REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
Graži moteris (nuotr. Fotolia.com)

Šiomis dienomis sparčiai populiarėja sveika gyvensena, mėsos atsisakymas ir visiška žaliavalgystė. Vieni tai daro dėl sveikatos, kiti dėl vidinių įsitikinimų, treti – dėl mados. Į Lietuvą žaibišku greičiu veržiasi ir populiari veganiška kosmetika, kurią naudoti pasirenka vis daugiau merginų. Tačiau kas iš tiesų yra tikra veganiška kosmetika ir ar tai tikrai sveikiau jūsų odai?

32

Šiomis dienomis sparčiai populiarėja sveika gyvensena, mėsos atsisakymas ir visiška žaliavalgystė. Vieni tai daro dėl sveikatos, kiti dėl vidinių įsitikinimų, treti – dėl mados. Į Lietuvą žaibišku greičiu veržiasi ir populiari veganiška kosmetika, kurią naudoti pasirenka vis daugiau merginų. Tačiau kas iš tiesų yra tikra veganiška kosmetika ir ar tai tikrai sveikiau jūsų odai?

REKLAMA

Informacija apie veganišką kosmetiką dar tik mažais žingsniais pasiekia Lietuvos gyventojus, tačiau jau dabar stipriai keičia žmonių nuomonę ir pasirinkimą. „Make Up Store Lietuva“ bene pirmoji pradėjo prekiauti veganiška kosmetika. Šios įmonės projektų vadovė Lietuvoje Kristina Pranytė teigia, kad prieš metus dar mažai kas domėjosi šia tema, tačiau dabar ji – itin populiari.

„Galime pasidžiaugti, kad Lietuvoje žmonių savimonė sparčiai keičiasi. Vieni tai daro dėl įsitikinimų ir sveikatos. Kiti turi labai stiprią nuomonę ir tiki, kad galima įsigyti profesionalią, aukštos kokybės kosmetiką. Kartais žmonės yra alergiški įvairioms sudedamosioms dalims, kurių nėra veganiškoje kosmetikoje“, – pasirinkimo priežastis vardija projektų vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Nors tai populiari tema, vis dar daugelis žmonių tiksliai nežino, ką galime vadinti veganiška kosmetika. „Pasirinkdami tokią prekę, jūs palaikote ir saugote gyvūnus bei neprisidedate prie žiauraus gyvūnų žudymo. Veganiškos kosmetikos pagrindas natūralūs ingridientai, kurie labai retai alergizuoja žmogaus odą“, – pirkėjus informuoja K. Pranytė.

REKLAMA

Vaikytis mados gali kainuoti brangiau

Nuomonių dėl išlaidų veganiškai kosmetikai yra įvairių. K. Pranytės teigimu, veganiškos kosmetikos kainos priklauso nuo gamintojų politikos ir kartais net ne veganiška kosmetika yra brangesnė.

Tačiau tv3.lt naujienų portalas nusprendė pasiteirauti ir veganišką kosmetiką naudojančių merginų patirties. Veganišką kosmetiką nusprendusi naudoti vilnietė studentė Goda pastebėjo, kad daugiau su gyvūnais testus atlieka būtent brangesnės kosmetikos linijos. „Mane nustebino, kad dauguma visiems žinomų pigesnių kosmetikos linijų yra draugiškenės gamtai. Kai kurie prekiniai ženklai savo draugiškas gyvūnams pažiūras naudoja kaip atitinkamą reklamą, dėl to pakelia kainas. Kaip ir visur – kosmetikoje yra ir pigių, ir brangių variantų“, – savo pastebėjimais dalinasi mergina.

REKLAMA
REKLAMA

Nors studentė džiaugiasi, kad jos mėgstamoje parduotuvėje nėra neveganiškos kosmetikos, vis dėlto ji pastebi kai kurių veganiškų prekių aukštus kainų skirtumus. „Jaučiu kai kurių produktų, pavyzdžiui, plaukų dažų, trūkumą. Spalvų pasirinkimas labai siauras, o ir kainos ne studentiškos“, – pasakoja ji.

Kita veganiškos kosmetikos pirkėja vilnietė Beata teigia, kad prieš keliaujant pirkti kosmetikos, svarbiausia susidaryti detalų planą. „Mano asmeniniu atveju, kosmetikai pradėjau išleisti mažiau, nes iš anksto pasidomiu, kurios yra labiausiai išgirtos, todėl neliko netikėtų pirkinių, išpučiančių išlaidas“, – apie atitinkamą planavimą pasakojo mergina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar jos manymu veganiška kosmetika Lietuvoje tapo mada, mergina pripažįsta, kad šiais laikais tapo įprasta mada vadinti bet kokį naują reiškinį visuomenėje. „Tai tėra natūralus pokytis visuomenėje, kuri naudojasi socialinėmis medijomis ir turi prieigą prie interneto. Žmonių laisvalaikio būdas, mąstymas keičiasi, veikiami naujos informacijos. Mus pasiekia Vakarų medijų atgarsiai, todėl visuomenė pradeda domėtis etiškesnėmis, aukštesnius standartus atitinkačiomis priemonėmis“, – mano Beata.

Dabar pasirinkti veganišką kosmetiką tapo ir dar lengviau dėl „Geros gyvūnų iniciatyvos“ organizacijos sukurto internetinio puslapio, kurioje galima pasitikrinti, ar kosmetika yra draugiška gyvūnams.

REKLAMA

Saugoti gyvūnus ir aukoti savo odą?

Nors veganiškos kosmetikos pardavėjai ir pirkėjai tvirtina, kad tokie naudojami produktai yra daug sveikiau, vis dėlto kiti profesionalai taip nemano. Profesionali vizažistė Rūta Šapalienė tvirtina, kad tokia kosmetika,kaip ir bet kuri kita, gali būti naudinga arba nenaudinga, ar net žalinga odai. „Kosmetikos efektyvumą ir naudingumą lemia ingredientai, įeinantys į jos sudėtį, jų paskirtis bei skvarbos į odą savybės. Reikėtų tiksliai žiūrėti į konkretų produktą, jo sudėtį ir tik tada vertinti, ar jis yra tinkamas tam tikrai odai ir jos problemoms spręsti“, – pasakoja ji.

Profesionali visažistė pripažįsta, kad tokią kosmetiką ji rekomenduotų tik klientėms, kurios turi normalią sveiką odą, o tuo pasidžiaugti gali tik maža dalis Lietuvos moterų bei merginų. „Naudodami tokią kosmetiką jūs palaikote gyvūnų saugotojų gretas, bet tai nereiškia, kad ši kosmetika yra sveikesnė. Veganiškos kosmetikos pagrindas yra natūralūs ingredientai, kurie neretai alergizuoja, sukelia kitus nemalonius pojūčius. Pavyzdžiui, daug žmonių turi alergiją augalinės kilmės vaškams ar aliejams, kurie yra dažnas ingredientas veganinės kosmetikos sausos ir jautrios odos priemonėse. Vietoje to, kad jie nuramintų jūsų odą, ją papildomai dirgina, gali sukelti lėtinius dermatitus ar odos jautrumą, dirglumą“, – teigia R. Šapalienė.

REKLAMA

Nors veganiška kosmetika traukia moteris dėl spartėjančio populiarumo ir skambių frazių, neretai moterys pačios to nenorėdamos, sugadina savo veido odą. „Turiu ne vieną klientę, kuri susižavėjusi gražiais aprašymais ar sveikuoliškais, veganiškais principais įsigijo veganiškos kosmetikos. Daugiausia problemų ši kosmetika sukėlė merginoms, kurios turėjo riebią, mišrią odą ir gydėsi akne problemą, joms odos būklė iš tiesų pablogėjo. Taip pat turiu ir atvejų, kai ši kosmetika netiko jautriai, raustančiai odai. Ją tik dar labiau išjautrindavo“, – pirkėjas įspėja vizažistė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų