REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu itin išpopuliarėjęs graikiškas jogurtas, atrodo, puikus pasirinkimas sveikai besimaitinantiems. Tinkantis tiek desertų gaminimui, tiek sveikai alternatyvai vietoj grietinės ar pavieniui užkandžiui graikiškas jogurtas išties išsiskiria savo nauda ir universalumu. Vis dėlto, ar išties prieš renkantis šį produktą, viską žinome apie tinkamą jo vartojimą?

Pastaruoju metu itin išpopuliarėjęs graikiškas jogurtas, atrodo, puikus pasirinkimas sveikai besimaitinantiems. Tinkantis tiek desertų gaminimui, tiek sveikai alternatyvai vietoj grietinės ar pavieniui užkandžiui graikiškas jogurtas išties išsiskiria savo nauda ir universalumu. Vis dėlto, ar išties prieš renkantis šį produktą, viską žinome apie tinkamą jo vartojimą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada graikiškas jogurtas gali teikti didesnę žalą nei naudą, kaip parduotuvėje išsirinkti sveikiausią variantą ir ką privalome žinoti apie pieno produktų įtaką mūsų organizmui skaitytojams pasakoja natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė.

REKLAMA

– Papasakokite apie graikiško jogurto naudą mūsų sveikatai ir kada, visgi, šis produktas gali būti mums žalingas?

– Pirmiausia, graikiškas jogurtas yra naudingas tik tada, jei jis tinka mūsų organizmui. Lietuvoje turiu nemažai pacientų, su kuriais dirbdama ilgainiui pastebėjau, kad jie netoleruoja pieno. Tokiu atveju nesvarbu, produktas gali būti pats sveikiausias, praturtintas baltymais ir kitomis maisto medžiagomis, vis tiek jis organizmui darys daugiau žalos, nei naudos. Kiekvieną kartą suvalgius pieno produktų, kad ir to paties graikiško jogurto, jų netoleruojant organizme prasideda uždegiminiai procesai.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, jei pieno produktams neturime netoleravimo, jie mums nesukelia pilvo pūtimo, pavalgius jaučiamės žvalūs, neapsnūstame, graikiškas jogurtas išties yra itin sveikas pasirinkimas. Jame yra gausus kiekis baltymų, t.y. 100 g. jogurto turi apie 10 g. baltymų. Taip pat šis produktas itin tinka norintiems subalansuoti cukraus kiekį organizme, apsisaugoti nuo cukrinio diabeto ar siekiantiems atsikratyti kelių papildomų kilogramų. Be to, žinome, kad pieno produktai yra puikus kalcio šaltinis, o riebūs pieno produktai savyje turi didelį kiekį B grupės vitaminų, ypač B12.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Graikiškas jogurtas įvardijamas, kaip baltymų šaltinis, tad kiek per dieną rekomenduojama suvalgyti baltymų?

– Vidutiniška rekomendacija yra 0,8 g. padauginta iš mūsų svorio. Pavyzdžiui, jei sveriame 60 kg., tai mums per dieną reikėtų suvartoti mažiausiai 48 g. baltymų. Visgi, nėštumo metu moterims rekomenduojama valgyti daugiau baltymų.

Be to, kalbant apie baltymų svarbą, ypač sunegalavus sveikatai, dažnai žmonės pasirenka propaguoti vegetarizmą ar veganizmą, nes mano, kad laikantis tokios mitybos sau padės, tačiau dažnai atsitinka atvirkščiai. Baltymai yra reikalingi naujų ląstelių sukūrimui, jie yra be galo svarbūs imuninei sistemai, padeda atsistatyti po įvairių susirgimų ar traumų, todėl tiems, kas keičia savo mitybos įpročius, siūlau būtinai atkreipti dėmesį į suvartojamų baltymų kiekį.

REKLAMA

– Kuo graikiškas jogurtas skiriasi nuo paprasto jogurto?

– Graikiškame jogurte yra mažiau laktozės, o ši yra pieno cukrus. Žmonės, kurie neturi pakankamo kiekio fermento – laktazės, netoleruoja laktozės, todėl atvejais, jei reikia rinktis tarp paprasto ir graikiško jogurto, pastarasis pasirinkimas tinkamesnis. Dažniausiai žmonės žino apie savo laktozės netoleravimą, kadangi pavartojus pieno produktų gali paleisti vidurius, pūsti pilvą ir tokiu atveju daugelis geria tabletes, kurios padeda laktozės virškinimui.

Taip pat graikiškas jogurtas turi mažiau cukraus, nei paprastas jogurtas. Kai manęs dažnai klausia, kokį galiu duoti sveikos gyvensenos patarimą, kuris tiktų visiems, visada sakau, kad pagrindinis žingsnis sveikos gyvensenos link – suvartojamo cukraus kiekio mažinimas. Net ne riebalai, mėsa ir net ne chemikalai didžiausią žalą daro mūsų sveikatai, o būtent cukrus.

REKLAMA

– Parduotuvių lentynose galime pamatyti skirtingų graikiškų jogurtų su skirtingomis sudėtimis, tad kaip išsirinkti sveikiausią variantą?

– Rinkdamiesi graikišką jogurtą visada rinkitės paprastą, riebų, o ne liesą graikišką jogurtą, be jokių paskaninimų. Sudėtyje turėtų būti tik pienas ir gerosios bakterijos. Liesų produktų nerekomenduojama, kadangi tokie produktai turės daugiau cukraus, mažiau maistinių medžiagų bei nesuteiks sotumo jausmo, tad dažnai porcija turės būti didesnė.

Dar vienas svarbus akcentas – niekada nesirinkite produktų, ant kurių etikečių puikuojasi užrašai, skelbiantys, jog pagaminta be cukraus ar tik su mažu jo kiekiu. Tokiame maiste vietoj cukraus pridėta saldiklių, kaip sukralozė arba aspartamas, kurie daro dar didesnę žalą, nei cukrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Graikišką jogurtą galite pasiskaninti uogomis, riešutais, linų sėmenimis ar kitomis sėklomis. Taip pat pasisaldinimui puikiai tinka 100 proc. natūralus saldiklis Stevija, visiškai nekeliantis cukraus lygio. Toks maistas gali tapti puikiais jūsų pusryčiais ar dienos užkandžiu.

– Galima sakyti, kad graikiškas jogurtas itin universalus ir tinkantis naudoti beveik visur. Ar yra maisto produktų, su kuriais visgi nerekomenduojama jo vartoti?

– Taip, galima sakyti, kad graikiškas jogurtas tinka su viskuo, tik vienintelis dalykas, ką reikėtų atsiminti, jeigu yra sutrikęs geležies įsisavinimas, nesiūlyčiau graikiško jogurto vartoti su kiekvienu patiekalu. Ypač žalios spalvos daržovėmis, nes net tie, kurie geria geležies papildus niekada neturėtų juos užsigerti stikline pieno. Taigi, tiems, kurie turi problemų su geležimi, nesiūlyčiau dėti jogurto ant kiekvieno patiekalo, nes tai gali daryti įtaką geležies įsisavinimui.

Natūropatinės mitybos specialistės Tautvilės Šliažaitės svetainę galite rasti čia. Taip pat Facebook paskyra čia. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų