REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Smilkalai gimdykloje ir žvakių šviesa? To trokšta gimdyti važiuojančios moterys? Vilniuje kelerius metus dula dirbanti Giedrė Daugelavičienė turi kitą atsakymą: „Viskas, ko reikia kiekvienai gimdyvei, yra saugumas ir ramybė, įsiklausymas į savo kūno poreikius“.

 Smilkalai gimdykloje ir žvakių šviesa? To trokšta gimdyti važiuojančios moterys? Vilniuje kelerius metus dula dirbanti Giedrė Daugelavičienė turi kitą atsakymą: „Viskas, ko reikia kiekvienai gimdyvei, yra saugumas ir ramybė, įsiklausymas į savo kūno poreikius“.

REKLAMA

Suteikia emocinį ir fizinį palaikymą

Giedrė yra dviejų vaikų mama. Pirmasis jos kūdikis pasaulį išvydo po cezario pjūvio, o antrąjį moteris pagimdė namuose, padedant vyrui.

Būtent antrasis kartas ir paskatino Giedrę padėti kitoms besilaukiančioms moterims. Pirmosios Giedrės paslaugas dar tada, kai Lietuvoje nebuvo įkurta dulų asociacija, išbandė jos draugės.

„Daugeliui kilo klausimas, kaip man pavyko natūraliai pagimdyti namuose, jei pirmasis gimdymas buvo komplikuotas.

Pasirodo, viskas yra įmanoma, jei gerai nusiteiki ir žinai, ką daryti“, - prakalbo moteris.

Po to, kai moteris susilaukė antrojo vaikelio, suprato galinti padėti ir kitoms. Jai teko dalyvauti keliuose draugių gimdymuose, o vėliau susidomėjo ir dulų apmokymais.

REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau dulų nė nebuvo. Moterys gimdydavo vienos arba su vyrais, o pastaruoju metu dulų poreikis tik didėja.

Besilaukiančioms moterims suteikiu informacinį, emocinį ir fizinį palaikymą. Gimdymo metu palaikau už rankos, masažuoju, o jei reikia – apaunu šiltomis kojomis.

REKLAMA

Sušalusios ir sustingusios kojos gali pasirodyti smulkmena, tačiau šaltis gimdymo metu (ne tik kojų ) gali trukdyti vienam iš pagrindinių gimdymo hormonų - natūralaus oksitocino ( meilės, prieraišumo hormonas) išsiskyrimui.

Tada jau gali prireikti sintetinio oksitocino. Taigi, tokie dalykai, kaip šiluma, prieblanda, tyla gimdymo metu - vis tik nėra smulkmenos.

Vienoms moterims reikia daugiau emocinio palaikymo, kitoms – fizinio. Dulos pareiga yra išgirsti gimdyvės poreikius.

Dulas renkasi sąmoningos moterys

Į dulas besilaukiančios moterys kreipiasi nuo 30-osios nėštumo savaitės arba tada, kai išeina į dekretines atostogas.

REKLAMA
REKLAMA

Giedrė pastebėjo, kad dulas renkasi sąmoningos moterys – tos, kurioms gimdymas yra svarbus procesas ir kurios jam ruošiasi.

Pasak jos, dulas renkasi ir tos, kurios turi antrąją pusę. „Tikrai galima paneigti mitą, kad vyro ir dulos santykis ar bendravimas prieš gimdymą ar gimdymo metu dubliuojasi.

To nėra. Gimdymo metu visi -gimdyvė, būsimas kūdikis, jo tėtis ir dula -tampame komanda ir veiklos užtenka visiems. Dulos paprastai leidžia vyrams net atsikvėpti.

Mano pareiga yra emocinis ir fizinis palaikymas, buvimas šalia gimdyvės, jos poreikių atliepimas. Dar iki gimdymo dula būna įsigilinusi į besilaukiančios klientės poreikius ir, prasidėjus gimdymui, gali tinkamai juos atliepti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas svarbus aspektas: dula su moterimi gimdymo metu būna visą laiką, nenutrūkstamai, tad moteris gali jaustis saugi, kad nebus palikta ir gaus besąlyginį palaikymą viso gimdymo metu.

Kaina – sutarimo reikalas

Kiek kainuoja dulos paslaugos? Pasak Giedrės, kiekviena dula nusistato savo įkainius. Vienaip ar kitaip, vadinamąjį gimdymo paketą sudaro pirmasis susitikimas, kurio metu besilaukianti moteris su dula aptaria poreikius, norus ir planus.

Vėliau laukia susitikimas ir su vyru, gimdymo plano aptarimas. Po gimdymo dula su šeima taip pat dar bent vieną kartą susitinka.

„Dažniausiai būna taip, kad šeima prašo prasidėjus sąrėmiams atvažiuoti į namus. Būna – išeiname pasivaikščioti, lipimas laiptais skatina gimdos kaklelio atsivėrimą.

REKLAMA

Kartais sulaukiu skambučio ir naktį – tada būna visai smagu, nes nebūna transporto grūsties, ligoninę pasiekiame labai greitai“, - kalba G.Daugelavičienė.

Ji prisiminė atvejus, kai reikėjo vykti su nėščiąja gimdyti į Kauną. „Tikrai būna, kai moterys nori gimdyti ne Vilniuje, o Kaune.

Turiu pripažinti, kad Kauno miesto gimdymo namuose yra platesnių gimdymo galimybių – ten medikai dažnai būna lankstesni, pavyzdžiui leidžia pasirinkti gimdymo pozą. Vilniuje kartais to lankstumo, deja, trūksta.

Kaune galima gimdyti vandenyje, atsitūpus ar taip, kaip gimdyvei geriau.

Moksliniai tyrimai rodo, jog gimdant ne ant gimdymo stalo, o, pavyzdžiui, atsitūpus, gimdyvės tarpvietė nėra labiau žalojama nei gimdant atsigulus ant nugaros“, - tvirtai aiškina G.Daugelavičienė.

REKLAMA

Dula – ne pribuvėja

Nors gimdymas namuose Lietuvoje kol kas nėra oficialiai įteisintas, vis daugiau moterų pasisako už tokį gimdymo būdą.

Dula įsitikinusi, kad jei tai būtų oficialiai įteisinta, keblumų kiltų mažiau.

„Pakankamai moterų ieško dulos tam, kad ši padėtų gimdyti namuose, tačiau tai įmanoma būtų tik tuo atveju, jeigu tokia galimybė būtų oficialiai sutvarkyta: medicinos personalas teiktų gimdyvei medicininę priežiūrą o dula, kaip šiuo metu padeda gimdymo namuose, galėtų padėti šeimoms ir namuose.

Kartais dulos painiojamos su pribuvėjomis, bet taip nėra. Dula nepriima naujagimių, tik, deja, kol kas apie tai dar trūksta informacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dula, dar kitaip vadinama gimdyvės padėjėja, yra moteris, teikianti nemedicininę pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu i rpogimdyviniu laikotarpiu.

Turėdama tam tikrų žinių ir, dažniausiai, savo gimdymo patirtį, dula yra tarsi sesuo, draugė arba partnerė, padedanti kitai moteriai pačiai atrasti savą, individualų gimdymo kelią, būdą, tempą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų