REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Švari virtuvė (nuotr. Fotolia.com)

Kiek iš jūsų, moterų, džiaugiatės savo virtuve, jos tvarka ir švara? O kiek iš jūsų, kurios turit vaikų, esate visiškai patenkintos savo virtuvės išvaizda? Čia rankas pakeltų vienetai. Dviejų vaikų mama, tvarkymosi seminarų lektorė, vilnietė Giedrė Bagdonienė vos prieš mėnesį išleistoje knygoje „Tvarkos maniakės išpažintis“ pateikia paprastų ir praktiškų patarimų, kaip virtuvę išlaikyti žibančią.

9

Kiek iš jūsų, moterų, džiaugiatės savo virtuve, jos tvarka ir švara? O kiek iš jūsų, kurios turit vaikų, esate visiškai patenkintos savo virtuvės išvaizda? Čia rankas pakeltų vienetai. Dviejų vaikų mama, tvarkymosi seminarų lektorė, vilnietė Giedrė Bagdonienė vos prieš mėnesį išleistoje knygoje „Tvarkos maniakės išpažintis“ pateikia paprastų ir praktiškų patarimų, kaip virtuvę išlaikyti žibančią.

REKLAMA

„Virtuvė – tai mano namų širdis. Joje aš ne tik leidžiu laiką su šeima, nuolat verdu ir gaminu, bet ir dirbu prie kompiuterio. Būtent virtuvės-svetainės zonoje praleidžiu didžiausią savo buvimo namuose laiko dalį. Man svarbu matyti ir jausti savo vaikus šalia, tada paprasta ir gera gaminti jiems maistą ir, kai tik pavyksta atsitraukti nuo puodų, dalyvauti jų žaidimuose. Tačiau keistas paradoksas – virtuvė dėl savo paskirties – gaminamo maisto turėtų būti švara spindinti erdvė, o, pasirodo, kad joje palaikyti tvarką ir švarą yra sunkiausia.

Tvarka virtuvėje – tai atlaisvinti stalviršiai, švarios grindys ir daiktai sudėti patogiai ir turintys savo nuolatinę vietą“, – rašo G. Bagdonienė.

REKLAMA
REKLAMA

Autorė sako, kad ji pirmiausia pataria moterims atsakyti į šiuos klausimus: ar virtuvėja gera būti; ar virtuvėje norisi gaminti; ar joje matomi daiktai savo paskirtimi ir vieta tinkami virtuvei; ar joje gyvena tai, kas neranda savo vietos ar netelpa kituose kambariuose ir kokios virtuvės jūs iš tiesų norite.

REKLAMA

Kaip įvesti tvarką

G. Bagdonienės teigimu, pagrindinės virtuvės netvarkos priežastys yra šios:

Nereikalingi, nenaudojami virtuvėje gyvenantys daiktai; Apkrauti daiktais stalviršiai, užimantys gaminimo vietą; Didelė dalis daiktų neranda sau vietos; Nėra daiktų laikymo sistemos.

Todėl ji pirmiausia pataria pasiimti kelis didelius šiukšlių maišus ir atsikratyti visko, kas virtuvėje yra nebūtina. G. Bagdonienė sako, kad esant per daug daiktų, neįmanoma susitvarkyti namų, todėl jų reikia atsikratyti be gailesčio.

Kai atsirenkame daiktus ir produktus, kuriuos norime laikyti virtuvėje, pasakoja autorė, sudėlioti juos patogiai ir sukurti virtuvėje tvarkos įspūdį gali padėti tam tikri akcentai:

REKLAMA
REKLAMA

„Virtuvė – tai erdvė, kuria naudojasi visi šeimos nariai, tad daiktai čia turi būti lengvai pasiekiami ir patogiai sudėlioti, kad juos galėtume naudoti ir lengvai vėl grąžinti į vietą. Atskirai laikyti dažniausiai naudojamus indus ir produktus nuo naudojamų retai. Dažnai naudojami daiktai turėtų būti mums lengvai pasiekiami, arčiausiai atidarius stalčius ir spinteles“, – sako ji.

Atlaisvinti stalviršiai

Pasak G. Bagdonienės, švariai ir tvarkingai virtuvei palaikyti svarbiausia yra maksimaliai atlaisvinti stalviršiai.

„Tiek erdvė šalia kriauklės ir dujinės, tiek virtuvėje esantis stalas turėtų pasitikti „išskėstomis rankomis“, atviras, svetingas, kviečiantis prisėsti su arbatos puodeliu, gaminti sau ir svečiams skaniausius patiekalus! Nors ant lygaus horizontalaus pagrindo taip norisi padėti visą tai, ką dažnai naudojame ar tai, kas neturi savo vietos, būtent atvirai matomi, esantys ant paviršių daiktai, atimantys maisto ruošimui bei bendrai veiklai skirtą erdvę, sukuria didžiausią netvarkos įspūdį ir apkrautų daiktais namų vaizdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa ta, kad nei virtuvės kombainas, nei atvirai matoma sulčiaspaudė nepuošia jūsų virtuvės (negi norite patys šiuos daiktus nuolat fiksuoti žvilgsniu?), tad retai naudojamus daiktus verta išnešti į sandėliuką (jei tokį turite) arba suslėpti spintelėse. Atvirai matomose vietose verta padėti tai, kas naudojama dažnai arba subtiliai ir skoningai atrodo.

Pastebėkite, kas gyvena patogiai įsitaisę ant jūsų virtuvės stalviršio? Gal čia įsikūrė pjaustymo lentelės ir peilių ar aliejų rinkinys, duoninė, prieskoniai, indų plovimo priemonės, kavos ar kokteilių gaminimo aparatai? Jei vis trūksta vietos ir nepatogu gaminti, padarykite eksperimentą: visus ant gaminamo stalviršiaus esančius daiktus, rakandus nuimkite ir sudėkite ant virtuvės stalo, ar tiesiog ant žemės.

REKLAMA

Pastebėkite, kaip jaučiatės dabar, kai liko tik tvarkingas ir tuščias paviršius? Ką iš tikrųjų, jūsų manymu, yra būtinybė ant jo padėti? Ir kur galėtumėte padėti visą kitą? Jei vietos stalčiuose ir spintelėse reikalingiems daiktams nėra, matyt, atėjo laikas aukščiau aprašytam esminiam virtuvės sutvarkymui“, – rašo G. Bagdonienė.

Vertingi įpročiai virtuvėje

Autorė pateikia ir mažų, tačiau labai naudingų įpročių virtuvėje sąrašą, kurie padės jums išlaikyti tvarką:

„Kuo dažniau išnešti šiukšles iš virtuvės, nelaukti, kol šiukšlinės kvapas taps namų vizitine kortele.

Atkreipti dėmesį į spintelių išorinius paviršius ir nuvalyti juos, kai jie apsitaško ir „pasipuošia“ nuvarvėjusios uogienės varvekliais ir kitų maisto likučių bei riebalų mozaikomis. Tai ypač pastebima iš virtuvėje prisėdusio svečio žiūrėjimo kampo.

REKLAMA

Jei virtuvėje daugybė atvirų lentynų, jose verta laikyti ir visiems demonstruoti tai, kas ją puošia: gal turite originalią cukrinę ar įdomų prieskonių laikymo indą, o gal galite tai, kas smulku (prieskonių pakuotės, užkandžiai ir pan.) suslėpti į prie jūsų virtuvės interjero ir joje vyraujančių spalvų priderintus pintus ar medžiaginius krepšelius, vieno stiliaus plastmasinius indus? Taip pat virtuvę papuošite užpildę atviras lentynas jums gražiais, vieno stiliaus ar atspalvio produktų laikymo indais, porceliano, krištolo indais.

Virtuvėje tvarkytis, tuo metu, kai gaminate. Pasiruošti indą, į kurį mesite maisto likučius ir kt. šiukšles, kol ruošiate maistą. Verdant sriubą, troškinant ir stovint prie viryklės galima nuvalyti tai, kas išsipylė, prisidrabstė, sudėti nešvarius indus į indaplovę ar kriauklę ir atlaisvinti paviršius nuo daiktų tam, kad sujauktos virtuvės vaizdas negadintų apetito, o papietavus tereiktų visiems sudėti nešvarius indus į indaplovę (ar juos išsiplauti), nuvalyti stalą ir vėl mėgautis poilsiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Indaplovę ištuštinti iškart jai baigus darbą, kad visada turėtume, kur sudėti nešvarius indus, kurie kitu atveju užgriozdins kriauklę. Dedant indus į indaplovę, galima indus sudėti pagal kategorijas šalia vienas kito, kad nereiktų jų išėmus nuolat išrūšiuoti (puodelis, lėkštė, vėl puodelis).

Sutvarkyti virtuvę kiek galima greičiau po kiekvieno gaminimo ir valgymo su šeima. Tvarka virtuvėje turėtų būti tokia, kad virtuvę po vakarienės (sudėti produktus atgal į vietą, nuvalyti stalviršius, išvalyti kriauklę ir pasirūpinti grindų švara) užtruktų sutvarkyti iki penkiolikos minučių. To galima pasiekti, jei įprantame susitvarkyti, kol gaminame, daiktai turi savo vietas, indaplovė laukia tuščia, o artimieji bent kiek prisideda savo pagalba“, – kalba G.Bagdonienė.

REKLAMA

Indai ir įrankiai

Autorė, kelerius metus analizavusi efektyviausius namų tvarkymo būdus, sako, kad virtuvė svarbu ir indai bei stalo įrankiai. Kiekviena detalė virtuvėje turi mus džiuginti:

„Jei norime, kad mus suptų kokybiški daiktai – išmeskime nukramtytus, įskilusius puodelius ar lėkštes nusitrynusiais ornamentais ar piešinukais. Maisto gaminimas ir valgymas kartu neatsiejamas nuo bendravimo ir malonaus buvimo, tad, kokie indai puošia mūsų stalą prisideda prie valgymo ritualų, tradicijų kūrimo, džiaugsmingos nuotaikos mėgaujatis maistu.

Verta investuoti ir įsigyti kokybiškus ilgai mums tarnaujančius stalo įrankius, tokius, kokių jums iš tiesų norisi tam, kad mėgautumėmės kiekvienu kąsniuku. Jei leidžiame sau naudotis kokybiškais išblizgintais įrankiais prie jų natūraliai norėsis priderinti stalą puošiančius indus. Tad po žingsnelį pradedant nuo elementarių indų vertingi ir pasigėrėjimą teikiantys daiktai užpildys jūsų stalą ir galiausiai – visą virtuvę!“ – rašo G. Bagdonienė.

REKLAMA

Moteris siūlo ištraukti iš komodos dešimtį metų slėptą vestuvių ar jubiliejaus proga gautą sidabrinį padėklą, prabangius įrankius, porceliano puodelius ir leisti jais mėgautis sau ir savo brangiems svečiams.

„Tegul kiekviena diena būna pakylėta, šventiška. Kartais pasiseka ir draugai suorganizuoja nuostabią šventę, bet kitais atvejais, jei norime, kad mūsų gyvenimas būtų įsimintinas, žaismingas, turtingas visomis prasmėmis, leiskime sau mėgautis turimais kokybiškais ir vertingais daiktais kievieną dieną!“ – sako autorė.

Daugiau patarimų apie namų tvarką rasite G. Bagdonienės knygoje „Tvarkos maniakės išpažintis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų