jūsų organizme sumažėjo, jūsų dantys tikrai netaps spindintys, balti ir stiprūs. Vietoj to jie pradės trūkinėti“, - teigė Dr. Jenkins.

Burnoje cinko randama seilėse, emalyje. Atsiradus cinko trūkumui, galite tapti jautrūs kvapams, pakisti skonis, liežuvis pasidengs balta medžiaga, galbūt netgi išsivystys burnos opos, ištins dantenos.

Opos burnoje

Cinko trūkumas organizme ir nepakankamas jo gavimas su maistu gali paskatinti atsirasti nedidelėms opoms burnos ertmėje. Kai kurie tyrimai atskleidė, jog padidinus cinko suvartojimą, sumažėja burnos opų ir pūslelinės tikimybė.

REKLAMA

Spuogai ir kitos odos problemos

Teigiama, kad akne sergantiems žmonėms trūksta cinko. Jo randama netgi kai kuriuose antibiotikuose, skirtuose gydyti odos problemas.

Nenuostabu, kad tyrimai, aprašyti Turkijos dermatologijos akademijos žurnale, teigė, jog net 54% asmenų, kuriems nustatyta aknė, vartoja nepakankamai cinko turinčių produktų.

„Tų, kam trūksta cinko, oda dažnai pleiskanoja, užsideda šašai, atsiranda žaizdelės, kurios visai negyja arba gyja labai lėtai. Pasirodo, cinkas skatina ląstelių atsinaujinimą ir dauginimąsi, o būtent taip gyja visos žaizdos“, - sakė Dr. Jenkins.

Silpni kaulai

Visi kalba, kad kaulams svarbiausias kalcis, tačiau, kad dėka ląstelių dauginimosi ir dalijimosi, jie tinkamai augų ir formuotųsi, kaulams taip pat reikalingas cinkas, teigė Gill Jenkins.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau anksčiau minėta, vegetarų ir veganų organizmuose šio mineralo randama mažiausiai, todėl jie yra linkę turėti silpnus ir lengvai lūžtančius kaulus. Be to, tokios mitybos besilaikantiems vaikams labai svarbu gerti cinko papildus, nes tik taip jų kaulai bus stiprūs, tinkamai augs ir formuosis.

Žmonių kūnai cinko nekaupia ir jo gauna iš maisto. Jei esate veganas, vegataras arba mėsos valgote labai mažai, didelė tikimybė, kad jums trūksta šio mineralo.

Daugiausia cinko aptinkama raudonoje mėsoje, tokioje kaip jautiena, kiauliena, aviena. Ekspertai rekomenduoja per savaitę suvartoti iki 500 g raudonos gerai paruoštos mėsos. Orientuotis reikėtų taip: 70 g per dieną arba po 100 g 5 dienas.

REKLAMA

Lėtai ir ilgą laiką ruošta raudona mėsa turi dar daugiau cinko.

„Naujausi tyrimai parodė, kad žmogaus organizmui geriau įsisavinti cinką padeda pienas.

Nesvarbu, ar valgote raudoną mėsą, ar ne, šio svarbaus mineralo gauti tikrai nėra sudėtinga. Paprasčiausiai maitinkitės įvairiapusišku ir sveiku maistu, stebėkite apie cinko trūkumą pranašaujančius ženklus organizme ir rūpinkitės savimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų